söndag, november 14, 2004

Flera faror på lur med ip-telefoni

Telefonsamtalen kommer att ligga lika öppna för datahackare som din dator. Vanliga strömavbrott slår även mot dina möjligheter att ringa. Det är några uppenbara risker med ip-telefoni, konstaterar Totalförsvarets forskningsinstitut som granskar hur ökat telefonerande på internet påverkar viktiga samhällsfunktioner.
Den som bara drar ur telefonjacket och hoppar på trenden att ringa över internet, ip-telefoni, lär få flera obehagliga överraskningar.


Det gamla beprövade fasta telenätet är i dag det säkraste vid normal telekommunikation. Att allt fler byter bort den tryggheten börjar nu oroa många regeringar.

I USA sätter administrationen upp riktlinjer för hur civila myndigheter ska hantera de säkerhetsproblem som uppkommer med ip-telefonin. Även EU har ögonen på den nya tekniken, men avvaktar tills vidare.

Försvarets forskare granskar ip-telefonin

Svante Barck-Holst
I Sverige har Totalförsvarets forsknings- institut, Foi, uppdraget att utreda hur sårbar ip-telefonin faktiskt är.

- Vi ser problem på tre områden, säger projektledaren Svante Barck-Holst på Foi.

* Vanliga strömavbrott drabbar även telefonerna.

* Telefonin får samma säkerhetsproblem som datorerna.

* Lokalisering av nödsamtal försvåras.

Tydligast är problemen vid strömavbrott. Går strömmen, dör också ip-telefonen om ingen reservkraft finns att sätta in.

Det fasta telenätet drivs av ström direkt i telefontrådarna och har sin egen strömförsörjning. Men den som går över till ip-telefoni måste gardera sig med egen batteribackup.

- Företag har kanske råd, men för enskilda teleabonnenter blir det för dyrt, menar Svante Barck-Holst.

Bredbandsnätet kan bli strömlöst
Enligt vad Foi konstaterat saknar bredbandsanslutningar ofta reservkraft och slutar fungera vid elavbrott. Så är det exempelvis i kabeltevenätet, som många abonnenter har sitt bredband ifrån.

- För adsl finns dock i vissa fall möjlighet att automatiskt koppla om till vanliga telenätet vid strömavbrott, berättar Svante Barck-Holst.

Det andra stora problemet är it-säkerheten. Värst är det för den som ringer direkt över sin vanliga internetförbindelse. Telefonsamtalen ligger vidöppna för attacker och avlyssning på samma sätt som annan datakommunikation.

Kan man separera teletrafiken från datatrafiken?
Men det går att begränsa riskerna.

- Om teletrafiken logiskt separeras från det övriga datanätet blir det betydligt säkrare, säger Svante Barck-Holst.

På de flesta säkerhetsfrågorna är dock svaren ännu ofullständiga. Hur stor är risken för hacking och maskar i ip-telefoner? Hur sektionerar man större ip-telefoninät på lämpligaste sätt? Hur säkert är logisk separation av näten?

En annat problem med ip-telefoner är att larmtjänsten får svårt att lokalisera varifrån ett nödsamtal kommer, vilket kan vara ödesdigert i en akutsituation.

Farhågor finns också att det med hjälp av ip-telefoni blir lättare att genomföra överbelastningsattacker mot larmcentraler.

Foi arbetar nu vidare med sårbarhetsfrågorna.


Ny Teknik - Flera faror på lur med ip-telefoni

Inga kommentarer: