söndag, november 21, 2004

Den enda direktvalda församligen i kommunen är meningslös och överflödig.

Debatter i kommunfullmäktige är meningslösa och fullmäktige är fel arena om man vill förändra kommunen (vår värld!?).
Allt är redan avgjort i förväg, besluten tas och debatten är inte mer än "Bergateater" i lokal med samma namn.

En förutsättning för demokratisk debatt är väl att kommunens främsta forum får politiskt meningsutbyte kan samlas oftare och mer regelbundet än som f.n.?

I en demokrati är de flesta överens om att en politisk debatt ger tillfälle till ömsesidig insikt i sakfrågor och ide´er till att lösa motsättningar och förebygga konflikter, att föra fram väljares vilja och att utveckla och berika den personliga inställningen med impulser frän andras tänkande. Utan debatt finns ingen demokrati.

Partierna rustar nu redan inför nästa val, men hur trovärdigt är det när det underliggande budskapet egentligen är:" Rösta på vår lista med förslag till era företrädare för den enda direktvalda församlingen i kommunen (kommunfullmäktig), men den är egentligen meningslös och överflödig."

Inte att undra på att så många framför allt yngre ledamöter, redan har hoppat av från fullmäktige under den första halvan av mandatperioden.

Varför får de folkvalda, som har det yttersta ansvaret för invånarnas hälsa, säkerhet, utbildning och en stor del av deras inkomster, inte ta det ansvar som de är utsedda till? Jo, därför att alltmer delegeras till nämnder och styrelser som oftast är direkt tillsatta av partierna men inte demokratiskt valda av väljarna. Litas det inte på väljarnas val att av dem valda fullmäktigeledamöter har förmåga att ta ansvar?

Gruppen för åsikter om förhållanden i kommunen/Eddie Vivenius
eddie.vivenius@tele2.se

http://vivenius.blogspot.com/

http://www.bloggi.se/index.php?blogId=100

http://www.geocities.com/vivenius1/

http://www.1000svenskar.se/

Sörahemsvägen 36

184 37 Åkersberga

Telefon 08 540 239 08










Inga kommentarer: