Kommunerna är frustrerade över att inte få ut listor över saknade och döda efter naturkatastrofen i Sydostasien. Kommunförbundet trycker på UD.
? Vi har stor förståelse för att kommunerna behöver listorna nu, säger Anita Sundin, utredare på Kommunförbundet och en av de ansvariga för hanteringen av frågor kring katastrofen.
Vid en telefonkonferens på förmiddagen tog hon upp behovet av listor med UD som dock fortfarande hänvisar till brister i de förteckningar som finns och de uppgifter som samlats in.
En ny diskussion kring listorna kommer att föras vid nästa telefonsammanträde klockan 16 på måndag. Där deltar också socialstyrelsen, polisen och några landsting/regioner.
? På förmiddagen lät det som om UD vacklade i publiceringsfrågan, säger Anita Sundin.
Under måndagen sprids listor via länspolisen till kommunernas Posom-grupper över dem som kommit hem till Sverige från de katastrofdrabbade områdena. Hittills har 14 000 personer kommit hem.
Men i ett stort antal kommuner görs nu egna kartläggningar över saknade och försvunna, i väntan på listorna från UD.
? Vi svävar fortfarande i stor ovisshet, säger Bosse Wedlund, samordnare i Södertäljes Posom-grupp. Det är mycket frustrerande. Vi försöker skapa en egen bild genom kontakter med alla kommunens chefer och med företagen i Södertälje.
Bland de förmodat saknade inom kommunen fanns vid middagstid på måndag även sju kommunanställda.
Kommunen har öppnat ett kriscenter för alla drabbade och anhöriga. Personal finns också placerad på Arlanda flygplats. Socialtjänsten ringer upp alla som kommit hem med plan från Thailand.
Den samlade bilden hos Kommunförbundet och statliga myndigheter är att den lokala beredskapen är mycket god. På vissa håll, bland annat i Stockholms läns landsting, talas i dag om viss överorganisation.
För många lokala Posom-grupper är belastningen för närvarande låg, enligt rapportering till Kommunförbundet.
skriver Magnus Wrede på "Dagens Samhälle"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar