onsdag, april 22, 2009

Olagligt sälja Tibble gymnasium

85 procent av personalen på gymnasiet och oppositionen i Täby var emot avknoppningen. Vid ett extrainkallat fullmäktigemöte bestående av enbart moderater beslutades att skolan skulle sälja. Nu drivs Täby Fristående Gymnasium i privat regi.

Täby kommun bröt mot lagen när de sålde Tibble gymnasium. Kammarrätten slår fast att skolan såldes för billigt. Om den moderata kommunledningen inte överklagar så är den omstridda affären ogiltig.

Tibble Fristående Gymnasium i Täby blev Sveriges största friskola för snart två år sedan. Nu kan den bli Sveriges största olagligt inköpta friskola, om inte kommunen överklagar domen till Regeringsrätten. Något som fortfarande är osäkert, enligt kommunalrådet Leif Gripestam (M).

– Jag kan inte svara på det än, vi måste analysera innan det tas något beslut.

Kammarrätten slog i torsdags fast att skolan sålts för ett pris långt under marknadsvärdet och ändrar därmed länsrättens dom. Kommunen har undervärderat en kommunal egendom och bryter därmed mot kommunallagen, enligt kammarrätten.

Den moderata kommunledningen i Täby sålde skolan för nio miljoner kronor till rektor Maj Dellström och ekonomiläraren Hans Byström. Enligt externa bedömare är skolan värd minst 40 miljoner.

Oppositionsrådet Conny Fogelström (S) har drivit frågan till kammarrätten, och han är glad över att domen ändrats.

– Om inte moderaterna överklagar domen blir den prejudicerade. Ska man överlåta en kommunal verksamhet ska man ta ett marknadsmässigt pris.

Kammarrätten upphäver Täby kommuns beslut att privatisera skolan. Maj Dellström, rektor på Tibble Fristående Gymnasium, är ändå inte orolig.

– Jag tror inte att det blir konsekvenser för oss. Vi har Skolverkets tillstånd och vi hyr lokalerna av Täby kommun.

Däremot tror hon att domen kommer att bli vägledande i framtiden.

– Jag kan tänka mig att det blir stopp för avknoppningar.

Täby kommunalråd Leif Gripestam vill inte kommentera förrän domen har analyserats. Oppositionsråden är däremot glada.

– Det här gjordes inte på ett korrekt sätt, det vore märkligt om kommunen skulle överklaga, säger Mats Hasselgren (FP).

– Bollen ligger hos den moderata kommunalledningen. Överklagar de inte blir affären ogiltig, gör de det så blir vi en part i målet även där, säger Conny Fogelström (S).

Inga kommentarer: