måndag, juli 04, 2005

Kulturpartiet



Och nu ett kulturparti

De etablerade partierna kan få ännu en utmanare inför riksdagsvalet nästa år: Kulturpartiet. På måndagen offentliggjorde bland annat skådespelerskan Kim Anderzon och musikern Olle Ljungström att de bildat ett nytt parti för att få riksdagen att satsa mer pengar på kultur.


Är det på riktigt, var den första frågan som journalisterna ställde på den första presskonferensen med det som skulle kunna vara vårens bäst bevarade politiska hemlighet: att 200 kulturarbetare redan i mars bildade ett nytt politiskt parti med sikte på riksdagen 2006.

Skådespelerskan Nisti Sterk svarade med att höja rösten:

Så ifrågasätter man aldrig Junilistan eller Feministpartiet eller Vårdpartiet. Men så fort det är kulturarbetare så tror ni att det inte är på allvar!

Det nya partiet är än så länge ett enfrågeparti med mer pengar till kulturen som viktigaste paroll.

Idag satsas 0,74 procent av bruttonationalprodukten i kultur. Kan vi inte komma upp till åtminstone en procent?, frågade Kim Anderzon retoriskt.

Hon höll ett kort tal om hur viktig kulturen är för att motverka likgiltighet och att människor tappar kontakten med sina känslor.

Men kulturen finns inte! Inte i något av partiprogrammen!,

Kim Anderzon berättade upprört att Olle Ljungström får betala 40 procent i skatt på inkomsterna från en spelning. Kulturpartiet vill sänka den och samtidigt slopa kulturmomsen.

Den är sex procent. Och det är jättejobbigt att skriva fakturor, sade Kim Anderzon, som är egen företagare.

Hon vill ta pengar från det militära försvaret och föra över till kulturen.

Dramatikern Gertrud Larsson berättade att partiet ska engagera sig i andra politikområden också, som skolpolitik, flyktingpolitik, miljöpolitik och integrationsfrågor.

Men de fyra representanterna för Kulturpartiet hade ganska svävande svar om hur de ska arbeta vidare inför valet 2006.

Vi har ingen erfarenhet av att arbeta politiskt. Och det finns inga färdiga strukturer inom partiet, sade Olle Ljungström.Vi är helt enkelt så jävla korkade att vi vill satsa på det som är kul!

Bland grundarna av Kulturpartiet finns också konstnären Ernst Billgren, skådespelaren Helge Skoog, skådespelerskan Alexandra Rappaport och författaren Katarina Mazetti.

DN - Nyheter - Och nu ett kulturparti

Inga kommentarer: