ÄLDREPOLITISKT PROGRAM
För Vänsterpartiet Österåker
Inledning
År 2030 kommer en fjärdedel av Sveriges befolkning att vara äldre än 65 år. Sverige har, efter Japan, den högsta levnadsåldern i världen till stor del resultatet av en utbyggd välfärdspolitik. Allt fler friska år har lagts till livet för allt fler människor. Vänsterpartiet ser detta som något positivt, för den enskilde, för närstående och för oss alla. Tänk på hur mycket kompetens, livserfarenhet och mänsklig mognad äldre medborgare har. Att inte förvalta och använda dessa egenskaper i det samhälleliga livet vore ett slöseri med mänskliga resurser. Trots att vi lever allt längre och är friskare allt högre upp i åren ökar utslagningen från arbetsmarknaden och många förtidspensioneras, ibland mot sin vilja, vilket ger lägre pension. Samtidigt får många äldre funktionshinder och sjukdomar och de ska ges möjligheter till vård och omsorg från samhället.
Jämlikhet även för äldre
Människor som uppnår pensionsåldern avslutar sitt förvärvsarbete men är för den skull inga föredettingar vars deltagande i samhällslivet minskar. Det är viktigt att tillvarata den livserfarenhet människor har samlat under många år. I dag förmår dessutom äldre människor delta aktivt i samhällslivet mycket längre än förr.
Äldre har rätt att betraktas som sociala varelser alldeles oavsett sin ålder. Det betyder att de ska kunna delta i det politiska arbetet och nomineras till politiska uppdrag på samma villkor som övriga medborgare.
Våld mot kvinnor är genomgående i alla samhällsklasser och åldrar. Undersökningar visar att våldutsattheten inte minskar för äldre kvinnor. Den äldre generationen anmäler inte misshandel i samma utsträckning som yngre kvinnor. Vi vill verka för att även våld mot äldre kvinnor synliggörs som en del av den patriarkaliska maktstrukturen.
Kvinnor ses traditionellt som omvårdaren i familjen. Detta avspeglar sig bland annat i hur stort ansvar äldre kvinnor tvingas ta i hemmet. Det är viktigt att kvinnor som vårdar sin sjuke man självklart ska ha rätt till lika mycket hemtjänst och anhörigstöd som män som vårdar sin maka. Här krävs satsningar på utbildning av biståndshandläggare för att säkerställa att insatser bedöms lika oavsett kön.
Det är även viktigt att vi uppmärksammar olikheterna kvinnor och män ställs för inom sjukvården. Ofta uppvisar kvinnor och män olika symtom på samma sjukdom. Eftersom medicinsk forskning traditionellt utgått från mäns symtom på sjukdomar, utgår behandlingen också från män. Vänsterpartiet vill arbeta för att bredda forskningen om äldres sjukdomar för att den i högre grad ska utgå från kvinnors symtom och behandling. Vi verkar för att genusperspektivet ska lyftas i alla delar av äldreomsorgen.
Alla ska ha samma rätt till sjukvård oavsett ålder, kön eller socioekonomisk situation. Äldre människor som är patienter inom sjukvård eller äldreomsorg ska behandlas som fullvärdiga medverkande i behandlingen. Även om de är alltför sjuka för att kunna uttrycka sin vilja har de rätt att behandlas med värdighet, integritet och respekt.
Vänsterpartiet arbetar för ett samhälle där alla behandlas lika, oavsett kulturell bakgrund, ålder, kön, sexuell läggning eller ekonomi.
Ett rikt socialt och kulturellt liv
Människan är inte enbart en biologisk varelse. Därför har hon inte bara fysiska utan även sociala, andliga och kulturella behov. Dessa behov har de äldre i dagens samhälle inte alltid möjlighet att uppfylla. Det är viktigt att samhället på olika sätt stöder sådana aktiviteter och inte lägger hinder i vägen för dem med exempelvis höga avgifter och bristande tillgänglighet. Kultur betyder för Vänsterpartiet inte bara konsumtion av professionella utövares alster utan även eget skapande. Vi menar dessutom att matlagning, naturvård och amatörverksamhet inom olika områden ger både kroppslig och själslig stimulans. Vänsterpartiet arbetar för att folkrörelserna ska få reella möjligheter att göra sociala, andliga och kulturella insatser även för 65+ medborgare.
Folkbildningar och föreningar måste därför få bra förutsättningar. Kommunen bör tillhandahålla lokaler och ge verksamhetsbidrag. Även när ork och hälsa tryter måste man få möjlighet att vara aktiv. Då har samhället ett ännu större ansvar. Vänsterpartiet verkar för att bygga upp fler kommunala dagverksamheter. De fyller en mycket viktig social funktion för äldre och de är en förutsättning för att fler ska vilja och kunna bo hemma.
Vänsterpartiet arbetar för att man som äldre, även med olika funktionshinder, ska kunna leva ett rikt socialt och kulturellt liv.
Trygga pensioner
Ur principen om jämlikhet mellan äldre och yngre följer att pensionernas värde ska höjas i enlighet med förvärvsarbetandes inkomster så att pensionärernas levnadsnivå inte halkar efter.
Såväl i det gamla som i det nya pensionssystemet försämras villkoren. Pensionssystemet har gjorts om så att delar av våra offentliga pensionspengar flyttats över till aktiebörsen och ingår i spekulationskapitalet som jagar snabba vinster.
Regeringen har infört ett ?utgiftstak?, som innebär att utgifterna för offentlig sektor inte får höjas, trots ökade intäkter. Urholkningen av ATP fortsätter och börsens skakningar skapar ekonomisk osäkerhet och ovisshet inför framtiden. Fortfarande är löftet att återge pensionerna sitt värde ouppfyllt. Bostadstilläggen följer inte de faktiska kostnaderna för allt högre hyror.
Det är en ojämn kamp för överlevnad för den generation som var med och byggde upp ett samhällssystem som fungerade innan vinstbegäret tog över makten. Framtida pensionärer kommer att drabbas än hårdare om det nuvarande pensionssystemet inte förändras i grunden.
Vänsterpartiet arbetar för att säkerställa pensionernas värde.
Bra boende på äldre dar
En god bostad är nödvändig för ett självständigt och bra liv. De flesta äldre vill bo kvar i sin egen bostad och behålla kontakten med släkt och vänner. Samhället ska ställa upp så att detta blir möjligt.
I många gamla bostadshus saknas hiss, vilket gör det omöjligt att bo kvar. Kommunen bör genom sina allmännyttiga bostadsföretag planera för att det finns tillgång till funktionella bostäder till rimliga hyror, i hus med hiss. Andra åtgärder är att få tillgång till hjälpmedel, bostadsanpassning samt hjälp med praktiska vardagsproblem.
I många kommuner inrättas i dag så kallade fixartjänster, som kompletterar hemtjänsten med mer teknisk/praktisk hjälp. Antalet fallolyckor har, troligen på grund av detta, på några år nästan halverats. Denna satsning vill Vänsterpartiet fortsätta med. Fixartjänsten är en uppsökande verksamhet som kan uppmärksamma behov och hjälpa till med riskfyllda vardagssysslor.
En del äldre vill gärna bo tillsammans med andra i någon form av seniorboende. Personal dygnet runt skapar trygghet. Tillgång till gemensamma utrymmen och nära till service och hemtjänstpersonal i huset är några andra skäl.
Vänsterpartiet arbetar för ett behovsanpassat valfritt boende för äldre.
Hemtjänsten
Äldre som bor kvar i sin egen bostad behöver bra hemtjänst och fungerande närsjukvård. Hemtjänsten fungerar dock olika bra i olika kommuner. Måltiden blir ofta en matlåda utburen varje dag och hjälp med städning sker någon gång i månaden. Tid för social samvaro med vårdtagaren är mycket begränsad. Risken är stor att äldre personer helt eller delvis isoleras i sina hem.
I hemtjänstens uppgifter bör finnas utrymme för utomhusvistelse och kulturell stimulans. Rörelsehinder, hörsel- eller synnedsättning och demenssjukdomar kan vara mycket isolerande. Att få komma utanför hemmet är att anse som friskvård och ska ingå i kommunens äldreomsorg.
Hemtjänstpersonal är nyckelpersoner, som måste ges möjlighet att vara lyhörda för den äldres önskemål samt kunna avsätta tid att umgås med vårdtagarna i lugn och ro. Det är ju viktigt att var och en blir sedd som en person och inte som ett vårdobjekt, som upptar en viss tid i schemat.
Det är viktigt att landsting och kommun utifrån sina respektive ansvarsområden förbättrar sin samverkan inom hemtjänsten.
Vänsterpartiet arbetar för att förbättra arbetsklimatet och minska tidspressen i hemtjänsten.
Avskaffa konkurrensutsättning och privatisering
Kommunerna och landstinget måste ta sitt ansvar för sina äldre innevånare och deras välbefinnande. De ska ha den vård och omsorg som de behöver och har rätt till. Äldreomsorgen ska inte auktioneras ut på marknaden. Hälso- och sjukvården ska styras demokratiskt, den ska vara skattefinansierad och bedrivas i offentlig regi. Äldre ska också kunna påverka innehållet i hemtjänsten och välja vilka tjänster som är viktiga för just dem.
Vänsterpartiet vill avskaffa all konkurrensutsättning och privatisering av vård och äldreomsorg.
Vård och omsorg i ett mångkulturellt samhälle
Äldreomsorgen är en växande sektor där nya behov från vårdtagare och vårdgivare måste bekräftas och tillgodoses. Vi kommer att få allt fler äldre medmänniskor med annan kulturell bakgrund som behöver bli bemötta av personal med särskild insikt och förståelse för deras situation.
Ett vanligt symtom vid åldersdemens är återgång till det ursprungliga språket. Att då vara beroende av andra individer som man inte ens kan kommunicera med är inte människovärdigt. Alla avbrott i rutiner och intryck kan försämra tillståndet hos demenssjuka, vilket i förlängningen kräver större vårdinsatser från personalen och en onödig ökad belastning och kvalitetsförsämring för samtliga. Kunskaper i andra språk och kulturer ska ses som meriterande för vårdarbete inom hemtjänst och övrig äldreomsorg.
De försök med äldreboende där annat språk än svenska varit rådande hos både personal och boende har visat sig fungera mycket tillfredsställande, att få vård på sitt eget språk borde vara en självklarhet. Språk och kulturell bakgrund bör därför vägas in tidigt vid placering av både personal och vårdtagare inom äldreomsorgen.
Vänsterpartiet arbetar för integration inom äldrevården och anser kulturella och språkliga meriter vara en tillgång.
Höj personalens kompetens
Omsorgsarbetet har tidigare betraktats som en förlängning av hemarbetet, en naturlig uppgift för kvinnor. Därför har teoretisk utbildning inte setts som ett självklart krav, vilket medfört att lönen inte motsvarar ansvaret som krävs av den viktiga länken mellan samhälle och vårdtagare. Detta förringande av arbetets värde har skapat en kvinnofälla, en förlegad syn som måste brytas för en rättvisare arbetssituation. Personalens kompetens måste höjas vilket även medför att lönen blir möjlig att leva på, arbetets status höjs samt självklart att kvaliteten på vården förbättras.
Vänsterpartiet vill höja kompetensen och förbättra villkoren för anställda inom omsorgen.
Primärvård
Bristen på ekonomiska resurser gör att människor med behov av sjukhusvård stressas igenom systemet. Först får man kanske stå länge i vårdkö. När man sedan väl opererats eller på annat sätt behandlats får man inte ligga kvar och ta upp plats. Man är som det heter ?medicinskt klar?. Detta betyder inte att man är kroppsligt och själsligt återställd efter en sjukhusvistelse, t.ex. efter en stroke. Det kan ofta behövas både medicinsk eftervård och samtal med psykolog eller psykiater. Man ska ha både rätt och möjlighet till rehabilitering.
Detta ställer stora krav på närsjukvården. Distriktssköterskan är en viktig yrkesgrupp för de äldre och borde därför bli mer tillgänglig. För relativt friska äldre fungerar dock vårdcentralen ganska väl. Men för den sjukare krävs att olika yrkesgrupper ingår i samma arbetslag och vid behov ska även läkare kunna göra hembesök. Samarbetet mellan geriatrik och primärvård måste stärkas och det måste finnas tillgång till geriatrisk expertis överallt.
All primärvård bär vara kostnadsfri. Till dess måste avgifterna hållas låga och nivån på högkostnadsskyddet får inte höjas.
Vänsterpartiet arbetar för att all primär vård blir gratis. Man kan börja med att ta bort avgiften för besök hos distriktssköterska.
Tandvård
Munnen är en del av kroppen och därför ska tandvård och annan oral vård ingå i den allmänna sjukförsäkringen. Genom att kostnaden för tandläkarbehandlingar avreglerats har tändernas hälsa för de äldre åter blivit en klassfråga.
Tändernas hälsa påverkar i hög grad vår övriga hälsa. Tandlossningssjuka (parodontit) kan genom tandhygienists arbete förhindras och dess ödesdigra effekter kan stoppas.
Den uppsökande tandvården till äldre som har svårt att klara sin egen munhygien måste få resurser så att ordentliga bedömningar kan göras och instruktioner ges till vårdpersonal och anhöriga. Den uppsökande tandvården måste fungera lika bra i det ordinära boendet som i det särskilda boendet.
Forskning och utveckling inom odontologin måste komma också de äldre till del.
Vänsterpartiet arbetar både på riksdags- och landstingsnivå för att tandvården ska ingå i den allmänna sjukförsäkringen.
Anhörigvård
Kommunerna måste inventera det faktiska behovet av äldreomsorg, dvs. känna till i vilken omfattning friskare äldre innevånare sköter en partner i hemmet utan den hjälp utifrån som de har rätt till. Denna situation kan plötsligt innebära att två personer kräver vård, om de ansvariga inte har ingripit i tid.
När kommuner och landsting skär ner i sin omsorgsbudget läggs mer vårdansvar över på de anhöriga. Vänsterpartiet menar att all anhörigvård måste vara frivillig, både från patientens och från den anhöriges sida. Vi menar att anhörigvård aldrig får ersätta professionell vård utan bara kan vara ett komplement till den professionella vården. Att vårda en närstående dygnet runt är en stor fysisk och psykisk belastning för anhörigvårdaren.
Vänsterpartiet arbetar för att det ska finnas fler avlastningsplatser, utbildning och rekreationsmöjligheter för vårdande anhöriga.
Den eftersatta psykiska hälsan
Enligt tillgänglig statistik är 25 % av den äldre befolkningen i vårt land någon gång drabbad av psykisk ohälsa, oftast depression.
Det finns en tendens att vilja medicinera bort vissa psykiska åkommor. Men det behöver inte vara sjukligt att reagera på följderna av stroke (nedsatt tal/rörelseförmåga) med en depression. Där behövs ett starkt och professionellt stöd för att den drabbade ska orka med ett påfrestande och slitigt rehabiliteringsarbete. Men lika ofta behövs professionell hjälp och kanske även lindring genom läkemedel.
I vårt stora län finns idag enbart en avdelning för psykiskt sjuka äldre (S: t Görans sjukhus). Denna avdelning är i huvudsak avsedd för korttidsvård och man försöker från avdelningens sida få de sociala myndigheterna i respektive kommun/stadsdelar att ta ansvar för uppföljning och rehabilitering. Här krävs en bättre fungerande vårdkedja.
Genom den s.k. ?Psyksädel-reformen? som trädde i kraft 1995 är kommunerna ansvariga för boendet inklusive eventuellt boendestöd, sysselsättning och/eller meningsfull fritid även för våra 65+ medborgare med psykiska problem. Bara hälften av länets kommuner uppfyller idag dessa krav.
Vänsterpartiet arbetar för en jämlik psykisk friskvård oberoende av ålder och ett professionellt omhändertagande av psykiskt sjuka äldre i kommunerna.
Färdtjänst
Äldres och funktionshindrades behov av att kunna förflytta sig är en självklar demokratisk rättighet. Färdtjänsten ersätter för dessa grupper den kommunala trafiken i både glesbygds- och storstadskommuner. Om alla kollektiva trafikmedel vore handikappanpassade, skulle fler färdtjänstberättigade, t ex rullstolsburna, kunna använda dem och skattepengar därmed sparas. Det är angeläget att fortsätta att göra kollektivtrafiken tillgänglig och att bygga ut närtrafiken, t ex genom fler lokala så kallade linkbussar.
I Stockholms län praktiseras sedan några år så kallad samåkning, vilket ofta innebär en ökad stressbelastning på färdtjänstkunder som t ex måste passa en läkartid. Tilldelningen av färdtjänstbiljetter måste därför bli generösare, punktligheten garanteras och verksamheten byggas ut.
De som på grund av sina funktionshinder inte kan utnyttja kollektivtrafiken, hur tillgänglig den än görs, ska ha samma möjligheter att färdas som kollektivresenärer.
Vänsterpartiet arbetar för att äldres resande ska kunna ske efter behov, såväl inom den allmänna kollektivtrafiken som inom färdtjänsten.
Äldreombudsman
Under de senaste åren har upprörande missförhållanden och brister inom vården rapporterats till främst massmedia eftersom ingen oberoende eller självklar kanal funnits att tillgå för vårdpersonal, anhöriga eller vårdtagare. För att tillgodose de äldres intressen och rättigheter i samhället föreslår vi att instansen Äldreombudsman bildas. Denna funktion bör inte vara kommunal utan ligga på övergripande statlig nivå precis som t ex Diskrimineringsombudsmannen. Syftet är att ge en tydlig bild av ansvar för en växande grupp som har svårt att göra sig hörd i samhället.
Vänsterpartiet föreslår att en statlig myndighet som bevakar äldrefrågor bildas.
Är äldreprogrammet realistiskt och ekonomiskt genomförbart?
Idag lever den gemensamma sektorn snålt. Vi får hela tiden höra att pengarna inte räcker.
Men det går bra för Sverige, nationen är rikare än någonsin. Den totala produktionen bruttonationalprodukten (BNP) bara växer, trots hög arbetslöshet. Detta beror på att varje arbetare producerar flera gånger mer än för några år sedan.
Det finns alltså pengar. Men de styrs nu över till de rika och till de stora aktieägarna, som kan glädjas åt rekordhöga aktieutdelningar, så stora att man inte vet hur man ska placera dem.
Fördelningspolitiken har vridits åt höger. Skatterna sänks och byts ut mot avgifter, vilket medför att fattiga och sjuka tvingas betala relativt sett mer än rika och friska. Rika människor och storföretag betalar allt mindre andel av skatterna.
Den som påstår att vi inte har råd med en generös offentlig sektor far med osanning. Politiken måste ändras så att pengarna används där de behövs. Det krävs inte mer än en ganska måttlig skattehöjning, slopat utgiftstak och en politik som vrids åt vänster istället för åt höger för att genomföra detta. Det här äldrepolitiska programmet är alltså fullkomligt realistiskt
Vänsterpartiet i Österåker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar