lördag, mars 24, 2007

The Queen

Relativt snart efter Tony Blairs tillträde som premiärminister inträffar den dramatiska olycka i Paris då prinsessan Diana dödas. Regeringen och drottningen intar helt olika attityder till hur den överväldigande folkliga sorg som utbryter skall hanteras.

Förutom en Helen Mirren i toppform som f.ö. belönades me en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll finns en spännande sidostory med Tony och Cherie Blair.

Med Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell
Regi Stephen Frears är brittisk filmregissör och är född 1941, . Efter skolning i vardagsrealistisk TV-dramatik framträdde han som en av Storbritanniens ledande filmskapare med "Min sköna tvättomat (1985), Prick Up Your Ears och Sammy & Rosie (båda 1987)". Samtliga kastade en solidarisk blick på samhällets outsiders och vittnade om ett starkt moraliskt engagemang och en originell bildkänsla. Kvick dialog, skarp satirisk humor och förstklassiga skådespelarinsatser är andra kännemärken, synliga även i hans första Hollywoodproduktion, kostymfilmen Farligt begär (1988, byggd på Christopher Hamptons scenversion av Choderlos de Laclos' "Farliga förbindelser"). Han har sedan visat stor variationsrikedom i valet av filmgenrer: The Grifters (1990) är ett film noir-drama, The Snapper (1993) en burlesk arbetarklasskildring i Dublinmiljö (liksom Skåpvagnen, 1996, en Roddy Doyle-filmatisering), Hi-Lo Country (1998) ett modernt västernepos, High Fidelity en romantisk komedi (efter en bok av Nick Hornby) och Dirty Pretty Things (2002) en thriller med ett socialt budskap.

Inga kommentarer: