Håkan Jaldung, Västra Götalands förre länspolismästare, som var ansvarig för avspärrningen av Hvidtfeldska gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg 2001, samt det massgripande som följde, friades idag av hovrätten. Enligt rätten kan Jaldung ha gjort fel, men han frias ändå eftersom polislagen är svår att tolka.
ÅTALSPUNKTERNA VAR TVÅ: Dels gällde det avspärrningen av Hvidtfeldska gymnasiet i centrala Göteborg den 14 juni 2001, dagen innan EU-toppmötet startade, och dels massarresteringen av de 454 personer som var kvar i byggnaden samma eftermiddag.
Den andra åtalspunkten underkändes av hovrätten, precis som i tingsrätten i våras. Vittnesmålen betraktades inte som tillräckliga för att bevisa att Jaldung beordrat massgripandet.
Den första åtalspunkten vållade dock ordentligt huvudbry. Enligt polislagens paragraf 23, som Jaldung använde för att spärra av Hvidtfeldska, med direktiven ?Ingen in ? ingen ut?, får man bara spärra av en plats där man misstänker att ett brott ska begås. Enligt Jaldung så spärrades skolbyggnaden, som användes som logi för tillresta demonstranter, av eftersom han ?oroades? för att de skulle begå brott på en annan plats ? Svenska mässan, där EU-toppmötet ägde rum.
1995 GJORDES EN utredning om ett förtydligande av lagen, eftersom det framgick att det kunde tolkas på olika sätt. Men detta genomfördes aldrig. Och nu har det alltså lett fram till att Håkan Jaldung frias från tjänstefel och olaga frihetsberövande, trots att det är klarlagt att det var han som beordrade den olagliga insatsen där 650 människor frihetsberövades och 454 av dem greps. Hovrätten medger dessutom att människorna faktisk varit frihetsberövade, men skriver i domen att ?det inte är säkert att Jaldung tolkat lagen på fel sätt. Men det är inte heller säkert att han tolkat den riktigt.? Vidare menar rätten att det var varje enskild polisman som stod för gripandena, och inte Jaldung.
Detta avgörande innebär ett bakslag för Justitieombudsmannen, JO, och åklagaren, som överklagade tingsrättens friande dom eftersom de ville ha just ett tydligare svar på hur polislagen skulle tolkas.
? Det var inte den dom vi ville ha, sade ställföreträdande JO, Jan Pennlöv efter att han studerat domen. Pennlöv sade även att han ?allvarligt ska överväga att överklaga domen?, genom att begära prövningstillstånd till högsta domstolen.
FRÅN FÖRSVARETS HÅLL har det funnits ett missnöje med det sätt som åklagaren drivit målet på. Jaldungs advokat Lars-Åke Schmidt menar att de inte fått tid att svara på åklagarens framställningar, men han är nöjd med den friande domen och säger att åtalet ?ligger på gränsen till obefogat?.
Det tycker däremot inte de 650 människor som stängdes i på Hvidtfeldska av Jaldungs mannar. Till hovrätten hade åklagarsidan kallat betydligt fler vittnen, som bland annat vittnade om att det var omöjligt att ta sig ut. Men man lyckades trots det inte ändra domslutet i den högre instansen.
Avspärrningen av Hvidtfeldska blev upprinnelsen till de så kallade ?Göteborgskravallerna?, med flera dagar av sammanstötningar mellan poliser och tillresta aktivister och demonstranter, och omfattande våld och skadegörelse från båda sidor. Poliser har vittnat om den undermåliga samordningen, och att Håkan Jaldung skulle ha uppträtt som en ?härförare? när han planerat insatserna, vilket skadat både poliser och demonstranter.
Nu verkar det dock som att han kommer att slippa ta sitt ansvar för den misslyckade och olagliga polisinsatsen, som lämnat ett djupt sår i svensk polishistoria, gjort demonstranter rättslösa och nu även skapat ett otolkningsbart limbo i svenskt rättsväsende.
Källa: ETC, DN, SFT, SR Ekot
Dagens ETC
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar