söndag, juli 17, 2005

EU-politiken direkt hot mot den svenska välfärden.




Diskussionen om framtidens Europa måste starta utifrån det europeiska missnöjets grunder. Det finns en utbredd känsla av att människor är alltmer utlämnade åt marknadens krafter och att EU förstärker den utvecklingen, i stället för att vara den motvikt mot kapitalets makt som många hoppats, skriver ambassadör Carl Tham. Det är lätt för samhällets elit som inte riskerar att bytas ut mot lågavlönade gästarbetare att hylla rörligheten. Men om företag som arbetar i Sverige inte behöver bry sig om svenska kollektivavtal slås vår välfärd sönder. EU:s ekonomiska politik håller uppe arbetslösheten och måste omprövas om EU ska återfå förtroendet.

Diskussionen om det framtida europeiska samarbetet bör i stället ta sin utgångspunkt i det europeiska missnöjets verkliga grunder. Få bestrider att det närs av den istadigt höga arbetslösheten och oron för fortsatta försämringar på arbetsmarknaden. Det finns en utbredd känsla av att samhällen och människor blir alltmer utlämnade till marknadens krafter och att EU förstärker denna utveckling snarare än motsatsen.

Den monetära politiken med inflationsmålet som helt avgörande har gjort det omöjligt att åstadkomma något som ens liknar full sysselsättning. Stabilitetspakten verkar i samma riktning. Den dogmatiskt fastlåsta politiken gör det svårt att anpassa ekonomierna till den globala ekonomin och förvärrar konjunkturkriserna.

Makten över den centrala delen av den ekonomiska politiken har lagts i bankdirektörernas händer, oåtkomlig för politisk påverkan. Normpolitiken begränsar också starkt handlingsutrymmet även för den delen av ekonomisk politik som ligger kvar hos de nationella regeringarna. Allt detta är resultatet av en politik, medvetet vald och inte något uttryck för "globalisering", vilket ofta hävdas i mystifierande syfte.

Den höga arbetslösheten försvagar löntagarnas ställning på arbetsmarknaden och företagen utnyttjar möjligheterna att pressa ned lönerna och försämra arbetsvillkoren. Kapitalets rörlighet och företagens hot att lägga ned eller flytta produktionen förstärker kapitalets makt än mer.

Ett långtgående uttryck för denna marknadsideologi är idén att arbetstagare och företag som rör sig över gränserna i sin ryggsäck skall bära med sig hemlandets arbetsrättsliga och lönemässiga villkor som skall tillämpas i gästlandet, allt i den fria marknadens namn. I en union där medlemsländernas ekonomiska villkor är så olika som fallet nu är i EU kan ett sådant system få förödande följder för löntagares arbetsvillkor och trygghet.

Det är lätt för människor i samhällets elit, som inte fruktar att bli utbytta mot lågavlönade gästarbetare, att hylla rörligheten och dess underbara verkan på konkurrens och effektivitet. Det är en annan sak för alla dem som har jobb där anställda lätt kan bytas ut eller tvingas godta låga löner.

Om EU skall återvinna folkligt förtroende och samtidigt kunna fullfölja fredsprojektet, Europas återförening, krävs en omprövning av den ekonomiska politik som nu behärskar Europa och som bidrar till att hålla arbetslösheten uppe. EU bör medverka till att motbalansera kapitalets makt, inte motsatsen. Det krävs en större lyhördhet för skillnaderna inom unionen, en hänsyn till medlemsländernas sociala och kulturella ambitioner och särlösningar. Marknaden blir kanske inte perfekt men det är nog inte heller vad människorna i EU först och främst efterfrågar.

DN - Debatt - "EU-politiken direkt hot mot den svenska välfärden"

Inga kommentarer: