lördag, september 27, 2008

Väljarna tror inte på alliansen

Alliansen vinner inte nästa val tror 62 procent av väljarna, enligt en Sifomätning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anses dock fortfarande vara skickligare än Mona Sahlin på att leda regeringen.

Endast 23 procent tror på borgerlig valseger enligt en mätning som Göteborgs-Posten låtit Sifo göra. Inte ens de som säger att de tänker rösta borgerligt nästa val tror att alliansen kommer att vinna valet 2010. Av dem tror 46 procent inte att de borgerliga vinner medan 44 procent tror att de gör det.

Festsällskap
Statsminister Fredrik Reinfeldts egna partikamrater är mest hoppfulla när det gäller en möjlig seger. Av moderatväljarna tror 45 procent på seger mot 44 procent som tror på motsatsen, skriver Göteborgs-Posten.Tvivlar gör däremot inte oppositionens väljare. Enligt Sifomätningen är 81 procent övertygade om att det blir regeringsskifte i nästa val.
Fredrik Reinfeldt kan dock glädja sig åt att han fortfarande anses mer kompetent än socialdemokraternas Mona Sahlin. 54,1 procent av de tillfrågade i en Skopundersökning tycker att Reinfeldt är skickligast på att leda en regering, jämfört med 45,9 procent som litar mer på Mona Sahlin. Men när det handlar om festsällskap är Sahlin vinnaren av de två. På frågan om man skulle ha trevligast och roligast om man satt vid samma bord som Reinfeldt eller Sahlin svarade 58,6 procent att de föredrog socialdemokraternas partiledare.

Minskad ledning
Statsministerns ledning i kompetensligan har minskat – från 15,4 procentenheter i juni till 8,2 i augusti/september. Ändå tror nära en femtedel av socialdemokraternas sympatisörer – 19 procent – att Reinfeldt är skickligast på att leda en regering.Svaren i Sifos undersökning baseras på intervjuer med 1 000 personer som tillfrågades i mitten av september. Skop intervjuade drygt 1 100 personer under augusti och september.

Källa:TT

Inga kommentarer: