lördag, mars 31, 2007

La Vie en Rose

Filmen är baserad på Edith Gaissons mytomspunna liv. Uppvuxen hos sin mor och på en bordell hos sin farmor som var bordellmamma. Samt senare på en kringresande cirkus hos sin far som var "ormmänniska" upptäcktes hon på en gata i Paris och blev känd under namnet Edith Piaf. Hon gjorde en internationell karriär, både stor passion och tung sorg avspeglade sig i det hon sjöng.

Édith Piaf föddes 1915 och dog 1963. Hon var en fransk sångerska. Hon började i unga år sjunga på Paris kaféer och gator, men blev känd först under 1930-talet, bl.a. med melodin "Mon légionnaire" (1937). En stor framgång blev "La Vie en rose" (1946), till vilken hon själv skrev texten. Sedan följde en lång rad succébetonade filmer och turnéer (Sverigebesök 1947 och 1958). Hennes dramatiska texttolkning och speciella röst stod i märklig samklang med hennes komplicerade livsförhållanden med sprit- och drogproblem. Under sina sista år hade hon internationell framgång med melodier som "Milord" (1959) och "Non, je ne regrette rien" (1960). Bland hennes filmer märks "Om Versailles kunde berätta" (1953). Självbiografin Ma vie utkom postumt 1964.

Med sin speciella röst och det sätt på vilket hon med stor inlevelseförmåga tolkade sångtexterna var hon en av de största artisterna inom den franska chansontraditionen. På bilden ovan framträder hon på en nattklubb i New York 1948.

Med Marion Cotillard, Sylvie Testud, Clotilde Courau
Regi Olivier Dahan

Inga kommentarer: