Det svenska pensionssystemet är världsbäst i klassen komplicerat.
Men pensionärerna får i genomsnitt lika mycket, i förhållande till lönen, som sina jämnåriga i västvärlden.
Det sägs i en jämförelse av pensionssystem som den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har gjort för första gången. Den ska uppdateras vartannat år, för att se vad genomförda och varslade pensionsreformer kan betyda för framtidens pensionärer.
Den omfattar en jämförelse av vad pensionärerna får netto, efter skatt, i pension och tar också med det som blir utfallet av pensionsinbetalningar av mer eller mindre obligatoriska tjänstepensioner.
En genomsnittspensionär, som haft medellön, får ungefär 70 procent av nettolönen i pension. Men skillnaderna bland invånare i de 30 länder som är medlemmar i OECD är mycket stora.
I ena utkanten finns Irland och Nya Zeeland där alla som fyllt 65 får lika mycket (kring 30 procent), i andra änden finns länder som Italien och Luxemburg där man får ungefär lika mycket som när man arbetade, säger Edward Whitehouse, konsult för OECD och ett av namnen bakom studien.
Sverige ligger lite över genomsnittsnivån för lägre avlönade och vad de får i pension, på snittet när det gäller medelinkomstskikten och över när det gäller högre inkomsttagare, enligt OECD:s jämförelse.
I klassen komplext system leder dock Sverige ligan med hästlängder. Över 20 faktorer tas med i beräkningen vid bestämningen av pensionen, ytterligare tio för dem som blandar regler från det gamla och det nya pensionssystemet.
Kanske var det därför statsminister Göran Persson, i februari i Australien, talade om att folk kanske inte förstått vad pensionsreformen innebär.
Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, sade han.
Motsatsen i komplexitet har Irland och Nya Zeeland där endast ålder och tidpunkt för pension spelar roll för utfallet.
Monika Queisser, vid OECD:s avdelning för social- och arbetsmarknadsfrågor, säger att man egentligen inte gjort någon bedömning om system är goda eller dåliga. Men hon konstaterar att flera länder har system som ger lågavlönade arbetare riktigt låga pensioner.
I många länder har de det mycket sämre än vad vi hade väntat oss, säger Monika Queisser.
Men det innebär å andra sidan att vägen förmodligen är stängd i flera länder för att minska nivåerna. I stället tror rapportförfattarna att höjd pensionsålder och krav på att arbeta fler år måste tas till för att systemen ska kunna finansieras framöver.
Italiens pensionärer tjänar bäst
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar