måndag, november 15, 2004

Filmen "Kyrkogårdsön".

Året är 1985. I Stockholms skärgård pågår en intensiv "budgetubåtsjakt" samtidigt som ett gäng äventyrslystna kompisar upplever och njuter av ett dramatiskt sommarlov. Militären spanar efter sovjetiska ubåtar i min hemkommun Österåker.

De upptäcker snart att mystiska saker sker på ön intill.
Regi: D Möllberg & M Forsström
I rollerna: Leif Andrée, Lotta Ramel

Äntligen en riktigt bra äventyrsfilm - rolig, ruskig och rafflande. Det är härliga sommarbilder och en lagom dos 80-talsnostalgi.

Replikerna klingar visserligen inte alltid helt naturligt men det lär inte hindra filmen från att ligga länge på biotoppen.

Siarö fort på Kyrkogårdsön mellan norra Ljusterö o fastlandet, mitt i Furusundsleden är en spännande underjordisk försvarsanläggning, nedsprängd i klippan, som försvarade norra inloppet till Stockholm från eventuella angripare fram till 1950.

Sedan några år är nu anläggningen upprustad och tillgänglig för allmänheten. Kyrkogårdsöns gamla logement är nu ett vandrarhem med konferensmöjligheter och den välutrustade gästhamnen rymmer säkert över 20 båtar. Besök i fästningen och museet visar hur besättningen på över 500 man bodde o levde i berget.

Från byggstarten 1916 till 1950-talet har Kyrkogårdsön varit en hemlig plats med landstigningsförbud för alla utom militären. Nu är fortet försvarshistoria och öppet för publik. Statens Fastighetsverk förvaltar anläggningen.

Mellankrigstidens försvar

1914 bryter första världskriget ut och Sveriges Riksdag beslutar att det skall byggas en yttre befästningslinje för att hindra en angripare att sjövägen inta Stockholm. Siaröfortet står färdigt 1929 och används fram till slutet av 1940-talet.

Skydd o försvar

Förr byggdes stora fästningar för att skrämma en fiende. Tjocka murar skyddade besättning vid anfall eller beskjutning. Under 1870-talet konstruerades kanoner starka nog att rasera de tjockaste murar. Befästningarna måste ändra karaktär.

Fort i det fördolda

Forten i början av 1900-talet sprängdes ner i berget och täcktes av en betongplatta. De syntes knappast utom på pansarkupolerna över kanontorn o kommandoplatser. I fredstid skyddar träd o buskar från insyn. I krig huggs marken kal för att ge fri sikt att beskjuta angriparen.

Krig och fred

Under fortets historia rasade två världskrig runt Sveriges gränser. Det första världskriget blev Siaröfortets upptakt. Det andra världskriget blev dess avveckling efter år av beredskap.



http://www.archipelago.nu"/>

Filmen "Kyrkogårdsön"

Inga kommentarer: