söndag, oktober 17, 2004

www.bioprogrammet.nu - Info om filmen Shrek 2 (sv. tal)

www.bioprogrammet.nu - Info om filmen Shrek 2 (sv. tal)


Skämten med sagofigurer och populärkultur är än mer respektlösa - och kanske också mer riktade till en äldre publik. Få småbarn känner väl igen vågskvalpspussen från Härifrån till evigheten (en filmklassiker från 1953) som Shrek och Fiona härmar under sin smekmånad. Det är bara ett exempel av myriader av referenser till andra filmer och vår kändisfixerade nutid som bakats in i nästan varje scen.
Det såta trollparet har alltså gift sig och nya prövningar tornar upp sig. Prinsessan Fiona vill nämligen att Shrek ska träffa hennes föräldrar som är kung och drottning i ett rike långt, långt borta. Så med åsnan gnällande i baksätet ger de sig i väg.

Riket långt, långt bort påminner om Los Angeles där sagofigurer lever ett stjärnliv. Kungen har svårt att acceptera dotterns val av man och engagerar en yrkesmördare, Mästerkatten i stövlar, för att på något sätt få bort Shrek till förmån för den oljiga Drömprinsen.
Mästerkattens sanna Zorrokaraktär - en underbar ny bekanskap - gör att han i stället blir kompis med sitt tilltänkta offer och tillsammans med åsnan och Shrek bildas en dynamisk trio som röjer vidare bland trolldrycker och sagodrömmar.

Filmens mesta förtjänst - precis som med ettan - är att förväntningar ställs på ända och att begreppet skönhet vrängs ut och in. Lite gapigt och actiongrabbigt blir det allt ibland. Men både liten och stor har en hel del underhållning att hämta i sagoäventyret Shrek 2

Inga kommentarer: