fredag, mars 18, 2005

Sveriges Radio - Ekot

Arbetslösa byggnadsarbetare tvingades demonstrera

Tidigare var man som svensk medborgare tvångsansluten till statskyrkan och om man var LO-medlem även till SAP.

29 arbetslösa medlemmar i Byggnadsarbetarförbundet i Nyköping blev tvingade att delta i torsdagens stora demonstration för kollektivavtalet i Stockholm. Arbetsförmedlingen i Nyköping och Byggnads hotade med utebliven a-kassa om medlemmarna uteblev.

Bakgrunden är ett brev som arbetsförmedlingen i Nyköping skrev tillsammans med Byggnads, där man hotar med utebliven a-kassa, om inte de arbetssökande deltog i den politiska manifestationen.

I brevet, som är undertecknat av såväl en representant för arbetsförmedlingen i Nyköping, som en representant för Byggnads avdelning 41, kallas medlemmarna till en ?informationsdag om arbetsmarknadsläget?.

Tvingande formuleringar
Det sägs att information kommer att ges på en buss till Stockholms centrum, där en manifestation för kollektivavtalets värde ska hållas, och Byggnads skriver att de förutsätter att medlemmen deltar.

Så långt facket. Men i det sista stycket kommer arbetsförmedlingens text, det som kan uppfattas som en ren utpressning. Så här lyder formuleringen:

?Träffen är obligatorisk närvaro. Utebliver du från denna träff förutsätter jag att du har full sysselsättning och inte längre vill vara aktuell sökande på Arbetsförmedlingen och därmed tas bort som sökande, och din ersättning från a-kassa upphör.?

Ams generaldirektör Anders L Johansson får svara på frågorna.

Hur kan arbetsförmedlingen komma på tanken att tvinga in arbetssökande i en politisk demonstration?

Ja, det är naturligtvis ett helt felaktigt beteende som är oacceptabelt, säger Anders L Johansson.

Vet man hur många människor som tvingades med på den här demonstrationen på det här sättet?

Vad jag vet är vad som står i brevet och att det har skickats ut. Det räcker för att konstatera att så här får det inte gå till. Sedan har jag pratat med länsarbetsdirektören som kommer att ta tag i det här omedelbart.

Finns det andra märkliga krav från arbetsförmedlingen?

Jag hoppas och utgår ifrån att det här är en fadäs som har begåtts och den måste rättas till, så här får det inte gå till.

Slutklämmen i brevet är ju formulerat som en ren utpressning.

Ja, det är väldigt olyckligt hela brevet, säger Ams generaldirektör Anders L Johansson.

Sveriges Radio - Ekot: "

Inga kommentarer: