fredag, juli 01, 2005

Funktionshindrade ska få it-stöd

Funktionshindrade ska stöttas att använda sig av it och informationsteknikens ställning ska stärkas bland annat inom lärarutbildningen. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna i den it-proposition som presenterades på torsdagen.

Den nya tekniken kan revolutionera både livet och arbetet för funktionshindrade. Här ser jag tekniken som en möjliggörare för en helt ny livskvalitet och jag tycker att staten ska ta en roll för att skynda på den utvecklingen, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Teckentolkning via mobiltelefon
I regeringens proposition som utarbetats tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet vill man satsa på funktionshindrade genom att utveckla bredbandstjänster som bland annat ska möjliggöra teckentolkning via mobiltelefon. Regeringen och samarbetspartierna vill också öka lärarnas kompetens på it-området.

Vi upplever att lärarutbildningen handlar för lite om hur man kan använda ny teknik inom lärandet. Vi vill använda tekniken i vardagen och öka nyfikenheten och också öka lusten att välja en it-inriktning för både killar och tjejer.

Partierna föreslår också en satsning på små och medelstora företag. 30 miljoner kronor under fem år ska användas till att stärka företagens it-kompetens. Syftet är att få fler företag att använda sig av it-lösningar för att öka tillväxten.

?Barn är en utsatt grupp på nätet?Regeringen och samarbetspartierna lovar också att hela tiden ha ett barnperspektiv inför de beslut man fattar på it-området eftersom man menar att barn är en utsatt grupp på internet idag.

Enligt infrastrukturminister Ulrica Messing står Sverige inför stora utmaningar på It-området.

Det ena är vad den statliga förvaltningen kan arbeta snabbare med för att använda it-utvecklingen i framtiden. Det andra är forskning och utveckling. Forskningen går fort fram och det händer väldigt mycket på marknaden.

Ska vi fortsätta att vara ett världsledande land inom it-sektorn så är forskningen utvecklingen, nyfikenheten och viljan att ständigt spränga nya gränser det som avgör. Jag tror att det är det som är det viktiga. Vi måste fortsätta vara nyfikna, säger infrastrukturminister Ulrica Messing

Sveriges Radio - Ekot

Inga kommentarer: