lördag, juni 04, 2005

Samtyckets tidsålder

George Monbiot lägger i sin bok fram vad han själv kallar »en serie motbjudande förslag som kommer att förfära rättänkande människor«. Han gör det på ett resonerande, konkret och övertygande sätt. De förslag han presenterar ska verkligen kunna genomföras. Allra djärvast är idén om ett världsparlament.

Mänskligheten står inför en epokgörande omvandling, kanske den största av dem alla. Vi börjar på allvar se världen som en helhet. Mänskligheten som en enda art. Så skriver den brittiske författaren George Monbiot i sin djärva, starkt kontroversiella och i sann mening utopiska bok Samtyckets tidsålder.

Över hela planeten blir de rika allt rikare medan de fattiga trycks ner av skulder, kriser och katastrofer. De institutioner som är satta att stärka rättvisa och ekonomisk utveckling på den globala nivån, FN, Världsbanken, IMF etc., misslyckas kapitalt i sina uttalade syften.

Det finns bara ett system som kan rädda världen, demokratin. Men för att det ska bli möjligt måste demokratin bli äkta demokrati och omfatta alla människor.
Politik, världshandel, internationell kreditgivning, miljövård, allt kan formas så att det gynnar majoriteten och inte bara fåtalet. Om vi vill det.

Kapitalet kan tvingas att arbeta för människorna.

Tvångets tidsålder kan ersättas av samtyckets.

Ordfront / Samtyckets tidsålder av George Monbiot

Inga kommentarer: