måndag, februari 07, 2005

Filmen:"The Queen of Shebas Pearls"


Helena Bergström i en oförglömlig dubbelroll. Posted by Hello

Regi och manus: Colin Nutley
Foto: Jens Fischer
Musik: Per Andréasson
Skådespelare: Helena Bergström, Lorcan Cranitch, Lindsay Duncan, Tim Dutton, Rolf Lassgård, Natasha Little, Elizabeth Spriggs, Peter Vaughan, Rollo Weeks, Eileen Atkins, Mara Pickering, Simon Pay, Bhodan Poraj, John Joe Regan, James Hawkins, Alexander Goggins, med flera

Engelsmannen Colin Nutley har, efter många år i Sverige, i och med sin senaste film återvänt ?hem? och förlagt hitorien till 1952, när det engelska imperiet fortfarande var relativt intakt och när en kvinna som var skrämmande lik en syster, dotter och hustru som avlidit redan åtta år tidigare, anlände till en familj någonstans på den engelska landsbygden.
Det är Helena Bergström som spelar kvinnan. Och som vanligt hos Nutley är det hennes ankomst som skapar oro, friktioner men även en del annat hos de övriga i ensemblen.
The Queen of Sheba´s Pearls är en film som tar gott om tid på sig. Men som blir till en ömsint och allvarsam upplevelse att ta väl vara på.
De engelska skådespelarna är kanske inte så allmänt välkända (utom möjligen den gamle begravningsentreprenören som spelas av Peter Vaughan, synlig redan i filmer av Sam Peckinpah för 30 år sedan), men de är alla ? utan undantag ? oerhört bra.
Helena Bergström (som bara gråter lite grann här, och det först mot slutet av filmen) har även hon en stor stund och det i en dubbelroll, dessutom. Rolf Lassgårds diskreta biroll stannar kvar i minnet och detsamma kan man säga om hela filmen i sin helhet också.The Queen of Sheba´s Pearls (titeln syftar på en ryska posten-liknande lek mellan tonåriga pojkar och flickor) har en sepiabrun ton som övertygar och gradvis känner jag att jag tycker allt mera om det som Nutley överlämnar till sin stora publik här.
Det är en film med känsla; om känslor och med en berättelse och personer som man gärna tar till sig.
50-talsmiljön är exakt avlyssnad och den lätt melankoliska tonen känn även i åskådarens hjärta.

Filmen:"The Queen of Shebas Pearls"

Inga kommentarer: