onsdag, juni 15, 2005

Brist på mål om förtidspensionerna

Regeringen och Försäkringskassan gör för lite för att få förtidspensionärer att återgå till arbete. Det är slutsatsen i en rapport från Riksrevisionen.

Revisionsdirektör Charlotte Andersson säger att följden blir att de flesta förtidspensionärerna aldrig börjar jobba igen.

Vi har dragit slutsatsen att förtidspension är i realiteten en slutstation. Försäkringskassan lägger inte ner mycket arbete på att få tillbaka förtidspensionerade i arbete. Vi kan inte se att det är speciellt många som gör det, säger Charlotte Andersson.

I december förra året var 540 000 svenskar förtidspensionerade med sjuk- eller aktivitetsersättning. Det motsvarar tio procent av den arbetsföra befolkningen.

Ökande kostnader
Statens kostnader för de förtidspensionerade var under förra året 64 miljarder kronor.

Riksrevisionen har granskat vad Försäkringskassan, det tidigare Riksförsäkringsverket och regeringen gjort för att få fler förtidspensionärer att komma tillbaka till arbetslivet.

Få aktiviteter
Slutsatsen är att inte särskilt mycket har gjorts trots de stora kostnaderna och trots att riksdagens socialförsäkringsutskott har uttalat hur viktigt det är att hjälpa förtidspensionärer att kunna börja jobba igen.

De prioriterar inte förtidspensionärer och möjligheterna för dem att få rehabilitering. Regeringen hade i förtidspensionsreformen där man bytte namn på det till sjuk- och aktivitetsersättning och de flyttades från pensionsområdet till sjukförsäkringsområdet inriktningen att det skulle vara aktivare åtgärder även för dessa personer. Det har inte kommit till stånd, säger Eva Lindblom, revisionschef på Riksrevisionen.

Reinfeldt angriper regeringen för att förtidspensionärerna får 64 procent i ersättning. Göran Persson påpekar att moderaterna ju vill sänka de ersättningarna också, mot 60 procent, på detta spara 4 miljarder, och lägga de pengarna på att sänka (avskaffa) förmögenhetsskatten.

?Det ska löna sig bättre att arbeta? upprepar de fyras gäng i trance. Men det är lätt att visa vad det innebär ? helt enkelt mer misär för den som är arbetslös, och även sänkta lägstalöner på marknaden. Maud Olofsson försöker säga att det är låg- och medelinkomsttagarna som tjänar på hennes skattepolitik, men Lars Ohly kunde lätt påpeka att det där är nys ? de med höga inkomster får mer. Och Olofsson stod svarslös och började jiddra om att Lars Ohlys har märkliga ?ekonomiska teorier?. Eh? Det är ju bara att räkna på procentsatser och kronor! När Persson påpekar att svensk ekonomi står stark i europeisk jämförelse, vilket är en enkel och uppenbar faktasanning, så gör sig Reinfeldt till raljant språkrör för de förtidspensionerade och sjukskrivna; ?Göran Perssons budskap till er är att det är bra?. Men han säger inte nästa mening: ?vårt budskap är att nu jävlar ska ni få det ännu sämre?.

Sveriges Radio - Ekot

Inga kommentarer: