fredag, juli 15, 2005

Lyssnarstorm efter Sommar om Jesus




Författaren Lena Anderssons Sommar-program som sändes i P1 i lördags 2005-07-09 har orsakat en kraftig lyssnarstorm. Hennes "ateistiska predikan" om Jesus har resulterat i närmare 1 000 brev och samtal samt sex anmälningar till Granskningsnämnden.

Jag vet att religion är känsligt. Men jag tycker att sättet jag lade upp det på inte borde ha lett till sådana hätska kommentarer, utan mer till diskussion, säger Lena Andersson till TT.

I presentationen inför programmet skrev Andersson att hon skulle undersöka Jesu handlingar ur ett moraliskt och existentiellt perspektiv. Till TT säger hon att det är schablonen att Jesus är kärleken hon ifrågasätter. Inför, och i, programmet läste hon Bibelns nya testamente.

När jag läser texten tycker jag att det Jesus gör är auktoritärt. Han ställer kuggfrågor, är argsint, lynnig och nyckfull. Varför sägs det att han är kärleken och godheten? frågar hon.

Bibi Rödöö, projektledare för Sommar i P1, har under sina nio år med programmet inte upplevt så starka känslor för och emot ett ämne.

Många är oerhört uppskattande, de tycker att det Lena Andersson sade var viktigt och modigt. Andra tycker att det var hädelse och undrar hur vi kunde sända något sådant.

Enligt Rödöö har minst 1 000 lyssnare hört av sig efter programmet. De kritiska talar om kränkning, de vill skicka Andersson på kurs i bibeltolkning och de frågar om man hade släppt igenom ett liknande program om islam och profeten Muhammed.

Rödöö ställer sig bakom programmet.

Den yttrande- och åsiktsfrihet vi har i vårt land ska vi värna. Sommarvärdarna har stor frihet att uttrycka sina åsikter.

Jag välkomnar att även religionsfrågor tas upp i ett bredare sammanhang.

Enligt Granskningsnämnden för radio och tv hade på torsdagen sex anmälningar kommit in mot programmet.

Lena Andersson är författare och skribent som idag skriver bok- och tv-recensioner i Svenska Dagbladet. Debuterade 1999 med romanen"Var det bra så?" i vilken hon ville göra upp med den exotiserande bilden av den mångkulturella förorten. Förra året kom uppföljaren "Du är alltså svensk?" Tillhörde eliten inom längdskidåkningen som ung och började sin bana som sportjournalist.
Hennes program handlade om och var en ateists predikan om och med Jesus. Jesu handlingar undersöktes ur ett moraliskt och existentiellt perspektiv. Musiken var sådan som inte fanns i Galiléen men inte hade funnits utan Galiléen.
Lena Andersson var även sommarvärd åren 2000 och 2002.
Producent: Juan-Diegp Spoererjdspoerer@hotmail.com

DN - Nyheter - Lyssnarstorm mot radions sommarprogram

Inga kommentarer: