söndag, april 24, 2005

Filmen:"Hide and Seek"

Regi: John Polson
Skådespelare: Elisabeth Shue, Famke Janssen, Amy Irving, Dakota Fanning, Robert De Niro.

Trailern till Hide and Seek ser ut precis som vanligt när det gäller amerikanska ?blockbusters?. En mörk jättespännande röst som rabblar filmens namn trettiotvå (ungefär) gånger. Lite snabba klipp och regn, massor av regn. I thrillers regnar det alltid. Jag fattar att det är nåt slags trick för att skapa stämning. Men om man som jag sitter där i biofåtöljen och väl har börjat tänka på det, redan innan filmen har startat, kan det inte bli annat än komiskt att så fort det blir en spännande scen så ska det regna.
Men allt med Hide and Seek är inte mörkt och blött. Det finns en hel del kvalitativ spänning också.
Robert De Niro spelar pappa till lilla Amy, och är en högutbildad psykologprofessor med en hel del kulor på banken och en ny och fin Volvo kombi. Amy är en glad elvaåring som älskar att busa med mamma. Men. Mamman dör i något som ser ut som ett självmord. Tillsammans med pappan flyttar nu Amy ut på landet för att börja ett nytt liv.
I det stora men slitna kråkslottet, som omges av skumma grannar och nyfikna lantispoliser börjar nu en rad händelser av mystisk karaktär.
Amy flyr allt längre in i sig själv och hittar sin mörka sida tillsammans med låtsaskompisen Charlie. Medan pappa psykolog gör allt för att rädda flickan undan allt ont. John Polson har i Hide and Seek gjort en snygg historia av ett ganska mediokert manus. Robert De Niro är härligt gubbtjock och övertygande som intellektuell familjefar, och lilla Amy (Dakota Fanning) är endast 11 år gammal redan sällsynt övertygande i rollen som Amy.
Spännande, välgjord och skönt befriat från misslyckade dataanimerade specialeffekter. En av de bästa rysarna/thrillers som gjorts hittills under det här filmåret.

Filmen:"Hide and Seek"

Inga kommentarer: