söndag, maj 29, 2005

Franskt nej kan fälla Wallström

Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström bör fundera allvarligt på sin framtid. Hela EU-kommissionen borde kalla till ett snabbt krismöte efter NEJ! i den franska folkomröstningen om EU-konstitutionen.

Junilistans EU-parlamentariker Nils Lundgren, vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus och miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand andades stor tillförsikt inför dagens folkomröstning i Frankrike.
De utgick ifrån att det skulle bli ett nej och menade då att förslaget är skjutet i sank. De säger inte rent ut att kommissionens pr-general Margot Wallström ska avgå, men kravet verkar inte långt borta.
Hon är en spjutspets för kommissionen och när folket förkastat den nya grundlagen måste hon tydligt visa att hon är beredd att lägga om kursen, säger Pernilla Zethraeus.

Hon har jobbat mycket aktivt i ja-kampanjen i Frankrike och när det nu blev ett nej måste hon dra konsekvenserna av det, säger Nils Lundgren.
Hon är inte ensam ansvarig, men hon och hela kommissionen måste fundera på hur EU kan slå in på en demokratiskt väg i stället, säger Maria Wetterstrand.
Nätverket för EU-kritik i Stockholms län samlades i går vid femte Hötorgsskrapan till en manifestation inför söndagens franska omröstning.
Stämningen var närmast uppsluppen eftersom alla opinionsmätningar talar för att fransmännen tackar nej till den föreslagna förändringen av EU:s grundlag. En lång rad kända motståndare och skeptiker till EU talade och hyllade Frankrike.
Jag är avundsjuk på Frankrike. I Sverige är folket satt på åskådarläktaren och får inte rösta om grundlagen som etablissemanget okritiskt vill säga ja till. Men efter det franska nejet måste hela processen avbrytas och förslaget kastas i papperskorgen. Det finns ingen anledning för den svenska regeringen att skicka förslaget till lagrådet eller tvinga fram ett beslut i riksdagen i höst, sade Maria Wetterstrand.

Hans Lindkvist från EU-kritiska Centernätverket gratulerade Frankrike till deras folkstyre.
Allra mest utmanande här i Sverige är den betongfästa pakten mellan s-regeringen och de borgerliga partierna. Den enda fråga de är överens om handlar om att stoppa det egna folket från att bestämma sin egen framtid.

SvD: Franskt nej kan fälla Wallström

Inga kommentarer: