lördag, februari 10, 2007

Vivenius

Fredrik Drotte, Planarkitekt på Stadsarkitektkontoret i Österåkers kommun vidimerar nu, att det planerade centrumkomplexet tidigare inrymde en biograf. Samt att den försvann under projektets gång med motiveringen att det saknades entreprenörer so,m klarade av den hyresnivå som det färdiga centrumet skulle behöva ha.

Jag betvivlar starkt att detta är den verkliga orsaken. Vi har nämligen redan en entreprenör Eurostar AB, som sedan flera år tyvärr allt mindre framgångsrikt driver den ålderstigna biografen Facklan i Folkets Hus, Åkersberga. För flera år sedan framförde därför Eurostar AB önskemål om mark för en ny biograf i centrum till det dåvarande kommunalrådet Björn Molin (m) numera (rp)

På länken http://www.sfi.se/sfi/IMAGES/_SFI_PDF/PDF_STAT/2006_KVARTAL3C_KOMMUNER.PDF finns statistik över antalet biobesökare fördelat på olika biografer i Stockholms län.

Under 2006 fram till september hade Täby 124 403 besök och Österåkers kommun 6 321 biobesök på sina öppna visningar.

Mönstret för att se film på biograf har ändrats under de senaste åren sedan SF och Astoria byggde sina filmstäder. Man åker inte till en biograf för att se en viss film. utan man åker till en större multiplexbio för att välja bland det som visas. Kanske man även kombinerar biobesöket med att i närliggande restaurang äta god mat och dricka goda drycker.. Det krävs alltså en ny modern biograf med flera mindre salonger med ett större utbud av filmer även i Österåkers kommun, för att biografen skall dra till sig en större publik

Det skulle vara ekonomiskt lönsamt enligt beräkningar som Eurostar AB själva har gjort. Den befintliga 30 år gamla biografen ägs av Folkets Hus/Socialdemokraterna.

Även ändrade parkeringsregler i Åkersberga centrum skulle behövas. I Stockholms innerstad kan Du parkera fritt fr.o.m. kl. 17.00 till 07.00 påföljande vardag samt på fredagar fr.o.m. kl. 17.00 till 07.00 påföljande måndag. I Åkersberga Centrum får Du kontrollavgift på 300:- (600:- före skatt!) av Carpark AB efter endast 3 tim. parkering, alla dagar året runt! Om du inte har ekonomiska möjligheter att överklaga civilrättslgt till tingsrätten, för då får du stå för alla rättegångskostnder själv. Du är m.a.o. rättslös mot det kapitalstarka Carpark AB.

Men kommunalhuset ska tömmas och verksamheten ska flytta till Arken.

Vid senaste mötet i Kommunfullmäktige beslutades att det inte heller ska bli något levande centrum med s.k. "allaktivtetshus" i kommunalhuset, när det töms på verksamheter som flyttar till Arken..

Eddie

Inga kommentarer: