söndag, oktober 05, 2008

Morfar till anorektiker

I gårdagens DN läste jag följande läsvärda insändare:"Idealen gör oss sjuka

Ätstörningar och depression är vanligt bland unga människor. Ändå är kunskapen om dessa farliga sjukdomar dålig. Nu måste skolan bli bättre på att informera om psykiska sjukdomar, skriver Elin Lager .

Svenska folket har aldrig mått så psykiskt dåligt som i dag. Ätstörningar och depression drabbar i dag människor i alla klasser, åldrar och kön. Ändå väljer makthavare, medier och allmänhet att blunda. Bulimi är obehagligt vanligt, en undersökning säger att 10 procent är drabbade, en annan 20-35 procent. Sjukdomen förekommer i de flesta åldersgrupper, men till största del bland kvinnor. Bulimiker kräks tvångsmässigt efter måltiderna, vilket inte bara är psykiskt skadlig, utan även innebär fysiska skador. Anorexi är självsvält, anorektiker lider dessutom ofta även av bulimi, 0,5-1 procent av befolkningen uppges vara drabbad. 15 procent av dem kommer att dö inom 12 år. Men många anorektiker och bulimiker lider även av depression. Det är viktigt att belysa att depression inte är sinnestillstånd, utan just en sjukdom. Den kan komma utan tydlig orsak, och medför stor smärta både för den som drabbas och personer runt omkring den. Depression brukar beskrivas som att ständigt befinna sig i ett mörker. För att bota fler och skapa en större förståelse i samhället måste skolan börja undervisa och på andra sätt upplysa om dessa sjukdomar. Det är uppenbart att behovet finns. Vad tror ni den vanligaste dödsorsaken för unga män, 15-24 år, är? Det är inte olyckor, alkohol eller slagsmål. Utan självmord. Bröstcancer har sin egen månad, men trots att lika många dör av anorexi och depression, så har de inte ens en dag. Skolan lägger ner stora pengar och resurser på alkohol- och drogundervisning, vilket självklart är jätteviktigt. Men det finns fler problem bland unga som är lika viktiga att belysa.Visst, många kommer aldrig att drabbas av dessa sjukdomar, eller ha någon nära som gör det. Men genom undervisning redan i skolan så skulle medvetenheten spridas. Kanske kommer framtida generationer att förstå att det inte bara handlar om att "skärpa till sig". Och kanske vi äntligen kan sluta placera dessa sjukdomar i facket "något man väljer att ha".

ELIN LAGER är 17 år och bosatt i Stockholm." Källa:DN

Barnfetma är ett växande problem som kräver förebyggande insatser och hjälp i tidig ålder för en mer hälsosam livsföring.

Ett viktigt steg är att stimulera och motivera barn och ungdomar till att röra på sig. Ett andra steg mot en hälsosam livsföring är att inte låta försäljning av läskedrycker och sötsaker förekomma i våra skolor eller idrottsanläggningar.

Österåkers kommun ska profilera sig som en hälsokommun där insatserna börjar redan i förskolan.

Men för den skull behöver man väl inte sätta upp massvis med anslag i skolorna om hur många kalorier skollunchen innehåller?
Tänk även på de ungdomar som är anorektiker och redan motionerar alldeles för mycket med hänsyn till deras alltför låga kroppsvikt.

Inga kommentarer: