Hormonella brister som är vanliga hos äldre män är hypotyreos och hypogonadism. Bägge hormonerna ger bristsymtom som många gånger förväxlas med normalt åldrande. Hormonbrist utvecklas ofta långsamt och patienten adapterar sig till den successivt lägre funktionsgraden.
Hypoteros
Vid hypotyreos kan symptomen variera från de klassiska med viktuppgång, torr hud, förstoppning och frusenhet till en mycket diffus symptombild tydliga diagnostiska ledtrådar. Detta gör att man bör vara frikostig med tyreoidea provtagning. Vanliga screening prov är TSH och fritt T4, valet av prover kan variera mellan olika laboratorier.
Hypotyreos nedsätter kroppens metabolism och leder till att alla processer går långsammare. Samtalet med hypotyreos patienten kan präglas av det långsamma informationsutbytet. Metabolt ger hypotyreos ofta en stegring av kolesterolnivåerna.
Testosteronbrist
Testosteronbrist hos den äldre mannen ger påverkan på de flesta organsystem och man kan notera symptom både från centrala nervsystemet och perifera vävnader. Ändringen i kroppssammansättning ger ökad fettupplagring med predominans för abdominellt fett.
Extremiteterna smalnar av och muskelmassan ökar. Det senare drabbar inte alla muskelgrupper lika, de mest känsliga tycks vara proximal extremitetsmuskulatur och posturala muskler. Effekten av testosteronsubstitution syns också tydligast i en ökning av muskelstyrkan i lårmuskulaturen. Detta kan vara en kritisk faktor för äldre män som har svårt att resa sig upp och gå stadigt.
Även benmineralhalten ökar vid testosteronsubstitution av äldre män. Nedsatt psykisk energi, nedstämdhet och libidoförlust hänförs till påverkan på centrala nervsystemet. Även kognitiva funktioner påverkas.
De flesta studier av testosteronsubstitution har gjorts på män under 65 år och data som mer i detalj klargör beteende effekter på äldre män är sparsamma. Det synes dock som att testosteronbehandling ger ökat välmående och ett förbättrat allmäntillstånd.
Ett patientfall kan illustrera detta:
Man 67-år väsentligen frisk och fortsatt verksam som konsult och rådgivare, inremmitterades från psykiater på grund av sexuell dysfunktion med både erektions- och libidoproblem. Av anamnesen framgick att patienten under en följd av fyra-fem år känt en avtagande ork och förlust av sexuell lust.
Han och hans maka hade varit gifta i över 25 år och man hade tidigare haft ett rikt samliv. Tidigare i livet har patienten haft orchit men i övrigt varit frisk och inte haft några långdragna sjukdomsperioder. Ärftligt inget anmärkningsvärt.
Kompletterande utredning visade bland annat S-testosteron 6 nmol/L och LH 13 enh/L. Efter statusgenomgång beslutades att insätta behandling med testosteron i substitutionsdos (Atmos 5mg/24h).
Vid återbesök 3 månader senare rapporterade patienten vissa förbättringar i psykisk energi, tyckte att sömnkvaliteten förbättrats och partnern skickade en hälsning och sa att makens humör blivit väsentligt bättre. Patientens sexuella lust hade ökat under den senaste veckan och han hade haft morgonerektion för första gången på flera år.
Behandling med testosteron i substitutionsdos har fortsatt och det förefaller enligt patienten ha återfört honom till en del av livet som han trodde var passerat.
Karolinska Universitetssjukhuset - Hormoner hos äldre män
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar