onsdag, oktober 20, 2004

Filmen "Helens små underverk".

Välbekant tema som berör
Helens små underverk (Raising Helen).Regi: Garry MarshalI. Manus: Patrick J. Clifton & Beth Rigazio. Foto: Charles Minsky. Klippning: Bruce Green & Tara Timpone. rollerna: Kate Hudson, John Corbett, Joan Cusack, Hayden Panettiere, Spencer Breslin, Abigail Breslin, Helen Mirren, Paris Hilton m fl.

Helen Harris (Kate Hudson) är en kvinna med en spirande karriär mitt i New Yorks ytliga, kindpussande modeindustri. Hon flackar hemtamt mellan visningar och innekrogar där de rika och vackra går omkring med påklistrade leenden och berömmer varandras klädsmak.
En dag kommer dock ett telefonsamtal som ställer Helens tillvaro på ända. Hennes syster har omkommit i en trafik­olycka tillsammans med sin man. Efter sig har de lämnat tre barn — och det är Helen som ska ta hand om dem.
Den coola, världsvana partytjejen ska plötsligt knyta skor, torka snor och tillrättavisa tonårsflickan när hon vill ut och festa.
Mitt i kaoset dyker det förstås också upp en stilig, lång och mörk man, en pastor som ser något speciellt hos den tafatta fostermamman.

Ont om överraskningar
Klichéerna är många i Helens små underverk och det är på inget sätt överraskningarnas film. Förmodligen är det meningen att man ska känna samma tillfredsställelse som ett barn när det får höra samma saga om och om igen. Det är tryggt och behagligt bekant.
Trots förutsägbarheten så lyckas dock filmen beröra ända fram till Hollywoodslutet, delvis på grund av fina skådespelarinsatser från Kate Hudson, men framför allt tack vare barnen som genomgående är trovärdigt gestaltade.
Dessutom är historien kryddad med ett flertal färgstarka biroller. Här finns den sliskiga bilhandlaren med illasittande toupé, den indiska kvinnan som sprider skräck med ett basebollträ och ärkemamman som börjar uppfostra sitt barn redan när det ligger i magen.
Kanske kan filmen också fungera som terapi för alla runt 30- strecket som står i begrepp att lämna det bekymmersfria singellivet bakom sig.

www.bioprogrammet.nu -Filmen Helens små underverk

Inga kommentarer: