söndag, april 03, 2005

Män kan också behöva hormoner,

Finns det manliga klimakteriet?

Det diskuteras i veckans Fråga Doktorn som gästas av Stefan Arver, androlog vid Karolinska universitetssjukhuset. Att männen har en övergångsålder av samma typ som kvinnor förnekar han. Däremot kan män drabbas av hormonbrist som ger liknande besvär.

Bland män över 60 år har 20-30 % så låga nivåer att det ger symptom.

Men det är inget klimakterium i det att en livsfas avslutas som för kvinnorna, eftersom männens könskörtlar fortsätter att arbeta livet ut.
Andelen män som får hormonbrist ökar med stigande ålder. Bristen på manligt könshormon testosteron ger en mängd symtom, men ofta blir den drabbade orkeslös och får en allmän trötthet. Men det är inte främst den sexuella förmågan som tacklar av, utan det märks mest på kroppssammansättningen.

Minskar könshormonnivåerna till häften då tappar man automatiskt två till fyra kilo muskulatur som ersätts av fett, oavsett vad man gör, förklarar Stefan Arver, det är en påtaglig följd av hormonbristen.

Däremot kan svårigheter med potensen ofta vara den första varningssignalen för att man har en begynnande kärlsjukdom.

Tappar intresset för sex.

Riktigt låga nivåer för med sig att mannen helt tappar intresset för sex.
Just potens och sexuell förmåga är beroende av så många saker, allt från att ha en partner som väcker känslor till att det ställer väldigt höga krav på kärlsystemets funktion. Det är allt tydligare idag att förändringar i potensen hänger tydligt samman med hjärt-kärlsjukdomar. Därför kan doktorn fråga om erektionsförmågan blivit sämre och på så sätt få en indikation på hur cirkulationen fungerar. Erektionsförmågan blir sämre eftersom själva svällkroppsvävnaden påverkas. Då hjälper inte ens Viagra.

Om hormontillskott i längden kan vara skadligt för kvinnor, finns det liknande risker för män?

Nej, det är faktiskt skillnad på män och kvinnor.
En kvinnas normala livscykel innebär att hon slutar producera östrogen när hon blir äldre. Det är normalt. Tillskott ändrar det normala, och det är inte bra i längden. Män däremot har normalt samma värden hela livet.

Finns det inga risker?

Vi har diskuterat om det finns risk för prostatacancer, men det vet vi inte. Det finns inte tillräckligt med studier. Därför är vi försiktiga och behandlar inte män som har prostatacancer med hormontillskott.
Men vi vet att man inte får prostatacancer av behandlingen. Vissa data talar faktiskt för en minskad risk, säger Stefan Arver


svt.se - Fråga doktorn

Inga kommentarer: