måndag, april 18, 2005

Pensionsbeskeden kan få varningstext

Pensionsbeskeden kan få varningstext
Pensionsprognoserna i Försäkringskassans orange kuvert kan spricka om pensionssystemets så kallade broms slår till.

Systemets överskott är nu lägre än någonsin och Curt Malmborg, kassans generaldirektör, kan tänka sig att varna landets löntagare för bromsen i kommande orange kuvert.

De orange kuverten delas ut en gång per år. I dem får löntagarna en pro­gnos av hur stor pension de får.

Men prognosen tar inte hänsyn till den så kallade bromsen - eller den automatiska balanseringen som det egentligen heter.

Bromsen slår till om skulderna i pensionssystemet är större än tillgångarna. Syftet är att själva pensionssystemet ska vara stabilt. Bromsen sänker därför uppräkningen av löntagarnas pensionsrätter och pensionärernas pensioner, så att tillgångarna åter blir större än skulden.

År 2004 var tillgångarna fortfarande större än skulderna, men överskottet var endast 9 miljarder kronor, en försämring med 49 miljarder jämfört med 2003. Då ska man ha i minnet att systemet omfattar nästan 6 300 miljarder kronor. Överskottet var alltså endast 0,14 procent av tillgångarnas värde.

Det finns flera anledningar till försämringen jämfört med 2003. En väsentlig orsak är att sysselsättningen är för låg, eller med andra ord: för få arbetar och de som arbetar har inte tillräckligt långa yrkesliv.
Vi börjar arbeta allt senare i livet, konstaterade Curt Malmborg när pensionssystemets årsredovisning presenterades på onsdagen.

Han slog dock fast att han inte kan säga om och när bromsen slår till.
Det kan jag inte bedöma i dagsläget, det är för komplext, sade han.

Det är sannolikt få av löntagarna som känner till att bromsen kan sänka deras pensionsprognoser, det medger Curt Malmborg för DN efter presskonferensen.

Men prognoserna spricker om bromsen slår till?
Ja, visst är det så.

Behövs det inte då mer information om effekterna?
Vi har all anledning att se över informationsgivningen. Vi har ju ingen anledning att skyla över något.

Är det inte dags att informera om bromsen i de orange kuverten - att om bromsen aktiveras så håller helt enkelt inte prognoserna?
Det är en konkret och jättebra idé. Det kan vi komma att göra.

I fjol ville regeringen föra över 100 miljarder kronor från AP-fonderna - som ingår i pensionssystemet - till statsbudgeten.

Det förslaget stoppades då de borgerliga sade nej; sådana åtgärder kräver enighet bland de fem partier som står bakom det nya pensionssystem et.

Hade överföringen gjorts hade det uppstått ett rejält underskott i 90-miljardersklassen. Och då hade pensionsrätter och pensionsutbetalningar sannolikt sänkts.
Det var ett klokt beslut att avvakta med överföringen, sade Malmborg på onsdagen.

Pensionsbeskeden kan få varningstext

Inga kommentarer: