lördag, mars 26, 2005

Majoritet vill ha folkomröstning om EU-konstitutionen

Nätverket Folkomröstning.nu vill att svenska folket ska få säga sitt om EUs nya konstitution. De kräver en folkomröstning. Om man röstade ja eller nej till EU är inte huvudsaken. Det viktiga är att en sådan här fråga är demokratiskt förankrad, säger Sten Erson-Wester, kd.

Medlemmarna i Nätverket Folkomröstning.nu kommer från både höger och vänster på den politiska skalan.

I tisdags samlades representanter för nätverket för att tömma postboxen med namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning.

Cirka 350 nya namn lades till den siffra som räknats fram under natten innan. Sören Wibe, s, tillkännagav till sist summan 120 333 namnunderskrifter. Antalet ökade under tiden när några förbigående spontant beslutade sig för att skriva på.

En majoritet av svenska folket vill ha en folkomröstning om konstitutionen, sa Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet.

Det är en viktig framtidsfråga. Den nya konstitutionen ska gälla lång tid framåt, sade Pernilla Zethraeus, partisekreterare, v.

Folkomröstning.nus medlemmar var nöjda med namninsamlingen.

Jag är tämligen optimistisk i dag, mer än för en månad sedan. Det här är ett bra sätt att påverka, sa Håkan Larsson, riksdagsledamot för centerpartiet.

Trycket växer ju med så många namn. Det är positivt, tyckte Martin Viredius från Transportarbetareförbundet.

Luntorna med namnunderskrifter lämnades sedan över till regeringen. Demokratiminister Jens Orback, s, tog emot dem. Orback sa att regeringen inte var beredd att ompröva beslutet om en folkomröstning.

Men det är inget som är skrivet i sten, tillade han. Vi ska ha en öppen debatt och en fortsatt diskussion om folkomröstning.

Jens Orback menar att det var många som röstade nej i valet till EU som skrivit på namninsamlingen

Vi måste också respektera folkomröstningen från 1994. Vi kan inte ha folkomröstningar alltid, om alla frågor. Och förändringarna jämfört med den gamla konstitutionen ses inte som så stora.

Peter Eriksson, mp, håller inte med.

En diskussion måste föras. Det handlar om vi ska tillåta mer överstatlighet eller om vi ska behålla konstitutionen som den ser ut nu, säger han.

Stockholms Fria Tidning

Inga kommentarer: