lördag, mars 14, 2009

Flyttcirkus för eleverna då friskola i Täby läggs ned - DN.se
Miljonvinster till Prolympias ägare

Prolympia AB har drivit grundskolor sedan 2002. Ägare och styrelseordförande är den före detta yrkesmilitären Rune Tedfors från Jönköping. Han startade i början på 2000-talet John Bauer-koncernen, som fram till i höstas drev närmare 30 gymnasieskolor i Sverige.

Koncernen såldes i höstas till ett danskt riskkapitalbolag, Axcel, för en okänd summa. Före försäljningen hade bolaget delat ut 40 miljoner kronor till aktieägarna, det vill säga Rune Tedfors och hans familj. Tedfors taxerade års­inkomst är drygt en miljon kronor.

Prolympia driver i dag fem skolor i södra Sverige och fyra i norra. Ny vd för Prolympia är Rune Tedfors svärson Martin Hytting, moderat landstingspolitiker i Jönköpings län.

Friskolan Prolympia startades i Täby för fyra år sedan, men till hösten läggs den ned.

Nu vet inte besvikna elever, föräldrar och lärare vad som händer. Österåker, hemkommun för hälften av eleverna, sitter med svarte petter.

Skolan läggs ned eftersom ägarna inte får verksamheten att gå runt.

Nu drabbas främst Österåkers kommun och 63 av deras unga medborgare.

I ett brev till Skolinspektionen vädjar kommunstyrelsens ordförande Ingela Gardner Sundström (M), som själv äger och driver en friskola i kommunen, att Prolympias tillstånd att bedriva skola ska flyttas från Täby till Österåkers kommun.

Hennes roll borde vara att värna den kommunala verksamheten, inte att försöka ge privata aktörer språngbräda in i vår kommun,.

Till hösten väntar ett avancerat pusslande då en av de centralt belägna grundskolorna omvandlas till gymnasium. För eleverna blir det flyttcirkus, och en tanke är att Prolympia skulle kunna hyra lokaler av kommunen i den skola som läggs ned.

För mig känns det konstigt att i ett läge då trettio personer som jobbar i de kommunala skolorna ska varslas att kommunledningen driver linjen att fler fristående aktörer ska in. Det är inte försvarbart, det finns inget elevunderlag.

Inga kommentarer: