torsdag, mars 05, 2009

Nu flyttas krisens börda över på arbetarna.


Göran Greider: Låg lön, men bonus. Nu flyttas krisens börda över på arbetarna.

För trettio år sedan gick fackförbundet Metall i spetsen för löntagarfonderna – den hitintills vackraste och mest radikala tanken i reformismens historia.

Fondtanken var en logisk konsekvens av den solidariska lönepolitiken: Hur hantera löneutrymmet som blir kvar hos ägarna när allt inte tas ut i förhandlingarna?

Nu, denna vecka, står det kring Metall snarare en air av Death Metal när det gäller förbundets relation till den svenska modellen. I måndags gick man hela varvet runt och drog ut en bottentapp i ett samhällssystem som blivit alltmer mytifierat i takt med att det försvagats.

Anders Borg skrattar säkert gott när dörrarna stängts för journalisterna. Denne den svenska modellens förste älskare, med mustasch på fel sida av huvudet, gillar att lägga över bördorna på arbetsmarknadens parter – men först efter att den ena parten, gissa vilken, ordentligt försvagats.

Att Metall öppnar för inkomstsänkningar för sina medlemmar innebär i grunden ingenting annat än att bördan för att bära en kris flyttas över på arbetarna. Därför är ordföranden Stefan Löfvén hux flux borgerlighetens nya hjälte.

Solidaritet är bäst när alla är med och betalar för den.

Göran Greider: "Nu flyttas krisens börda över på arbetarna." - DN.se

Inga kommentarer: