lördag, november 20, 2004

Viljan att påverka är stor bland kommuninvånare!

Många har försökt att påverka politiken i den egna kommunen. Vanligaste sättet är att skriva på namninsamlingar och att kontakta en tjänsteman. Det meddelar Svenska kommunförbundet och Landstingsförbundet. 27 kommuner har frågat totalt drygt 6 000 invånare . 66 procent är intresserade av samhällsfrågor i kommunen. 52 procent vet vart man ska vända sig för att påverka beslut. 78 procent anser att en kommunmedborgare bör vara med och ta ansvar för dem som har det sämre.

Vi är rikare än någonsin.

Det krävs en ökning av redan befintliga resurser med en procent per år för att behålla nuvarande standard inom kommuner och landsting. Trots att BNP har höjts har vår konsumtion minskat och klassamhället har vuxit sig starkare. 20 procent av befolkningen äger 85 procent av den samlade förmögenheten.
I budgetdokumentet beskrivs nettot som en "negativ nettoskuld". på begriplig svenska betyder det plus! Och med hela 80 miljarder kr för år 2002!
Företagens vinst har gått från 100 miljarder kronor (1984) till 300 miljarder kr (2004) men staten tar ut lika mycket i skatt nu som då på grund av att skatterna har sänkts.
Det är ren skrämselpropaganda att påstå att pengarna inte kommer att räcka. Det verkligt stora problemet är arbetslösheten. Får vi fler människor i arbete kommer också konsumtionen att öka.

Inga kommentarer: