tisdag, april 19, 2005

Filmen:"Kocken".

Lysande Bergqvist väcker löje och skräck

Värd en Guldbagge? Kjell Bergqvist är lysande som patetisk och farlig kock ombord på fartyget "Snow Drift" på väg mot Kapstaden.

Regi: Mats Arehn
Manus: Rolf Börjlind
I rollerna: Kjell Bergqvist, Henrik Lundström, Peter Viitanen
I byssan (köket) driver förstekocken Peter Stein (Kjell Bergqvist) ett terrorregemente och de unga kompisarna Martin (Henrik Lundström) och Sundsvall (Peter Viitanen) tvingas underkasta sig Steins brutala och osynliga regelverk.

På något sätt fattar Stein ändå tycke för Martin och visar även mjukare sidor.

Han slår in en kil i vänskapen mellan Martin och Sundsvall och knyter successivt Martin allt närmare till sig. Martin slits mellan två världar, skall han blint lyda Steins minsta vink eller vara solidarisk med sig själv och sin kamrat?

Framme i Kapstaden ställs allting på sin spets och historien tar en dramatisk vändpunkt.

Relationsdrama
Någon bred, episk skildring av livet till sjöss erbjuder inte "Kocken". Det är snarare ett relationsdrama, ett kammarspel med utsökt skådespeleri. Rollen som den både patetiske och livsfarlige Stein verkar helt skräddarsydd för Kjell Bergqvist. Han är helt suverän i sin tillkämpade självbehärskning och väcker både löje och skräck med sin fåfänga och hänsynslöshet. Även Henrik Lundström, som för två år sen sågs i "Ondskan", är övertygande i sin ambivalenta hållning och sitt sökande efter sig själv.

Några svackor
Det är ingen fläckfri film, den har ett par svackor och håller inte riktigt ihop ända till slutet. Men sammantaget en skön comeback för Mats Arehn, som jag minns bäst från 70- och 80-talsfilmer som "En kärlekssommar" och "Papphammar".

Filmen:"Kocken".

Inga kommentarer: