Klimatförändringar och framtiden
EU-parlamentets politiska grupper antog en gemensam resolution under måndagen vid sessionen i Strasbourg. Bakgrund är kommissionens uttalande om den nyligen genomförda konferensen kring klimatförändringar i Buenos Aires, där bland andra Jonas Sjöstedt deltog. Miljökommissionären Stavros Dimas var närvarande i plenasalen och talade om att viss framgång hade nåtts vid konferensen, även om förväntningarna från början egentligen inte var särskilt höga. Kommissionen sade sig även vilja verka för ett närmande med en del nyckelaktörer såsom Indien, Kina, USA och Ryssland. I de politiska gruppernas resolution talades om att EU borde åta sig ledande roll i det internationella arbetet med att bekämpa klimatförändringar, samt att unionen skall verka för att länder som till exempel USA som ännu inte ratificerat Kyotoprotokollet snarast skall göra det.
Parlamentet omfamnar konstitutionen, GUE/NGL säger nej
På onsdagen röstade 500 ledamöter för och 137 mot det aktuella betänkandet kring parlamentets omfamning av konstitutionen. Ledamöter från vänstergruppen GUE/NGL röstade nästan enhälligt mot förslaget. Ur socialistgruppen var det blott Anna Hedh som röstade emot förslaget i sin helhet. Jonas Sjöstedt menar att utfallet av omröstningen var väntat och säger i en kommentar " Det enda hoppet i den här situationen är de kommande folkomröstningarna och kampen mot konstitutionen är en kamp för demokrati. Vi kommer att göra vad vi kan för att stödja de krafter utanför parlamentet som arbetar för ett nej i de olika folkomröstningskampanjerna".
Kommissionens uttalande gällande Asienkatastrofen
José Manuel Barroso uttalade på onsdagen sitt och kommissionens stöd till de drabbade i Sydostasien. Barroso sade sig vara stolt över européernas snabba gensvar till de berörda i katastrofområdet. Kommissionen avsatte veckan efter katastrofen 450 miljoner euro för återuppbyggnad. Många EU-parlamentariker uttryckte sin oro för att redan påbörjade biståndsprojekt - i synnerhet stödet till Afrika - skulle frysa inne, vilket Barroso tydligt markerade inte var fallet. Kritiker från främst GUE/NGL-gruppen kritiserade Barroso för att bara omfördela och inte skjuta till nya "färska" pengar. Vidare uttrycktes krav på att biståndet inte fick vara knutna till några politiska intressen och att de berörda ländernas utlandsskulder skulle avskrivas utan premisser. Gruppen betonade mänsklig och ekologisk säkerhet framför militär dito.
GUE / NGL
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar