måndag, december 13, 2004

Filmen "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"

Skådespelare:Jim Carrey, Kate Winslet, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst, m.fl.
Regissör:Michel Gondry
Manus:Originelle Charlie Kaufmans senaste är en intelligent och känslig kärlekshistoria med en mycket nedtonad Jim Carrey i huvudrollen. Resultatet är fantastiskt.

Charlie Kaufman har skrivit manus till några av de senaste årens mest originella och sevärda filmer - bland andra I huvudet på John Malkovich och Adaptation. Han har arbetat med regissören Michel Gondry en gång tidigare i Human Nature som inte blev någon succé men är värd en titt. Och den här gången ska du definitivt släpa dig iväg till din biograf för Eternal Sunshine of the Spotless Mind är fantastisk.
Filmen är inte lika utpräglat bisarr som exempelvis I huvudet på John Malkovich, men här finns i högre grad än i Kaufmans tidigare verk både hjärta och hjärna. Eternal Sunshine är en både intelligent och känslig kärlekshistoria med en egen skruv.

Och ja, den har Jim Carrey i huvudrollen. Så här nedtonad har vi väl aldrig sett honom förr, det maniska gummiansiktet är långt borta. Hans karaktär, Joel, är en ganska genomsnittligt småtråkig halvdeppig kille, och Carrey passar alldeles utmärkt för jobbet. Eternal Sunshine är för Carrey vad Punch-Drunk Love var för Adam Sandler - en utflykt på nytt territorium med förträffligt resultat.

Filmen utgår från idén att man skulle kunna radera de minnen man inte längre vill ha. Joel blir chockad när han får veta att hans flickvän Clementine på så sätt utplånat honom ur sitt medvetande, och beslutar sig för att ge igen med samma mynt. Under behandlingen börjar han ångra sig, men frågan är om det är möjligt...

En stor del av filmen utspelas inne i huvudet på Joel, där vi kastas hit och dit bland hans minnen och får följa relationen mellan honom och Clementine - fast i bakvänd ordning. Kaufman och Gondry leker med tid och rum, minnen och verklighet på ett sätt som kan te sig lite förvirrande i början men snart klarnar. Och det är mycket effektfullt. Kärlekshistorien med sina lyckliga och olyckliga stunder har en påtaglig intimitet, är trovärdig och rörande. Joels smärta över att ha förlorat Clementine lindras inte av att också minnena försvinner - tvärtom. Visst finns det komiska partier, men som helhet har filmen mer drag av drama än av komedi och håller en ganska vemodig ton.

Gondry har fått ihop en fin och samspelt ensemble, och Winslet och Carrey gör sig bra som par. Handhållen kamera ger närhet och realism, och i synnerhet i Joels minnessekvenser kryllar det av sköna visuella grepp utan att bli flashigt.

Som sagt, gå och se. Själv vill jag gärna se om den.

Filmen "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"

Inga kommentarer: