söndag, oktober 17, 2004

Filmen "Att vara och ha - en lovsång till livet"

I BERTRAND TAVERNIERS film "Allt börjar i dag" finns en oerhört gripande scen där en pappa får sin självkänsla återställd när han stolt förevisar sin lastbil för sin sons klasskamrater. Det är fantastiskt att se hur Tavernier lyckas sätta bilder till ordet mänsklighet.

Det är talande för styrkan i "Att vara och ha" att Taverniers scen dyker upp i minnesbanken. Även här är slagordet mänsklighet. Denna enkla dokumentär om en liten landsortsskola har tagit hela Frankrike med storm och publiken har gjort den till en kassasuccé. Vi borde göra likadant. Det är inte varje dag som man bjuds på livsinspirerande underhållning.

Vi möter ett lantligt samhälle, en liten skola och läraren monsieur Lopez och hans elever. Utbildningsnivån är låg och uppfostringen inte riktigt vad vi är vana vid i Sverige. Det känns omtumlande att se hur en mamma slår sin son när han slarvar med skolan. Mitt i allt härskar monsieur Lopez, en klassiskt sofistikerad gentleman som flyttade till den lilla orten och blev kvar.

Han är en lärare av det gamla gardet och bjuder inte på några pedagogiska mirakelkurer, det sitter i ryggraden. Vad som gör honom, och filmen, speciell är hans enastående tilltro till samtalet som produktiv kraft. Men Lopez är långt ifrån perfekt. Han bråkar till exempel med regissören om ekonomisk ersättning för sin roll i filmen, ett efterspel som passar filmens tema, vilket, som sagt, inte handlar om perfektion utan om mänsklighet. Med andra ord får vi även se att det är mänskligt att fela.

Regissören Nicolas Philiberts enkla och tillbakadragna upplägg känns befriande som motvikt till alla hafsiga och exploaterande tv-dokumentärer. Philibert vinner på att göra så lite som möjligt. Där Michael Moore basunerar ut sig själv undviker Philibert egna kommentarer och ställningstaganden. Ändå fungerar hans film utmärkt i debatten om skolsystem och utbildningsnivåer. Som publik är det omöjligt att inte ta ställning, och det måste bli FÖR mer pengar till skolan.

http://www.bioprogrammet.nu/filmsida.asp?filmnr=2214


Inga kommentarer: