Nationell interaktiv information-och kommunikation. Hundar, politik och film på biograf nära mig.
söndag, juli 31, 2005
Mustafa Can
Mustafa Can berättade i sitt sommarprogram att han och en invandrarkompis
kastade isbollar genom fönstren hos julaftonsfirande "svennefittor" enl.
hans eget språkbruk.
Jag förstod tyvärr inte legitimiteten och avsikten med att kasta isbollarna.
Varför rikta denna ilska mot julaftonsfirande "nice and icey svennefittor".
Frustration över ökande klassklyftor och utanförskap kan man känna av även
som född i Sverige? Men om man skulle bete sig på liknande sätt mot
ramadanfirande muslimer skulle man bli anklagad för rasism.
Bottenlöst hat, sorg och längtan om livet efter döden kännetecknar många,
såväl kristna som muslimer. Kan man verkligen göra liv av död, kärlek av
hat, lust av olust för att citera Gunnar Ekelöf?
Bomberna i Londons kollektivtrafik den 21 juli skulle bara skrämma. Gruppen
planerade inte att döda någon. Men att skrämma någon kan också leda till
omedelbar död.
Sveriges Radio P1 - Sommar i P1
Mänskliga rättigheter.
Artikel 23.
1. Envar har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet.
2. Envar har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete.
3. Envar, som arbetar, har rätt till rättvis och tillfredsställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd.
4. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.
Mänskliga rättigheter
tisdag, juli 26, 2005
Bilister stannar inte för pensionärer
Bilister i Stockholm lämnar gärna företräde vid övergångställen för mammor med barn, medan pensionärerna får vänta. Det visar en undersökning från trafiksäkerhetsföreningen NTF i Stockholms län.
Undersökningen genomfördes i maj och juni på tre obevakade övergångsställen i Stockholm stad och omfattar drygt 820 bilister.
Ifjol omkom 12 fotgängare och 136 skadades svårt i Stockholms län.
NTF vill införa farthinder vid de obevakade övergångställena för att minska olyckorna.
Sveriges Radio - P4 Radio Stockholm
måndag, juli 25, 2005
Nya skatteregler kan ge massutflytt
300 000 nyblivna pensionärer kan flytta från Sverige de närmsta tio åren. Sannolikheten för det ökar om EU får igenom sitt krav att uppskov på reavinstskatten även ska gälla om man köper ett nytt hus i ett annat EU-land.
Mats Lindgren är chef på Kairos Future och forskar om fyrtiotalisternas beteende.
Jag tror att det finns en ganska stor möjlighet för att det skulle sänka trösklarna för dem som nu går och funderar på att sälja sin bostad i Sverige för att skaffa något någon annanstans, säger Mats Lindgren, Kairos Future.
Fyrtiotalisterna
Stora förändringar är alltså på gång när fyrtiotalisterna går i pension. En massutflytt på hundratusentals köpstarka pensionärer sänker både Sveriges medelålder och ekonomi.
Räknar man lite på det kan man säga att ungefär 25 procent av dem som kommer att gå i pension de närmaste fem- femton åren säger att de med säkerhet ska flyttas utomlands till ett land där pengarna räcker längre eller där det är varmare. Det är ganska stora siffror.
Vad skulle det få för effekter på samhällsekonomin?
Eftersom det är konsumtionen, som är motorn i ekonomin idag, så kan det få ganska stora effekter. Säg att det är 300 000, alltså 25 procent av 1,2 miljoner. Om de skulle lämna landet, skulle hela deras konsumtion försvinna.
Det är generationer nu som säger att vi ska bränna varenda spänn innan vi lägger oss ner i marken. Så de kommer inte att spara på konsumtionen, och den konsumtionen går Sverige förbi i så fall. Eller andra västländer för det är samma fenomen som du kommer att se i Danmark, Tyskland, Norge och så vidare. Räknar man på det kanske det handlar om 100 000 jobb ungefär, säger Mats Lindgren, chef för forskningsinstitutet Kairos Future.
Sveriges Radio - Ekot
lördag, juli 23, 2005
Vi arbetade för att detta inte skulle hända
Ärade statsledare i USA och Storbritannien, i de villigas koalition, krigspropagandister i alla länder.
Först skulle USA:s invasion av Afghanistan utplåna terrorismen och gripa bin Ladin. Inget av detta lyckades. Sedan skulle ni avskaffa förtrycket och införa demokrati i Irak. Ert yttersta argument för alla invasioner, krig och övergrepp har varit att terrorism måste bekämpas i fjärran länder, så att vi slipper den här hemma.
Londons borgmästare Ken Livingstone, en av de outtröttliga talarna på många demonstrationer mot kriget, varnade innan kriget bröt ut att
en attack på Irak kommer att uppröra världsopinionen och riskera säkerhet och fred överallt. Den 15 februari 2003 demonstrerade vi över hela världen för att förhindra invasionen av Irak. Terrordåden beror på att terroristerna sägs hata vårt öppna samhälle. Detta psykologiserande och svepande argument står sig dåligt efter alla dessa terrordåd i Madrid, Bali, Riyadh, London som uteslutande siktat på länder allierade i USA:s krig. Om det var uteslutande västerländsk kvinnofrigörelse, demokrati, tolerans och öppenhet som hade irriterat dem som utfört dåden, skulle terroristerna kunnat välja en gayparad, en folkomröstning eller en 8 mars-demonstration, istället för just det datum då Bush skakade Blairs hand i sällskap med världens mäktigaste nationer i ett av de länder som ockuperar Irak. Ni kan hålla kursen och hoppas att ert krig utplånar varenda motståndare.
Flamman
onsdag, juli 20, 2005
Åldersupproret
I Sverige har vi fått en allt större ungdomskult. I riksdagen finns idag bara fem riksdagsmän över sextiofem. I teve plockar man bort alla programledare och presentatörer över sextio. Reklamen vänder sig bara till yngre. På arbetsmarknaden har de över femtio svårt att få nya jobb. Samtidigt har den reella pensionsåldern sjunkit till femtionio, trots att äldre svenskar aldrig varit piggare och friskare än idag. Och samhället förlorar viktig kompetens och erfarenhet om fyrtiotalisterna åldersdiskrimineras på arbetsmarknaden.
Men allt detta kommer att ändras. I hela världen ser vi nu ett åldersuppror växa fram. I Tyskland blev en bok om åldersdiskriminering, Das Methuasalem-Komplott, en av förra årets stora bestsellers. I Sverige kommer detta uppror att märkas på allvar nu när fyrtiotalisterna ska börja pensioneras. De är den friskaste generationen hittills, de är många, de har bättre ekonomi än någon tidigare generation pensionärer och de har ända sedan de gjorde sin ungdomsrevolt på sextiotalet vant sig att ha makt och påverka. De tänker inte låta sig förvisas till en lugn vrå. Mycket tyder på att allt fler fyrtiotalister vill arbeta längre. Dessutom har vi inte råd med att låta en allt mindre grupp yngre och medelålders svenskar försörja en allt större grupp pensionärer.
Ludvig Rasmusson är författare och kolumnist i bland annat Läkartidningen, Vår Bostad och Radions veckomagasin Godmorgon Världen. Han har skrivit tjugofem böcker, bland annat Fyrtiotalisterna som kom 1985 och där han myntade begreppet "fyrtiotalister".
Flimmers utomhusbio turnerar i sommar-Sverige
I sommar kommer Flimmers Utomhusbio att dra ut på vägarna och stanna till i städer runt om i Sverige. Flimmers Utomhusbio åker ut med biografmaskinister som sköter digital projektor och en uppblåsbar bioduk. Duken är Flimmer först med i Sverige, och den är importerad från Tyskland där denna modell används flitigt på några av de omkring 100 platser som har utomhusbio. Filmerna som visas under Flimmers Utomhusbioturné är nya, aktuella och publikdragande titlar från det gångna bioåret. Totalt når Flimmers Utomhusbio cirka 40 000 svenskar denna sommar.
Turnéplan 2005
22-jul Arkösund Hajar som hajar
29-jul Ljungby Monsunbröllop
30-jul Norrköping Populärmusik från Vittula
31-jul Halmstad Shrek 2
01-aug Norrköping Dodgeball
02-aug Västervik Flying Daggers
03-aug Linköping Film meddelas
04-aug Hjo Film meddelas
05-aug Helsingborg Film meddelas
06-aug Kristianstad Eternal sunshine of the spotless mind
07-aug Sölvesborg Cinema Paradiso
08-aug Karlshamn Ray
09-aug Karlskrona Cinema Paradiso
10-aug Karlskrona Moulin Rouge
11-aug Katrineholm Monsunbröllop
12-aug Trollhättan Bokas av arrangören
13-aug Trollhättan Grease
14-aug Ekerö Moulin Rouge
15-aug Huddinge Film meddelas
16-aug Huddinge Film meddelas
18-aug Katrineholm Ray
19-aug Örnsköldsvik Pirates of The Caribbean
20-aug Örnsköldsvik Ray
21-aug Linköping Film meddelas
22-aug Gamleby Grease
24-aug Stenungsund Film meddelas
25-aug Stenungsund Film meddelas
26-aug Solna Film meddelas
27-aug Rimforsa Film meddelas
04-sep Västerås Film meddelas
08-sep Göteborg Kopps
09-sep Göteborg National Treasure
10-sep Göteborg Vad kvinnor vill ha
11-sep Norrköping Hajar som hajar
14-sep Kumla A Nightmare Before Christmas
15-sep Göteborg Skruva den som Beckham
16-sep Göteborg Mitt stora feta grekiska bröllop
17-sep Göteborg National Treasure
Main
tisdag, juli 19, 2005
Iraq becomes Vietnam as America destroys entire villages
"The Insider" mailing list article, 16 May 2005.
*** The imperial forces of the US regime are destroying Iraqi villages, just as they did in Vietnam, because the "the enemy" are in fact ordinary Iraqi people who oppose the illegal foreign occupation. ***Iraqi Village Scarred After U.S. Offensive ROMMANA, Iraq (AP) - For nearly a week, this dusty farming village near the Syrian border was surrounded by armored troop carriers on the ground and helicopter gunships overhead. Then, suddenly, the fighting stopped. The U.S. military declared a major offensive against followers of Iraq's most wanted terrorist officially over Saturday, and farmers here went back to tending their potatoes and pistachios. Flattened homes, bullet-pocked walls and two charred personnel carriers at the entrance to the Sunni Arab village stood as testimony to the violent upheaval. One of the walls of the local mosque had collapsed, and dozens of buildings were damaged by shells and machine-gun fire. A gaping crater in the bridge linking Rommana and Husaybah reduced traffic to a crawl across the Euphrates River. The U.S. military said it ``neutralized'' an insurgent haven in the remote desert region of western Iraq used by supporters of Jordanian-born militant Abu Musab al-Zarqawi. But residents here remained defiant. ``The village witnessed heavy fighting, but despite that they (the Americans) were not able to enter it,'' said one man, who gave his name only as Abu Abdullah. The U.S. military said it killed an estimated 125 insurgents during the campaign through villages along the Euphrates River to the Syrian border. Nine Marines also died, but the civilian toll remains uncounted. Dr. Hamid al-Alousi, director of the hospital in nearby Qaim, said at least 35 Iraqis were killed and more than 70 wounded in Rommana and nearby Karabilah, where fierce clashes took place. But his claim could not be verified, and it was impossible to tell how many of the victims were fighters. The U.S. military said insurgents also fought among themselves during the offensive, trading mortar, rocket and gunfire almost nightly in Qaim, the largest town in the region about 200 miles northwest of Baghdad. Insurgents have been using the region as a staging area where foreign fighters slipping across the border from Syria received weapons and equipment to launch deadly attacks in Iraq's major cities, according to the U.S. military. But residents insisted there were no foreign fighters here - only Iraqis defending their homes against U.S. forces. U.S. forces extended a conciliatory hand Sunday, dropping leaflets from a helicopter promising a better future. ``Prosperity will prevail in Rommana and Husaybah,'' one of them read. ``We thank residents for their calls on the local number which helped us capture armed groups,'' read another. SOURCEThe Guardian, "Iraqi Village Scarred After U.S. Offensive", 16 May 2005.http://www.guardian.co.uk/worldlatest/story/0,1280,-5008498,00.html
Photo-poem
"Österåker - skärgård och stad, Översiktsplan 2006"
Österåkers kommun med sitt läge i Stockholmsregionens nordostsektor är mycket kommunikationsberoende. Den stora ytan innebär bl. a. att avståndet från Åkersberga centrum till de nordöstra kommundelarna är större än till centrala Stockholm. Kommunen är för sina invånares försörjning mycket beroende av arbetspendling till arbetsplatser i Stockholm eller andra delar av regionen. Det saknas långtidsparkeringsplatser för bilar i anslutning till Åkersberga station om man vill fortsätta med tåg mot Stockholm. Bilägare måste vid biobesök flytta bilen från parkeringen efter tre timmar även efter kl. 22, om man inte vill riskera att få parkeringsböter. Den tidigare snabba avfolkningen av kommunens skärgård och glesbygd har följts av en omfattande fritidsbebyggelse både på öarna och i fritidshusområden s.k. "förnyelseområden".
En stor del av kommunens fritidshus kan i framtiden omvandlas till permanentboende. Därför bör man redan nu satsa på bättre kollektiva samfärdsmedel i form av bussar och/eller spårbunden trafik. Samt på turism, hyres-och mindre bostäder för ungdomar och äldre samt fler arbetsplatser i form av mindre tjänste- och serviceföretag.
För vissa grupper av äldre eller funktionshindrade krävs särskilda bostäder. Även utbyggnad av bredbandsnätet bör ske för att möjligöra olika typer av distansarbete utfört i hemmet även inom kommunens perifera delar.
Förläng Roslagsbanan norrut mot Roslags-Kulla och Norrtälje för att avlasta väg 276 och de mest belastade utfarterna mot denna. I samband med att väg 276 förbättras bör förutsättningarna för en lokalväg och/ eller GC-väg även mellan Rosenkälla och Åkersberga undersökas och byggas på liknande sätt som skett mellan Grandalen/Skånsta till Singökorsningen mot Skärgårdsstad. Detta skulle ge förutsättningar för bättre kollektivtrafikförsörjning.
Nya bostadsområden är planerade att tillkomma i centrala Åkersberga i Luffarbacken och på Björkhagsvägen trots att där föreligger behov av att behålla befintliga skogs-och strövområden för rekreation och av miljöhänsyn. Det är även angeläget ur kultur- och landskapssynpunkt liksom för friluftslivet att de odlings-och hagmarker som i dag hålls öppna fortsätter att brukas. Detaljplanläggning pågår för ny småhusbebyggelse samt förskola/äldreboende. Områdets östra delar skall bevaras som strövområde med anslutning till Trast-och Södersjön vid Grandalen. När kulturhistoriskt värdefulla miljöer berörs i samband med detaljplanering och tillståndsprövning, ska en analys och avvägning ske mellan exploaterings- och bevarandeintressen, i förekommande fall en miljökonsekvensbeskrivning/miljöbedömning.
En högre exploateringsgrad och större stadsmässighet än för nuvarande kan inte övervägas. Event. tillkommande bebyggelse måste vägas mot andra intressen inte minst tillgängligheten för friluftsliv och turism enligt Miljöbalken ( MB) 4 kap 2 §.
I MB angivna gränsvärden överskrides redan idag p.g.a. den omfattande genomfartstrafiken på länsväg 276 och Söralidsvägen. Trafiken på väg 276 kommer att öka på grund av kommunens fortsatta tillväxt med kapacitetsproblem som följd. Upprustning av befintlig väg genom tätorten blir därför nödvändig liksom på sikt utbyggnad av en ny genomfart. Det nuvarande reservatet för "Röllingbyleden" ska därför kvarstå. Man skall inte heller vara i behov av egen bil för att kunna åka till nuvarande skogs-och strövområden inom tätorten Åkersberga eller dess omgivningar.
Befolkningsutvecklingen innebär dessutom enl. prognos att antalet invånare äldre än 65 år som inte kan eller vill köra egen bil i det närmaste fördubblas till år 2030 och att kommunens resurser för äldrevård och omsorg måste kompletteras även av den anledningen. Planera därför redan nu att bygga integrerade äldreboenden i befintliga småhusområden så att dessa boendeformer finns tillgängliga när dagens äldre invånare blir äldre/äldre invånare. Någon slags lokal buss- eller taxiringlinje bör etableras. Möjligen ny sträckning av busslinje 628. En liten matarbusslinje i likhet med den som finns i Norrtälje (Näbbmusen) vore kanske bra? För att få folk att bo permanent i skärgårdsområdena måste nya arbetstillfällen skapas En lokal taxibåtringlinje bör etableras. Allemans- och strandskyddet bevaras. Minimera avloppsvattnet från s.k. "förnyelseområden" och låt all rening ske i Margretelunds reningsverk alternativt bygg nya reningsverk i anslutning till ny bebyggelse. Återupprätta en politisk ledningsgrupp för Agenda 21 och starta även en politisk ledningsgrupp för Agenda 22. Allmänhetens tillgänglighet till kommunal service, god miljö, skog, sjöar och hav skall säkerställas i alla delar av kommunen. Enligt MB 7 kap 13,14 §§ gäller generellt strandskydd vid havet, insjöar och vattendrag på ett avstånd av 100 m från strandlinjen, vid normalt medelvattenstånd, för både land och vatten. Strandskyddet är i sig ar ett byggnadsförbud, vilket inte beaktats tillräckligt i bl.a. Österskär.
En successiv omvandling bör ske av de förfulande delar av industrimarken som möter resenärer längs Roslagsbanan och Sågvägen till handel och mindre störande arbetsplatser än för nuvarande.
Österåkers kommun
söndag, juli 17, 2005
En viktig demokratifråga.
Bryt utanförskapet för den tredjedel av befolkningen som inte kan tillgodogöra sig e-samhället. Överbrygg IT-klyftan nu!
Vilken rätt har medborgarna till samhällets gemensamma tjänster? Nu byggs ett e-samhälle där tillgången till tjänsterna inte bara kräver ny infrastruktur och avancerade utrustningar, utan också ökad kunskap.Vem är ansvarig för att alla hänger med? Solidaritet är en väsentlig del av vår nations framgångar. Med folkbildning och användarvänligare produkter går det att bygga ett e-samhälle för alla. En tredjedel av Sveriges befolkning kan inte hantera en dator bra nog för att tillgodogöra sig det som e-samhället är på väg att erbjuda. Här ingår pensionärer, arbetslösa, lågutbildade, invandrare, funktionshindrade och ungdomar ? många som av olika anledningar inte får ta del av IT-utbildningar och datorsubventioner.
ENLIGT WORLD INTERNET INSTITUTES rapport Svenskarna och Internet (2003) saknar 3,2 miljoner individer i Sverige egen tillgång till Internet.Det är 1,3 miljoner över 65 år, 1 miljon medelålders och nära en miljon yngre svenskar. Enligt LO:s rapport Ett IT-samhälle för alla? (2004) använder cirka 40 procent av LO:s medlemmar inte Internet i hemmet. Så här ser IT-klyftan ut. Medan några åker expresståg in i framtiden står andra kvar på perrongen. De som är utanför samhället, utestängs ännu mer. IT-klyftan förstärker de klyftor som finns. Den oro för situationen som bland andra Ulrica Messing har uttryckt är befogad. De förväntade positiva effekterna av satsningarna på ett e-samhälle för alla uteblir om en så stor del står utanför.
VAD ÄR PROBLEMET? Varför skaffar sig inte alla den IT-kunskap de behöver? Det som skiljer grupperna åt över IT-klyftan är kunskap, motivation och pengar till en dator och ett abonnemang. Nästan inget har gjorts för att ge dessa grupper den kunskap de behöver, eller ens för att motivera dem att lära sig genom att visa på nyttan av e-samhället. Och ju längre tiden går, desto högre blir tröskeln för att komma igång.Tvärtemot vad många tror ökar komplexiteten snabbare än vad verktygen förenklar. Att bara klicka rätt i de sju åtta dialogfönster som krävs för att få igång en uppkoppling och konfigurera ett e-postkonto är hopplöst svårt för dem som inte har datorvana. Installera program, ställa in säkerhet och sätta upp ett bank-id ska vi inte tala om.
DE SOM STÅR UTANFÖR e-samhället kommer inte igång.Tekniken förutsätter baskunskaper som många inte ens känner till ? och ännu mindre hur de ska lära sig. Leverantörerna av tekniken har en stor skuld.Verktygen som ska göra e-tjänsterna tillgängliga uppfyller inte krav som är rimliga att ställa på produkter riktade till konsumenter. Sverige har av tradition verkat för att alla ska få lika förutsättningar inom områden som till exempel utbildning och ekonomi. Men för e-samhället verkar detta inte gälla längre.För litet görs för att säkerställa lika villkor i det e-samhälle som nu är på väg att byggas. Ett samhälle där förmågan att utnyttja den nya tekniken blir utslagsgivande.
I FÖRLÄNGNINGEN HANDLAR DET inte bara om medborgarnas tillgång till vitala samhällsfunktioner, även näringsliv och nyföretagande påverkas. I ett fungerande e-samhälle kan företag drivas effektivare och de kan nå sina marknader till lägre kostnader. Detta gynnar i slutändan alla konsumenter. När den tekniska infrastrukturen är fullt utbyggd och används av alla finns förutsättningar för många nya värdeskapande affärsidéer.Idéer som skapar nya arbetstillfällen och tillväxt. Jag välkomnar att regeringen har börjat uppmärksamma denna fråga. Mycket görs för att stimulera utvecklingen av e-tjänster och utbyggnaden av infrastrukturen för att nå dem.Det är bra, men det gynnar än så länge bara dem som är med i e-samhället.
DÄRFÖR ÄR DET GLÄDJANDE att regeringen tittar på vad som kan göras för dem som står utanför. Men resultatet får inte bli bara ord i en proposition.Vi behöver gå till handling. Ett e-samhälle som inte omfattar alla skapar frustration och besvikelse. Jag är övertygade om att det går att bygga ett demokratiskt e-samhälle om vi agerar nu! Frågan uppmärksammas i Europa. Kopplat till målen som beslutades på EU-toppmötet i Lissabon finns en agenda för det europeiska e-samhället. Sverige riskerar att hamna på efterkälken. Utbyggnaden av infrastrukturen pågår. Lösningar finns för att ge alla tillgång till datorer till rimlig kostnad. Varför inte lösa de återstående problemen med kunskap och motivation? Medborgarna kan kräva tillgång till samhällets tjänster på lika villkor. Det är en jämställdhetsfråga!
JAG VILL ATT SVERIGE SKA ÅTERTA initiativet och bli det första landet med ett e-samhälle för alla. Sverige har ett brett föreningsliv och en omfattande folkbildningsverksamhet som har förutsättningar att nå många. Regeringen har ett ansvar för att motverka utanförskap. Jag räknar med regeringens engagemang, så att de resurser som kan sättas in får största möjliga effekt.
EU-politiken direkt hot mot den svenska välfärden.
Diskussionen om framtidens Europa måste starta utifrån det europeiska missnöjets grunder. Det finns en utbredd känsla av att människor är alltmer utlämnade åt marknadens krafter och att EU förstärker den utvecklingen, i stället för att vara den motvikt mot kapitalets makt som många hoppats, skriver ambassadör Carl Tham. Det är lätt för samhällets elit som inte riskerar att bytas ut mot lågavlönade gästarbetare att hylla rörligheten. Men om företag som arbetar i Sverige inte behöver bry sig om svenska kollektivavtal slås vår välfärd sönder. EU:s ekonomiska politik håller uppe arbetslösheten och måste omprövas om EU ska återfå förtroendet.
Diskussionen om det framtida europeiska samarbetet bör i stället ta sin utgångspunkt i det europeiska missnöjets verkliga grunder. Få bestrider att det närs av den istadigt höga arbetslösheten och oron för fortsatta försämringar på arbetsmarknaden. Det finns en utbredd känsla av att samhällen och människor blir alltmer utlämnade till marknadens krafter och att EU förstärker denna utveckling snarare än motsatsen.
Den monetära politiken med inflationsmålet som helt avgörande har gjort det omöjligt att åstadkomma något som ens liknar full sysselsättning. Stabilitetspakten verkar i samma riktning. Den dogmatiskt fastlåsta politiken gör det svårt att anpassa ekonomierna till den globala ekonomin och förvärrar konjunkturkriserna.
Makten över den centrala delen av den ekonomiska politiken har lagts i bankdirektörernas händer, oåtkomlig för politisk påverkan. Normpolitiken begränsar också starkt handlingsutrymmet även för den delen av ekonomisk politik som ligger kvar hos de nationella regeringarna. Allt detta är resultatet av en politik, medvetet vald och inte något uttryck för "globalisering", vilket ofta hävdas i mystifierande syfte.
Den höga arbetslösheten försvagar löntagarnas ställning på arbetsmarknaden och företagen utnyttjar möjligheterna att pressa ned lönerna och försämra arbetsvillkoren. Kapitalets rörlighet och företagens hot att lägga ned eller flytta produktionen förstärker kapitalets makt än mer.
Ett långtgående uttryck för denna marknadsideologi är idén att arbetstagare och företag som rör sig över gränserna i sin ryggsäck skall bära med sig hemlandets arbetsrättsliga och lönemässiga villkor som skall tillämpas i gästlandet, allt i den fria marknadens namn. I en union där medlemsländernas ekonomiska villkor är så olika som fallet nu är i EU kan ett sådant system få förödande följder för löntagares arbetsvillkor och trygghet.
Det är lätt för människor i samhällets elit, som inte fruktar att bli utbytta mot lågavlönade gästarbetare, att hylla rörligheten och dess underbara verkan på konkurrens och effektivitet. Det är en annan sak för alla dem som har jobb där anställda lätt kan bytas ut eller tvingas godta låga löner.
Om EU skall återvinna folkligt förtroende och samtidigt kunna fullfölja fredsprojektet, Europas återförening, krävs en omprövning av den ekonomiska politik som nu behärskar Europa och som bidrar till att hålla arbetslösheten uppe. EU bör medverka till att motbalansera kapitalets makt, inte motsatsen. Det krävs en större lyhördhet för skillnaderna inom unionen, en hänsyn till medlemsländernas sociala och kulturella ambitioner och särlösningar. Marknaden blir kanske inte perfekt men det är nog inte heller vad människorna i EU först och främst efterfrågar.
DN - Debatt - "EU-politiken direkt hot mot den svenska välfärden"
fredag, juli 15, 2005
Lyssnarstorm efter Sommar om Jesus
Författaren Lena Anderssons Sommar-program som sändes i P1 i lördags 2005-07-09 har orsakat en kraftig lyssnarstorm. Hennes "ateistiska predikan" om Jesus har resulterat i närmare 1 000 brev och samtal samt sex anmälningar till Granskningsnämnden.
Jag vet att religion är känsligt. Men jag tycker att sättet jag lade upp det på inte borde ha lett till sådana hätska kommentarer, utan mer till diskussion, säger Lena Andersson till TT.
I presentationen inför programmet skrev Andersson att hon skulle undersöka Jesu handlingar ur ett moraliskt och existentiellt perspektiv. Till TT säger hon att det är schablonen att Jesus är kärleken hon ifrågasätter. Inför, och i, programmet läste hon Bibelns nya testamente.
När jag läser texten tycker jag att det Jesus gör är auktoritärt. Han ställer kuggfrågor, är argsint, lynnig och nyckfull. Varför sägs det att han är kärleken och godheten? frågar hon.
Bibi Rödöö, projektledare för Sommar i P1, har under sina nio år med programmet inte upplevt så starka känslor för och emot ett ämne.
Många är oerhört uppskattande, de tycker att det Lena Andersson sade var viktigt och modigt. Andra tycker att det var hädelse och undrar hur vi kunde sända något sådant.
Enligt Rödöö har minst 1 000 lyssnare hört av sig efter programmet. De kritiska talar om kränkning, de vill skicka Andersson på kurs i bibeltolkning och de frågar om man hade släppt igenom ett liknande program om islam och profeten Muhammed.
Rödöö ställer sig bakom programmet.
Den yttrande- och åsiktsfrihet vi har i vårt land ska vi värna. Sommarvärdarna har stor frihet att uttrycka sina åsikter.
Jag välkomnar att även religionsfrågor tas upp i ett bredare sammanhang.
Enligt Granskningsnämnden för radio och tv hade på torsdagen sex anmälningar kommit in mot programmet.
Lena Andersson är författare och skribent som idag skriver bok- och tv-recensioner i Svenska Dagbladet. Debuterade 1999 med romanen"Var det bra så?" i vilken hon ville göra upp med den exotiserande bilden av den mångkulturella förorten. Förra året kom uppföljaren "Du är alltså svensk?" Tillhörde eliten inom längdskidåkningen som ung och började sin bana som sportjournalist.
Hennes program handlade om och var en ateists predikan om och med Jesus. Jesu handlingar undersöktes ur ett moraliskt och existentiellt perspektiv. Musiken var sådan som inte fanns i Galiléen men inte hade funnits utan Galiléen.
Lena Andersson var även sommarvärd åren 2000 och 2002.
Producent: Juan-Diegp Spoererjdspoerer@hotmail.com
DN - Nyheter - Lyssnarstorm mot radions sommarprogram
torsdag, juli 14, 2005
Doftöverkänsliga felbehandlas för astma
Läkare skriver ut astmamediciner för mångmiljonbelopp helt i onödan. Det hävdar forskare som studerat doftöverkänslighet, så kallad sensorisk hyperreaktivitet.
Sensorisk hyperreaktivitet är en diagnos som liknar astma men som inte lindras av medicin, och som enligt nya studier är mycket vanligare än man tidigare trott.
Ellen Holmström fick under totalt 11 års tid olika astmamediciner som inte hjälpte, trots att hon inte är astmatisk.
Onödigt, mycket onödigt. Men jag fortsatte att ta dem för jag visste inte vad jag skulle göra annars. I och med att man får sådana andningsproblem att man inte får in luft, och får panik, då tar man ju till vad som helst, säger hon.
Ellen Holmström har länge haft andningsbesvär och fått attacker som utlösts av starka dofter och rök.
Astmamedicin utan utredning
Redan som 17-åring fick hon astmamediciner utskrivna trots att läkaren då inte gjorde någon astmautredning.
Fyra olika läkare skrev under totalt 11 års tid ut starkare och starkare mediciner tills hon blev dålig av medicinerna.
Jag fick hjärtklappning och blev jätteskakig varje gång jag tog dem, jag fick gå runt med handen i fickan för att den skakade så mycket.
Man svullnar upp av för mycket kortison, man samlar vätska, plus att man kan bli lite lynnig och deprimerad av det. Jag har märkt av alltihopa, säger Ellen Holmström.
Andningsbesvären fanns kvar, och nu har det visat sig att hon inte har varken astma eller allergi. Hon har således tagit alla mediciner i onödan.
Ellen Holmström har fått diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, en överkänslighet mot dofter och kemiska ämnen som varken är allergisk eller astmatisk, och för vilken det än så länge inte finns någon bra medicin.
Nytt test mäter överkänsligheten
Diagnosen har bara använts några år, eftersom det är först på senare tid ett test har utvecklats för att kunna mäta överkänsligheten.
Patienternas reaktioner mäts då på ämnet capsaisin som finns i spansk peppar och som hyperreaktiva reagerar på i betydligt lägre doser än andra.
I testet kan man också särskilja hyperreaktiva från astmatiker.
Överläkare Eva Millqvist är en av dom som utvecklat capsaisintestet.
Det är naturligtvis vansinnigt att många patienter går omkring och använder dyra astmaläkemedel, för de är dyra, helt i onödan, säger hon.
Hur många av dem som kommer till er och får den här diagnosen har tidigare felaktigt behandlats för astma?
Det är många. Säkert 90 procent skulle jag säga, säger Eva Millqvist.
Vanligare än man trott
Ekot har tagit del av en ännu inte publicerad studie av 1400 personer, en studie från Kärnsjukhuset i Skövde.
Enligt den är sensorisk hyperreaktivitet också betydligt vanligare än vad man tidigare trott.
Mellan fem och åtta procent av den vuxna befolkningen har sjukdomen enligt studien.
Det innebär att den är nästan lika vanlig som astma. Men med den skillnaden att astmamediciner inte hjälper.
Omfattande övermedicinering
Olle Löwhagen är professor vid allergisektionen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Eftersom symtomen liknar astma misstänker han att övermedicineringen är mycket omfattande.
Han har gått igenom drygt 400 journaler från patienter som fått diagnosen astma.
Ungefär en fjärdedel av dem har fått en felaktig diagnos och därmed fått onödiga mediciner utskrivna, hävdar han.
Totalt säljs astmamediciner för över 800 miljoner om året i Sverige.
Dessvärre kostar det samhället kolossala summor skulle jag misstänka. De får ju ofta astmamediciner till väldigt liten glädje, säger Olle Löwhagen.
Dålig uppföljning
Enligt Olle Löwhagen och Eva Millqvist är läkare för dåliga på att följa upp sina patienter för att se om de astmamediciner som skrivits ut verkligen hjälpt.
Det är lätt att missta sig på de här symptomen, och det finns ingen effektiv medicinering som hjälper bra. Då tar man ju på försök det som finns för astma, och det är naturligt.
Man måste dock mer aktivt utvärdera den medicineringen man satt in, och vara beredd att ta bort den igen, säger Eva Millqvist, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Sveriges Radio - Ekot
onsdag, juli 13, 2005
Sommarvärdar i P1
Regissören Lars Norén inledde serien den 19 juni. Den 17 juli är det dags för vår världsberömda skådespelerska Anita Ekberg, bosatt i Rom.
Från Amman i Jordanien hörde jag prinsessan Majda Raad. Bland årets värdar finns också tidigare ministern för mänskliga rättigheter i Irak, Bakhtiar Amin som har träffat Saddam Hussein efter fängslandet i Bagdad.
Den blivande presidenten för FN:s generalförsamling i New York, Jan Eliasson, sänder från Visby. En av svenskt näringslivs största profiler, Londonbon Pehr G Gyllenhammar, kommer till Stockholm för att göra sitt Sommar.
Från Stockholm sänder även nye vd:n för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström. Centerpartiets ledare Maud Olofsson pratar från Umeå och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hörs från Luleå.
Småbrukaren Anna Lilljequist berättade om hur orkanen Gudrun drabbade Småland, och gotlänningen Pigge Werkelin talar om det ?katastrofalt dåliga agerandet från Sverige? efter flodvågskatastrofen annandag jul.
Narkosskötaren Per Öberg talar om ?hur det är att jobba i katastrofer och krig runt om i världen?. Hans Rosling, professor i internationell hälsa berättar om livet som grötforskare i Afrika och astronomen Marie Rådbo talar om ?hur jordnära universum trots allt är?.
Internationellt kända personer från olika sfärer: konsertpianisten Käbi Laretei, champagneexperten Richard Juhlin, stjärnkocken Marcus Samuelsson och smyckedesignern Efva Attling finns med i år.
Dessutom finner ni en lång rad andra färgstarka personer: Artisten Babben Larsson, komikern Sissela Kyle, designern Christer Lindarw, skådespelerskan Pia Johansson och regissören Kay Pollak.
Anders Wendin, mer känd som Moneybrother, tog en paus i turnerandet efter sitt internationella genombrott för att sända sitt program.
Sommar sänds i P1 alla dagar till den 14 augusti kl. 13:05-14:30. Repris vardagar kl. 22:15, helger kl. 22:05. Via www.sr.se kan man lyssna på programmen med musik under en månad efter att de sänts. Egentligen är det fel att här inte nämna samtliga årets sommarvärdar, för alla 57 är utvalda med stor omsorg av sommarredaktionen.
JULI
13 Jonas Karlsson, skådespelare
14 Richard Juhlin, champagneexpert
15 Ylva Eggehorn, författare
16 Pehr G Gyllenhammar, styrelseordf. Kinnevik och Reuters
17 Anita Ekberg, skådespelerska
18 Göran Palm, författare, poet, debattör
19 Tor Bomann-Larsen, författare
20 Peter Eriksson, språkrör miljöpartiet
21 Anna Jansson, författare, sjuksköterska
22 Barbro Hedvall, ledarskribent
23 Pia Johansson, skådespelerska
24 Käbi Laretei, konsertpianist, författare
25 Hans Rosling, professor i internationell hälsa
26 Sissela Kyle, skådespelerska, komiker
27 Martin Stenmarck, sångare, musikalartist
28 Astrid Assefa, skådespelerska, teaterchef
29 Marie Rådbo, astronom
30 Mauro Scocco, artist, kompositör, producent
31 Mustafa Can, författare, journalist
AUGUSTI
1 Efva Attling, designer
2 Kay Pollak, regissör, författare - repris
3 Ingrid Sommar, designjournalist
4 Marcus Samuelsson, kock
5 Sari Nykvist, journalist
6 Anders Jansson, skådespelare, komiker
7 Pigge Werkelin, entreprenör
8 Gunilla Pontén, modedesigner
9 Urban Bäckström, vd Svenskt Näringsliv
10 Per Öberg, narkosskötare, hjälparbetare RK
11 Tomas Alfredson, regissör
12 Susanne Ljung, skribent
13 Jan Eliasson, ambassadör
14 Lars Ulvenstam, fil. dr. Sommarankare
Sveriges Radio P1 - Sommar i P1
Från Amman i Jordanien hörde jag prinsessan Majda Raad. Bland årets värdar finns också tidigare ministern för mänskliga rättigheter i Irak, Bakhtiar Amin som har träffat Saddam Hussein efter fängslandet i Bagdad.
Den blivande presidenten för FN:s generalförsamling i New York, Jan Eliasson, sänder från Visby. En av svenskt näringslivs största profiler, Londonbon Pehr G Gyllenhammar, kommer till Stockholm för att göra sitt Sommar.
Från Stockholm sänder även nye vd:n för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström. Centerpartiets ledare Maud Olofsson pratar från Umeå och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hörs från Luleå.
Småbrukaren Anna Lilljequist berättade om hur orkanen Gudrun drabbade Småland, och gotlänningen Pigge Werkelin talar om det ?katastrofalt dåliga agerandet från Sverige? efter flodvågskatastrofen annandag jul.
Narkosskötaren Per Öberg talar om ?hur det är att jobba i katastrofer och krig runt om i världen?. Hans Rosling, professor i internationell hälsa berättar om livet som grötforskare i Afrika och astronomen Marie Rådbo talar om ?hur jordnära universum trots allt är?.
Internationellt kända personer från olika sfärer: konsertpianisten Käbi Laretei, champagneexperten Richard Juhlin, stjärnkocken Marcus Samuelsson och smyckedesignern Efva Attling finns med i år.
Dessutom finner ni en lång rad andra färgstarka personer: Artisten Babben Larsson, komikern Sissela Kyle, designern Christer Lindarw, skådespelerskan Pia Johansson och regissören Kay Pollak.
Anders Wendin, mer känd som Moneybrother, tog en paus i turnerandet efter sitt internationella genombrott för att sända sitt program.
Sommar sänds i P1 alla dagar till den 14 augusti kl. 13:05-14:30. Repris vardagar kl. 22:15, helger kl. 22:05. Via www.sr.se kan man lyssna på programmen med musik under en månad efter att de sänts. Egentligen är det fel att här inte nämna samtliga årets sommarvärdar, för alla 57 är utvalda med stor omsorg av sommarredaktionen.
JULI
13 Jonas Karlsson, skådespelare
14 Richard Juhlin, champagneexpert
15 Ylva Eggehorn, författare
16 Pehr G Gyllenhammar, styrelseordf. Kinnevik och Reuters
17 Anita Ekberg, skådespelerska
18 Göran Palm, författare, poet, debattör
19 Tor Bomann-Larsen, författare
20 Peter Eriksson, språkrör miljöpartiet
21 Anna Jansson, författare, sjuksköterska
22 Barbro Hedvall, ledarskribent
23 Pia Johansson, skådespelerska
24 Käbi Laretei, konsertpianist, författare
25 Hans Rosling, professor i internationell hälsa
26 Sissela Kyle, skådespelerska, komiker
27 Martin Stenmarck, sångare, musikalartist
28 Astrid Assefa, skådespelerska, teaterchef
29 Marie Rådbo, astronom
30 Mauro Scocco, artist, kompositör, producent
31 Mustafa Can, författare, journalist
AUGUSTI
1 Efva Attling, designer
2 Kay Pollak, regissör, författare - repris
3 Ingrid Sommar, designjournalist
4 Marcus Samuelsson, kock
5 Sari Nykvist, journalist
6 Anders Jansson, skådespelare, komiker
7 Pigge Werkelin, entreprenör
8 Gunilla Pontén, modedesigner
9 Urban Bäckström, vd Svenskt Näringsliv
10 Per Öberg, narkosskötare, hjälparbetare RK
11 Tomas Alfredson, regissör
12 Susanne Ljung, skribent
13 Jan Eliasson, ambassadör
14 Lars Ulvenstam, fil. dr. Sommarankare
Sveriges Radio P1 - Sommar i P1
tisdag, juli 12, 2005
Utomhusbio
Utomhusbio i Ekebyhovsparken söndagen den 14 augusti. Boka in kvällen redan nu. Välkomna!
Bilden är från ett annat utomhusbioarrangemang
Söndagen den 14 augusti cirka kl. 21.00 arrangerar Ekerö kulturnämnd i samarbete med Flimmer en utomhusbioföreställning i Ekebyhovsparken på Ekerö. Se filmen Moulin Rouge gratis, under stjärnorna. Det blir garanterat en annorlunda filmupplevelse på en jätteduk i den vackra slottsparken.
Moulin Rouge av Baz Luhrmann är två timmar och sju minuter lång och tillåten från sju år.
Filmen är en romantisk, historisk dramamusikal. Ewan McGregor och Nicole Kidman spelar huvudrollerna i denna berättelse om en poet som trotsar sin far och flyttar till Montmartre i Frankrike ? 1800-talets motsvarighet till Andy Warholms Factory. Poeten hamnar rätt in i Toulouse-Lautrecs värld som är full av sex och droger och han inleder ett passionerat, men fördömt kärleksförhållande, med en av nattklubbens bäst betalda stjärnor och kurtisaner.
Det är en färgsprakande kärlekshistoria om stark passion, omöjlig kärlek och tärande svartsjuka. Här blandas ett otroligt vackert foto, underliga och humoristiska karaktärer, samt fantastisk musik med en kärlekshistoria som slår det mesta.
Förutom Ewan McGregor och Nicole Kidman ser vi bland andra John Leguizamo, Jim Broadbent och Kylie Minogue. Baz Luhrmann har också regisserat filmerna Strictly Ballroom och Romeo & Julia.
Ta gärna med filt, picknick, kompisar och vänner till denna unika filmhändelse i Kulturens övärld. Slottskaféet kommer att vara öppet från kl. 16.00. Observera att detta är ett alkoholfritt arrangemang.
Även om det, mot förmodan, skulle bli regn så blir det filmvisning.
Hjärtligt välkomna!
måndag, juli 11, 2005
Österåker blir anstalt för missbrukare
Österåker blir anstalt för missbrukare
Anstalterna på Färingsö och Österåker ska i framtiden enbart ta emot och behandla dömda personer som missbrukar narkotika.
Målet är bland annat att minska återfallen i brott, och att de dömda efter villkorlig frigivning ska kunna fortsätta behandling genom placering på behandlingshem enligt Kriminalvårdsanstalten.
Total är det sju fängelser i landet som ska bli renodlade behandlingsanstalter.
Anstalterna på Färingsö och Österåker ska i framtiden enbart ta emot och behandla dömda personer som missbrukar narkotika.
Målet är bland annat att minska återfallen i brott, och att de dömda efter villkorlig frigivning ska kunna fortsätta behandling genom placering på behandlingshem enligt Kriminalvårdsanstalten.
Total är det sju fängelser i landet som ska bli renodlade behandlingsanstalter.
tisdag, juli 05, 2005
SVT sände viktig film om interneringsläger i Sverige
Men utan repris, påannons och mitt i semestertider
Mellan 600 och 700 värnpliktiga män i Sverige internerades i särskilda läger under andra världskriget, utan rättegång och utan dom. Det var syndikalister, kommunister och liberaler. I kväll klockan 18.15 sände SVT filmen Upprättelse av Nils Lundgren. Till en början ville man inte sända den alls.
Mellan 600 och 700 värnpliktiga män i Sverige internerades i särskilda läger under andra världskriget. Utan rättegång och utan dom. Ingen av de drabbade har fått någon ursäkt.
Om detta handlar Nils Lundgrens film ?Upprättelse ? en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget?, som Sveriges Television sände idag tisdag, den 5 juli, klockan 18.15. Efter en lång väntan.
Det var personer som kunde ses som samhällsfarliga eller landförrädiska element som internerades. De flesta, och de som har fått mest uppmärksamhet, var kommunister. Men i lägren hamnade också bland andra syndikalister, fackföreningsfolk och Englandsvänner ? en grupp principfasta liberaler som ville att Sverige skulle vara mer aktivt på Englandssidan.
Sverige var väldigt anpassligt till Nazityskland, säger Nils Lundgren.
Vilket kan vara en förklaring till att även judar kunde råka illa ut. En av dem lever fortfarande och bor i Göteborg, men avböjde att vara med i filmen. Han är en av de kanske fem stycken som finns kvar idag av de internerade.
Man kan fråga sig om Sverige skulle ha varit mer aktivt, men det är absolut fel att internera sina egna medborgare utan rättegång.
Dessutom var 35 000 personer åsiktsregistrerade på den tiden ? fler än antalet medlemmar i Sveriges kommunistiska parti.
Nils Lundgren tror att filmens innehåll kan vara kontroversiellt även för dagens makthavare.
Jag är övertygad om att de som har makten vill ha möjlighet att fortfarande internera folk.
Som filmens namn antyder hoppas han att den kan leda fram till att de drabbade äntligen får en ursäkt.
Om de som internerades får upprättelse kan det förhindra att det upprepas.
I filmen porträtterar Nils Lundgren både fångar och vakter. Han har strävat efter att låta de medverkande tala till punkt. Stämningarna i filmen ? såväl eftertanke som ångest och brutalitet ? avspeglas i musiken, som är gjord av Joakim Thåström, David Sandström och Fläskkvartetten.
Inte många av interneringsoffren är i livet idag. De som finns kvar är gamla och dör snart, historien måste berättas medan det fortfarande går. Och många gamla dokument i ärendet har bränts eller sorterats bort.
Material till filmen har Nils hämtat från många olika håll ? tyska, sovjetiska och svenska propagandafilmer. Bilder från ungefär 15 olika fotografer finns med.
Det har varit som att lägga ett jättelikt pussel.
Filmen har därför tagit lång tid att producera, och har också fått vänta länge innan den nu till slut visades på tv. Nils Lundgren började filmandet redan 1998, och den första versionen var klar 2002. Elfte september och händelserna som följde därefter, inte minst fånglägret på Guantanamobasen, gav en ny dimension på det hela.
Det som hände för 60 år sedan blev plötsligt hyperaktuellt, säger Nils.
Liknande händer än idag, även i Sverige. Som exempel nämner Nils Lundgren avvisningen av egyptierna och polisens inspärrande av folk utan bevis under Göteborgskravallerna. Rättsvidrigt, tycker han.
Så sent som 1996 fanns det fortfarande planer hos staten att internera folk, berättar Nils Lundgren. 60 personer fanns registrerade som potentiella orosmoment, som personer som inte var att lita på och var kapabla att använda revolutionärt våld.
Det är obehagligt att man är beredd att särbehandla medborgare på det viset. Obehagligt att veta att man är övervakad och kan interneras.
Strax innan filmen var färdig stoppade SVT finansieringen, och Nils Lundgren fick istället ekonomisk hjälp av Film i Västerbotten att slutföra den. SVT tänkte inte sända filmen alls, den visades istället första gången på Umeå universitet i oktober 2003.
Sedan dess har Lundgren visat sin film ett tiotal gånger på olika ställen, bland annat hos ABF i Norrköping och KPML(r) i Sundsvall.
Jag tror att det har fungerat som en påtryckning för att SVT att visa filmen, säger Nils.
Även om det bara är en gång, utan repris eller trailers, och dessutom på en otacksam sändningstid mitt under sommarsemestertiderna.
Jag skulle vilja se att SVT vågade ta en debatt. Det skulle vara bra att veta varför den inte visas i repris. Jag har inte fått några svar, säger Nils Lundgren.
Argumentet från SVT:s sida var att filmen inte hade tillräckligt stort allmänintresse och inte skulle ha tillräckligt stora tittarsiffror.
Men det räcker med att fyra procent ser den. Det är inte SVT:s uppdrag att bara berätta sånt folk redan vet.
Nils Lundgren tänker fortsätta visa filmen. Det som har hänt måste kommas ihåg för demokratins skull, tycker han.
Är nuläget skärpt som efter elfte september kan man gå med på långtgående inskränkningar i friheten om man inte kan historien.
Frågor till Marita Ulvskog (s)
Anser Du att radikala socialdemokrater, vänsterpartister och fackföreningsanslutna, som vill motverka vår tids fåtalsvälde (oligarki) utgör en samhällsrisk?
Varför hoppar alltfler av dina partikamrater av SAP för att ansluta sig till Moderata samlingspartiet (M)?
Vad är det för ideologisk skillnad mellan dagens SAP och M, jämfört med den dag då Du övergav socialism/kommunism i VPK och blev socialdemokrat och då M var den gemensamme lede Fi = Högerpartiet?
måndag, juli 04, 2005
Kulturpartiet
Och nu ett kulturparti
De etablerade partierna kan få ännu en utmanare inför riksdagsvalet nästa år: Kulturpartiet. På måndagen offentliggjorde bland annat skådespelerskan Kim Anderzon och musikern Olle Ljungström att de bildat ett nytt parti för att få riksdagen att satsa mer pengar på kultur.
Är det på riktigt, var den första frågan som journalisterna ställde på den första presskonferensen med det som skulle kunna vara vårens bäst bevarade politiska hemlighet: att 200 kulturarbetare redan i mars bildade ett nytt politiskt parti med sikte på riksdagen 2006.
Skådespelerskan Nisti Sterk svarade med att höja rösten:
Så ifrågasätter man aldrig Junilistan eller Feministpartiet eller Vårdpartiet. Men så fort det är kulturarbetare så tror ni att det inte är på allvar!
Det nya partiet är än så länge ett enfrågeparti med mer pengar till kulturen som viktigaste paroll.
Idag satsas 0,74 procent av bruttonationalprodukten i kultur. Kan vi inte komma upp till åtminstone en procent?, frågade Kim Anderzon retoriskt.
Hon höll ett kort tal om hur viktig kulturen är för att motverka likgiltighet och att människor tappar kontakten med sina känslor.
Men kulturen finns inte! Inte i något av partiprogrammen!,
Kim Anderzon berättade upprört att Olle Ljungström får betala 40 procent i skatt på inkomsterna från en spelning. Kulturpartiet vill sänka den och samtidigt slopa kulturmomsen.
Den är sex procent. Och det är jättejobbigt att skriva fakturor, sade Kim Anderzon, som är egen företagare.
Hon vill ta pengar från det militära försvaret och föra över till kulturen.
Dramatikern Gertrud Larsson berättade att partiet ska engagera sig i andra politikområden också, som skolpolitik, flyktingpolitik, miljöpolitik och integrationsfrågor.
Men de fyra representanterna för Kulturpartiet hade ganska svävande svar om hur de ska arbeta vidare inför valet 2006.
Vi har ingen erfarenhet av att arbeta politiskt. Och det finns inga färdiga strukturer inom partiet, sade Olle Ljungström.Vi är helt enkelt så jävla korkade att vi vill satsa på det som är kul!
Bland grundarna av Kulturpartiet finns också konstnären Ernst Billgren, skådespelaren Helge Skoog, skådespelerskan Alexandra Rappaport och författaren Katarina Mazetti.
DN - Nyheter - Och nu ett kulturparti
fredag, juli 01, 2005
Funktionshindrade ska få it-stöd
Funktionshindrade ska stöttas att använda sig av it och informationsteknikens ställning ska stärkas bland annat inom lärarutbildningen. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna i den it-proposition som presenterades på torsdagen.
Den nya tekniken kan revolutionera både livet och arbetet för funktionshindrade. Här ser jag tekniken som en möjliggörare för en helt ny livskvalitet och jag tycker att staten ska ta en roll för att skynda på den utvecklingen, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.
Teckentolkning via mobiltelefon
I regeringens proposition som utarbetats tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet vill man satsa på funktionshindrade genom att utveckla bredbandstjänster som bland annat ska möjliggöra teckentolkning via mobiltelefon. Regeringen och samarbetspartierna vill också öka lärarnas kompetens på it-området.
Vi upplever att lärarutbildningen handlar för lite om hur man kan använda ny teknik inom lärandet. Vi vill använda tekniken i vardagen och öka nyfikenheten och också öka lusten att välja en it-inriktning för både killar och tjejer.
Partierna föreslår också en satsning på små och medelstora företag. 30 miljoner kronor under fem år ska användas till att stärka företagens it-kompetens. Syftet är att få fler företag att använda sig av it-lösningar för att öka tillväxten.
?Barn är en utsatt grupp på nätet?Regeringen och samarbetspartierna lovar också att hela tiden ha ett barnperspektiv inför de beslut man fattar på it-området eftersom man menar att barn är en utsatt grupp på internet idag.
Enligt infrastrukturminister Ulrica Messing står Sverige inför stora utmaningar på It-området.
Det ena är vad den statliga förvaltningen kan arbeta snabbare med för att använda it-utvecklingen i framtiden. Det andra är forskning och utveckling. Forskningen går fort fram och det händer väldigt mycket på marknaden.
Ska vi fortsätta att vara ett världsledande land inom it-sektorn så är forskningen utvecklingen, nyfikenheten och viljan att ständigt spränga nya gränser det som avgör. Jag tror att det är det som är det viktiga. Vi måste fortsätta vara nyfikna, säger infrastrukturminister Ulrica Messing
Sveriges Radio - Ekot
Den nya tekniken kan revolutionera både livet och arbetet för funktionshindrade. Här ser jag tekniken som en möjliggörare för en helt ny livskvalitet och jag tycker att staten ska ta en roll för att skynda på den utvecklingen, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.
Teckentolkning via mobiltelefon
I regeringens proposition som utarbetats tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet vill man satsa på funktionshindrade genom att utveckla bredbandstjänster som bland annat ska möjliggöra teckentolkning via mobiltelefon. Regeringen och samarbetspartierna vill också öka lärarnas kompetens på it-området.
Vi upplever att lärarutbildningen handlar för lite om hur man kan använda ny teknik inom lärandet. Vi vill använda tekniken i vardagen och öka nyfikenheten och också öka lusten att välja en it-inriktning för både killar och tjejer.
Partierna föreslår också en satsning på små och medelstora företag. 30 miljoner kronor under fem år ska användas till att stärka företagens it-kompetens. Syftet är att få fler företag att använda sig av it-lösningar för att öka tillväxten.
?Barn är en utsatt grupp på nätet?Regeringen och samarbetspartierna lovar också att hela tiden ha ett barnperspektiv inför de beslut man fattar på it-området eftersom man menar att barn är en utsatt grupp på internet idag.
Enligt infrastrukturminister Ulrica Messing står Sverige inför stora utmaningar på It-området.
Det ena är vad den statliga förvaltningen kan arbeta snabbare med för att använda it-utvecklingen i framtiden. Det andra är forskning och utveckling. Forskningen går fort fram och det händer väldigt mycket på marknaden.
Ska vi fortsätta att vara ett världsledande land inom it-sektorn så är forskningen utvecklingen, nyfikenheten och viljan att ständigt spränga nya gränser det som avgör. Jag tror att det är det som är det viktiga. Vi måste fortsätta vara nyfikna, säger infrastrukturminister Ulrica Messing
Sveriges Radio - Ekot
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)