söndag, april 24, 2005

Filmen:"Som man bäddar"

Regi: Maria Essen
Skådespelare: Eric Ericson, Sanna Bråding, Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård, Lisa Werlinder med flera.

Jag kör inte taxi, jag spelar inte i ett garageband, jag har inga småbarn och är i synnerhet inte pappaledig. Trots att det är allt och inget mer i "Som man bäddar" handlar om lyckas den binda mig, framkalla småfniss och smeta ett tjockt lager glädje över mitt ansikte under hela vistelsen i biosalongen.

Jonas har lovat sin fru att ta pappaledigt från jobbet som taxichaufför och lägga de halvseriösa planerna på en karriär som rockmusiker på hyllan. Det kan ju bli hur bra som helst, han får mer tid för sin dotter och kan sitta hemma och slappa hela dagarna. Det blir inte lika bra när det visar sig att taxifirman är nära konkurs och att han måste jobba och sköta sin dotter samtidigt.

Det funkar att köra taxi på nätterna medan dottern Vilma vaggas till sömns av ett hemmabygge bestående av en köksmixer, ett par hängslen och oräkneligt många gummisnoddar. Det blir desto knepigare då Jonas inser att det är en dum idé att vara vaken 23 timmar om dygnet samtidigt som mixern går sönder och man måste söva en skrikande Vilma halv tre på natten.

Jonas får stöd av MC-killen Jocke som också är pappaledig med sin son Bruce, en liten wannabe-tuff-som-pappa-grabb i samma ålder som Vilma. Jocke spelas av Mikael Persbrandt som gör en lite ovanlig roll om man ser till hans tidigare rollfigursarkiv. Det känns till en början ovant att se den som brukar vara en kall och hårdför polis som varm och gullig småbarnspappa, Mikael Persbrandt lyckas dock efter bara några bildrutor bevisa att hans möjliga karaktärsarkiv sträcker sig längre än från Ulf i Tre Solar till Gunvald Larsson. Med snyggt skådespeleri övertygar han som motorcyklist med ambitioner att ge männen mer rättigheter och papporna ensamrätt på föräldraledighet.

Manusförfattare Stefan Ahnhem visar pappaledigheten ur ett nytt, fräscht och kul perspektiv och filmmakarna lyckas med sparsam teknik skapa en film som får publiken att tänka ett par minuter längre än de 91 minuter som den håller på. Riktigt duktiga och erfarna skådespelare kommer att ge svenska biobesökare mycket glädje under de kommande månaderna då jag redan nu kan påstå att detta är en av de bättre svenska komedierna denna vår. Det aktuella ämnet till trots är Som man bäddar på det stora hela en ordinär svensk komedi som presterar i klass med vad som förväntas.

Filmen:"Som man bäddar"

Inga kommentarer: