fredag, oktober 29, 2004

Medborgarbildning- en distansutbildning?

I en studiecirkel baserad på boken "Resan till Berg" diskuterar vi i Åkersberga Kyrkliga Centrum i Österåker bl.a. den enskildes delaktighet i samhällsbygget. Samt ansvaret för att samhället äger bestånd? Cirkeln handlar om människors behov och praktiska lösningar på problem. Hur man gör för att ordna något tillsammans? Politiken-det kollektiva mot eller med den enskilde individen?

De flesta människor i Sverige har sina rötter på landsbygden. Man vill ha kvar det öppna landskapet med skogsgläntor, ängar och blommande vägkanter. Bokens författare Thage G. Peterson har mött entusiaster och eldsjälar och många som blivit kvar på landsbygden. Med drömmar och förhoppningar. Och ensamhet! Finns det ett motstånd på landsbygden mot den nya tiden? Peterson var i regeringen ansvarig för kampanjen "Hela Sverige ska leva". Ska vi behålla landsbygden till varje pris? Alla tycker faktiskt inte att landsbygden är nödvändig! Men vad händer om EU drar ner jordbruksstödet? Om postbilen slutar köra? Och bensinpriset blir 20 kronor? Vill moster Anna ha bredband? Hinner det unga IT-folket känna doften av sommarens blommor? Kan de njuta av hasselbuskens skönhet? Eller tänker de bara på pengar? Peterson skriver i boken om vad tycker man i "Kyrksoffans Parlament" i Småland om "dom där uppe i Stockholm"? Det fanns ju en värld också utanför Stockholm. Men hur är det idag? Ett hus som inte underhålls blir efter hand grått och trist. Och fullt av skavanker. Debatten är demokratins själ. Peterson älskar debatten. Och Peterson älskar att riva upp känslor litet här och var. Vad blev egentligen kvar av den kommunala demokratin efter den stora kommunslakten? Över tvåtusen kommuner försvann i ett par hugg.Tiotusentals förtroendeuppdrag gick ju i graven. Debatten om demokratins hus är skral, nästan obefintlig. Riksdagen måste reformeras. Liksom regeringen. De politiska partierna. Folkrörelserna. Hur kan demokratin bli meningsfull igen?

Är Ni intresserade av att starta en utbildning i samhällsfrågot för inv i Sthlmsregionen?

Jag har haft kontakt per telefon i dag med Vuxenskolan, Stina-Britt Björk 0522 65 33 33 och Ni får använda Er av deras koncept fullt ut utan några som helst restriktioner.


Pressmeddelande och kursplan

Medborgarbildning

- en distansutbildning vid Vara Folkhögskola

Varför är det på detta viset ?

Vara Folkhögskola startar i samarbete med studieförbunden ABF, Medborgarskolan och Vuxenskolan en unik Medborgarbildning.

Målet är att ge regionens invånare bättre kunskaper och insyn i hur det kommunala politiska arbetet fungerar. Man vill öka den demokratiska och politiska bildningen hos "vanligt folk", utan att de ska behöva söka sig till de politiska partierna först.

Vi vill nå dem som funderat på att engagera sig politiskt, men som kanske inte vill börja med att ansluta sig till ett politiskt parti. Vi vill också nå dem som sitter hemma vid köksbordet och har en massa funderingar kring hur det ser ut i samhället i dag, men som inte vet vart man ska vända sig för att kunna påverka, säger Lars Hallberg, en av kursledarna på Vara Folkhögskola.
Björn Elmbrant, författare och politisk kommentator på P1 och Ingela Thalén, tidigare minister och partisekreterare för socialdemokraterna, är några som kommer att vara engagerade i utbildningen, liksom kommunala politiker från hela regionen.

I en demokrati ska alla helst vara med, också de i vagnarna längst bak. Men ska lokföraren lyfta upp folk på tåget? Vill vi att konduktören ska packa väskorna åt oss? Det vill vi förstås inte. Demokratin bygger ju på att det finns många tänkande och aktiva medborgare. Men hindren är många. Mitt bidrag till den här Medborgarbildningen är att tala om hur dessa hinder kan övervinnas, säger Björn Elmbrant.
Kursen startar den 19 november och vänder sig till samtliga regionens invånare. Avslutas sen i april 2005. Det blir en distanskurs där mycket av arbetet och diskussionerna sker på nätet men den innehåller också fyra fysiska träffar på Vara Folkhögskola under kurstiden.

Det här upplägget gör det oändligt mycket lättare att vara med, om man har begränsat med tid. Vårt samarbete med studieförbunden innebär också att vi kan hålla ner kurskostnaden till noll kronor. Ingen ska behöva avstå från att delta för att man inte har råd, säger Lars Hallberg.
För mer information:

Vara Folkhögskola Lars Hallberg 0706 59 38 15
Carl-Magnus Bengtegård 0706 36 58 62
Vuxenskolan Stina-Britt Björk 0522 65 33 33
ABF Dan Nyberg 0520 48 80 60
Medborgarskolan Hans Ulfner 033 13 00 40



Kursplan

Kursen är en distanskurs med fyra fysiska träffar på Vara Folkhögskola. Träffarna är lagda på helger, för att kursdeltagarens egna kostnader ska hållas nere. Under helgträffarna får deltagarna övernattning och helpension kostnadsfritt.

Under tiden mellan träffarna pågår kursverksamheten på nätet. På nätet finns alltså diskussionerna mellan deltagarna i grupp och enskilt. Här finns också möjligheten för deltagaren att prata med kursledningen, ställa frågor till en referensgrupp av aktiva kommunpolitiker i regionen och kanske också diskutera med föredragshållarna efter föreläsningarna.

Viss litteratur kommer att läsas och diskuteras. Litteraturen är också utan kostnad för deltagarna.

På Internet använder vi oss av Folkbildningsnätet (www.folkbildning.net) och deras konferensplattform First Class. Alla deltagare får vid första träffen en timmes utbildning i att använda First Class. Det behövs absolut inga speciella dataförkunskaper, First Class är enkelt att använda!

Den arbetsinsats som krävs för att det ska fungera bra är att delta på de fyra träffarna och att sen avsätta cirka två timmar i veckan för verksamheten på nätet och viss litteraturläsning.

Den här kursen kommer att ta upp politiskt arbete och demokratin på kommunnivå. Finns det intresse vill vi gärna starta en steg-2 kurs, som tar upp hur politiskt arbete fungerar inom Västra Götalandsregionen. En steg-3 variant med rikspolitiken i fokus är också aktuell.

Tidsplan och innehåll

Första träffen på Vara Folkhögskola 19-20 november(fredag - lördag)

Start 19/11 kl 18.00 - slut 20/11 kl 16.00
Innehåll:
- Politiskt arbete i en kommun. Hur fungerar det? (föreläsning o diskussion)
- Demokrati som begrepp (föreläsning)
- Genomgång av First Class

Mellanperioden 21/11-14/1 - 2005 (verksamheten på nätet)

Diskussion kring grundläggande demokratiska frågor. Varje deltagare har också i uppdrag att formulera en frågeställning kring kommunalt politiskt arbete, som han/hon kan jobba med på egen hand. Det kan till exempel vara något aktuellt ärende i den egna hemkommunen, eller något politiskt beslut som har tagits där, som man kanske vill ifrågasätta eller veta mer om. För svar på frågor och för allmän information finns referensgruppen av politiker till hands.

Andra träffen 15-16 januari (lördag-söndag)

Start lördag 10.00 - söndag 15.00
Innehåll:
- Marknaden och demokratin, ett maktspel (föreläsning)
- Politiskt arbete, politiker- och tjänstemannarollen. (föreläsning o diskussion)
- Uppföljning av nätarbetet.

Mellanperioden 17/1-11/3

Arbetet med egna frågeställningar fortsätter. Vissa jobbar vidare med sin första fråga, andra formulerar nya. Referensgruppen finns tillgänglig som tidigare.
Litteraturstudier kring ekonomi och politik och gruppdiskussioner kring detta.

Tredje träffen 12-13 mars (lördag-söndag)

Start lördag 10.00 - söndag 16.00
Innehåll:
- Fortsättning politiker- tjänstemän (föreläsning o diskussion)
- Var och av vem kan ansvar för politiska beslut utkrävas? (föreläsning o disk.)
- Uppföljning av nätarbetet.

Mellanperioden 14/3-15/4

Fortsatt arbete med egna konkreta politiska/demokratiska frågeställningar. Diskussion om demokratiskt ansvar ur flera aspekter.
Viss litteraturläsning, artikelmaterial.

Fjärde och sista träffen 16 april (lördag 10.00 - 16.00)

Innehåll:
- Uppföljning av nätarbetet.
- Utvärdering av kursen
- Diskussion kring eventuell fortsättning. Ny kurs om politiskt arbete på region och/eller riksnivå.
- Avslutande föreläsning eller debatt.

Anm.
För att kunna delta i kursen krävs tillgång till en dator med Internetuppkoppling.

Anmälan

Sista anmälningsdag 10 nov 2004.
Anmälningsblankett i pdf-format. Att skriva ut, fylla i för hand och sedan sända med post.
Anmälningsblankett i wordformat. Att fylla i på datorn för att sedan spara ner på den egna hårddisken. För att sedan skicka via mail som en bifogad fil till rektorsexp@vara.fhsk.se

Har du frågor kring kursen?

Då kan du vända dig till

Vara Folkhögskola
Lars Hallberg 0512 579 70
Carl-Magnus Bengtegård 0512 579 70

Studieförbunden
Stina-Britt Björk Vuxenskolan 0522 65 33 33
Dan Nyberg ABF 0520 48 80 60
Hans Ulfner Medborgarskolan 033 13 00 40


Med vänlig hälsning
Eddie Vivenius
eddie.vivenius@tele2.se
http://vivenius.blogspot.com/

http://www.geocities.com/vivenius1/

www.1000svenskar.se

Sörahemsvägen 36
184 37 Ã…kersberga

Telefon 08 540 239 08

Inga kommentarer: