tisdag, maj 23, 2006

Dina frågor och våra svar.

Mindre barngrupper i förskolan.

Särskilda insatser måste i allt större omfattning vidtas för barn i förskolan och skolan som uppvisar oro eller störningar av olika slag. En orsak kan vara att barngrupperna är för stora. Många barn klarar av att hitta sin plats i en stor grupp, men inte alla. Nu är det dags att börja ändra på detta.

Maxtaxan inom BARNOMSORGEN har gjort, att flera barn är på dagis än tidigare.
Vad anser Vänsterpartiet vara lagom, när det gäller personaltäthet och gruppstorlek inom barnomsorgen?

Som mest ska det vara 5-6 barn per vuxen på en småbarnsavdelning. Tidigare hade man 3 vuxna på 12 barn i dagisgrupperna. Det var för få vuxna redan då. När någon i ordinarie personal blev sjuk fanns ingen vikarie.

Sedan den 1 juli 2002 får dagmammor också räkna in EGNA BARN i barngruppen. Ersättning utgår från kommunen inom vissa ramar och maxtaxa betalas för barnen.

Hur ser Vänsterpartiet på detta?

Vi tycker det är bra. Vi är positiva till dagmammor som alternativ barnomsorg. Alla barn passar inte i dagismiljön. Vi vill att dagmamman skall vara professionell med en klar viljeinriktning i sin verksamhet.

Arbetsmiljön i skolan.

Ordningen i den svenska skolan blir allt sämre i form av ökat skolk, mer stök, mer mobbning o.s.v. Skolorna i Österåker är inget undantag. Detta kan inte accepteras, det är dags att bryta detta mönster. Lärarna behöver ökade befogenheter samtidigt som föräldrarna måste ta sitt ansvar. Vi tror att bland annat en modern form av ordningsomdöme, som en del av terminsbetyget, skulle vara ett bra verktyg. Det handlar om att ta hänsyn till varandra, att komma i tid och visa respekt för lärare och kamrater. Ett ordningsomdöme syftar till att ge lärare och föräldrar bättre möjligheter att tillsammans kunna hjälpa eleverna att bli bättre på att ta ansvar.

Enligt ett förslag ska SÄRSKOLAN läggas ned, och särskolebarnen ska gå i vanliga klasser?

Vill Vänsterpartiet medverka till att förslaget genomförs?

NEJ! Särskolan behövs både som den är idag och med en viss utveckling, då funktionshindrade inte klarar att gå i normalklass utan behöver undervisning, gruppstorlek och lärare anpassade för dem.

Hur vill Vänsterpartiet medverka till en BÄTTRE SKOLA i Österåker?

I skolan måste elevvårdspersonal i form av kurator, skolsköterska o dyl. finnas Lärare skall enbart vara pedagoger. Mindre klasser, elever som har särskilda behov ska få den hjälp som krävs.

Hur menar Vänsterpartiet, att RÖLLINGBY GYMNASIUM skall förändras för att bli mera attraktivt och därmed även locka ungdomar från andra kommuner?

Vi tycker forna tiders uppdelning på praktiska och teoretiska linjer var utmärkt. Återinför fler lärlingsinriktade yrkeslinjer. Det måste finnas en flexibilitet, att kanske gå 1-2 dagar i skolan och resten med praktik.

I FN:s konvention om barnets rättigheter understryks BARNETS RÄTT att "... skyddas mot alla former av diskriminering eller bestraffning på grund av föräldrars eller familjemedlemmars ställning, verksamhet, uttryckta åsikter eller tro." Ungdomar, som har sommarjobb, kan ändå bli utan sin inkomst, om deras familj uppbär försörjningsstöd.

Hur vill Vänsterpartiet hantera detta?

Detta måste ändras. En arbetsgrupp i riksdagen utreder. Ungdomars sommarjobb måste räknas bort från familjens gemensamma inkomster. Annars får de helt fel uppfattning om vikten av ett eget arbete. Starkare koppling mellan skola och företag. Människor växer med kunskaper. En viktig del i utvecklingen för de yngre i Österåker är att få tillgång till kunskap som sedan leder till ett arbete. Vi vill öka satsningarna på praktiska yrkesutbildningar och då gärna i form av moderna lärlingsutbildningar. Det är ett naturligt sätt att stärka kopplingen mellan skolan och företagen. Men det behövs mer. Företagarna bör finnas med som en del i alla utbildningar på gymnasiet t.ex. som mentorer.

Flera samlingsplatser.

De äldre ungdomarna Österåker som inte är intresserad av fritidsgårdar saknar drogfria samlingsplatser.
Vi vill därför verka för att kommunen upprättar ett ungdomens hus som ungdomarna själva får inreda, påverka och ta ansvar för. Ungdomens hus ska också vara en utgångspunkt för våra fältassistenter.

Vad vill Vänsterpartiet göra för att stoppa DROGMISSBRUKET bland barn och ungdomar i Österåker?

Möjlighet till meningsfull fritidsverksamhet och sommarjobb, ett "Ungdomens Hus", styrt av ungdomarna själva. Föräldraansvar, hem-skola med kontroll av med vem, vilka och vad tonåringen sysselsätter sig med. Flera fältassistenter behövs. Bland de unga i Österåker finns grupper och enskilda som av olika skäl inte passar in i de traditionella mönster som finns i ett samhälle. Fältassistenter är en yrkesgrupp som söker upp ungdomar på glid och som ofta arbetar i det dolda. Deras insatser för våra ungdomar är ovärderlig. För att kunna bygga upp ett förtroende gentemot ungdomarna i Österåker behöver vi ha fler fältassistenter ute varje helg där ungdomarna finns.

Profilera Österåker som en hälsokommun.

Barnfetma är ett växande problem som kräver förebyggande insatser och hjälp i tidig ålder för en mer hälsosam livsföring. Ett viktigt steg är att stimulera och motivera barn och ungdomar till att röra på sig. Österåker har fantastiska friluftsmöjligheter. Dessa måste vi värna om och bli bättre på att underhålla. Ett första steg är att rusta upp det vi har idag, allt ifrån motionsspåren till badhuset. Ett andra steg mot en hälsosam livsföring är att i n t e låta försäljning av läskedrycker och sötsaker förekomma i våra skolor eller idrottsanläggningar. Österåker ska profilera sig som en hälsokommun där insatserna börjar redan i förskolan.

De äldre i Österåker.

Fler alternativa boendeformer. Antalet äldre i Österåker kommer att öka beroende på förändrad befolkningssammansättning samt att de äldre blir allt äldre. De äldre håller sig också friska allt längre varför behovet av olika boendeformer för skilda skeden är stort. Tillgång till öppna gemensamma mathållningsmöjligheter. Genom tillgång till mat i närområdet ökar möjligheten för de äldre att klara sin egen hushållning på ett godtagbart sätt. Man ska kunna mötas i en gemensam matsal eller också kunna hämta sitt huvudmål för att äta hemma.

Öppen dagverksamhet i Österåker.

Sociala kontakter och meningsfull sysselsättning är viktiga faktorer för de äldres fysiska och mentala hälsa. Mötesplatser med organiserade aktiviteter ska finnas tillgängliga på strategiska platser i Österåkers kommun. Samverkan mellan Hemtjänst och Väntjänsten. Väntjänsten utgör ett viktigt komplement till hemtjänsten. Genom en väl fungerande samverkan t.ex. att Väntjänsten meddelas vilka personer som har ett särskilt behov av besök och medmänsklig kontakt kan livskvaliteten höjas hos den besökte samtidigt som andra kan få en meningsfull stödjande uppgift. Läkarmottagning för äldre (ÄVC) i Österåker. En läkarmottagning som erbjuder specialistkompetens inom geriatrik ett par dagar i veckan där äldre kan få hjälp med sina särskilda problem. Österåkers guide för äldre och handikappade. Att komma i kontakt med olika myndighetsfunktioner upplevs av många äldre och handikappade som ett oöverstigligt hinder. Österåkers kommun ska kunna erbjuda hjälp i form av en folder eller en telefonguide som kan ge svar och handledning på frågeställningar viktiga för våra äldre och handikappade medborgare. Många äldre och deras anhöriga är missnöjda med äldreomsorgen i Österåker.

Alltfler blir äldre.

Hur vill Vänsterpartiet utveckla VÅRD OCH OMSORG i kommunen?

Politikerna måste ta sitt ansvar för att de äldre som behöver sjukhemsplatser och hemtjänst, ska få det de är beviljade till enligt socialtjänstlagen. Inte bara besluta att de ska få det utan också se till att beslutet verkställs. Alternativt avslå begäran med möjlighet till överprövning i högre instans. Servicelokaler till nuvarande och ökat antal ålderspensionärer födda på 40-talet.

Aktiviteter för de äldre.

I Österåkers kommun ska de äldre erbjudas olika former av aktiviteter. Boende på institutioner i anslutning till boendet och för de som fortfarande bor hemma i lokaler centralt belägna i nära anslutning till allmänna kommunikationer.

Bättre kommunikationer inom Åkersberga.

Äldre, rullstolsburna och andra rörelsehindrade personer upplever stora svårigheter med att ta sig till och från hemmet för besök hos hälsovård, kyrkor affärer etc. Nuvarande busslinjer år inte anpassade för dessa kategorier. En funktion i form av servicelinjer alt. en förbättrad "färdtjänst" med hög servicegrad skall utvecklas.

Har Vänsterpartiet några planer? och i så fall vilka ? för KOLLEKTIVTRAFIK på Runöhöjden ? Säby?

Ja någon slags lokal buss- eller taxiringlinje. Möjligen ny sträckning av busslinje 828. En liten matarbusslinje i likhet med den som finns i Norrtälje (Näbbmusen) vore kanske bra?

Trygghet trivsel och tillgänglighet i Österåker.

Fortsatt satsning på den offentliga miljön. Rena och estetiskt tilltalande miljöer är viktiga komponenter för att boende och besökare ska få ett positivt intryck av Österåker. Järnvägsparken och anläggningarna vid och kring kanalen är goda exempel på miljöer som höjer det helhetsintryck som stadsbilden ger. En utökad satsning på uppsnyggning av miljöer i och kring tätorten skall göras. Arbetet för en långsiktigt hållbar utveckling måste också bedrivas lokalt.

Sverige klarar inte Rioöverenskommelsens MILJÖMÅL för utsläpp.
Hur vill Vänsterpartiet utveckla miljöarbetet i Österåker?

Minimera avloppsvattnet från de s.k. "förnyelse-områden" och låta all rening ske i Margretelunds reningsverk alternativt att nya reningsverk byggs i anslutning till ny bebyggelse. Återinsätt den politiska ledningsgruppen för Agenda 21 med ledamöter för samtliga partier med säte i KF. Miljökonsekvensbeskrivning framställes för samtliga planerade förnyelseområden.

Närvaro av poliser eller väktare dygnet runt i Österåker.

Utvecklingen i samhället har medfört att människor, unga såväl som gamla, inte känner trygghet. Särskilt påtagligt är detta i vissa utemiljöer under dygnets mörka timmar eller då huvuddelen av invånarna befinner sig i sina hem. Poliser eller väktare ska finnas ute eller snabbt kunna finnas tillhand för att kunna gripa in där behov finns.

Tillbudsrapportering.

Alla tillbud ska rapporteras och dokumenteras för att kartlägga och åtgärda orsaker och miljöer där tillbud förekommer.

Förbättrad framkomlighet.

Handikappade och äldre har på vissa platser svårigheter med att ta sig fram mellan olika platser i vårt samhälle. Övergångsställen och gångvägar skall anpassas och hinder i form av höga kanter och dylikt skall åtgärdas för en säkrare framkomlighet.

Ta tillvara på Österåkers föreningslivs resurser och uppdatera föreningsregistret på kommunens hemsida.

Ett samhälle där ex. äldre och handikappade personer som enbart möts av myndigheter och institutioner blir en steril och kall värld. Kommunen och föreningslivet måste leva i symbios med varandra. Ideella föreningars engagemang, som ett komplement till kommunens uppgifter är nödvändigt för ett mänskligare samhälle och skall stödjas genom att resurser tillförs.

Vill Ditt parti verka för att FÖRENINGARNA i Österåker får tillgång till lokaler
utan att betala hyra?

Inte alla föreningar - det finns inga gratisluncher. Subventioner ja, inte helt gratis. Dagis-fritids-och skollokaler borde kunna användas på kvällar och helger av föreningar.

Framtidens Österåker.

Framförhållning i detaljplanerarbetet. Planeringsarbetet har länge varit eftersatt i Österåkers kommun. Nu har nyligen ett stort arbete gjorts med en ny översiktsplan. När det gäller nästa steg, att göra detaljplaner, är det viktigt att framförhållningen i planerna blir sådana att hänsyn tas till att dagens idéer om framtidens. Österåker måste kunna modifieras och förändras. Även om detaljplaner görs idag kan behovet och verkligheten se annorlunda ut redan om några år. Samtidigt med detaljplanearbetet bör byggnormerna liberaliseras vad gäller tillåten storlek på villor och fritidshus. En modell som bör prövas är den som gäller i vissa andra kommuner där ytan på bebyggelsen sätts i relation till tomtstorlek. Vi vill öka den enskildes möjligheter att själv bestämma över sitt boende. Riktigt bredband till alla samt lyssnararkiv på Internet till kommunens närradioutsändningar från kommunfullmäktigesammanträden.

Enligt "Regional utvecklingsplan 2001 för Stockholmsregionen" behöver Österåker växa till ca 60 000 INVÅNARE år 2030.

Hur ser Vänsterpartiet på den utvecklingen?

Tillväxten måste först anpassas till en utbyggd skola, vägnät, barnomsorg och kollektivtrafik. Till att börja med i centralorten Åkersberga och då i form av kooperativ hyresrätt. En kombination av hyres-och bostadsrätt med hembudsskyldighet dvs. bostaden skall inte vara en handelsvara utan en social rättighet.

Utveckla yrkesutbildningen i kommunen.

Österåkers kommuns arbetsmarknad domineras av offentliga arbetsplatser och småföretag. De företag som finns i kommunen är till stor del sådana som kräver arbetskraft med god praktisk yrkesutbildning. Precis som i övriga Sverige har gymnasieutbildningen dominerats av de studieföreberedande programmen. Med tanke på kommunens näringslivsstruktur bör ytterligare satsningar göras på praktiska yrkesutbildningar, gärna i form av moderna lärlingsutbildningar.
I Vänsterpartiets Österåker skall man kunna utbilda sig såväl för kommande högskolestudier som till skickliga hantverkare och yrkesarbetare.

Förbättra pendlingsmöjligheterna.

Eftersom en stor del av kommunens yrkesverksamma pendlar måste resurser satsas på att underlätta alla former av pendling. Roslagsbanan är mycket viktig för pendlingen och Vänsterpartiet vill satsa på en fortsatt utbyggnad till dubbelspår, snabbare tåg och en förlängning ända in till Stockholms central. I samband med centrums utbyggnad är det också viktigt att ordna ordentligt med infartsparkeringar i nära anslutning till kollektivtrafiken. Vänsterpartiet kommer också att värna om möjligheten av att pendla med bil men motsätter sig inte de trängselavgifter som nu prövas av Stockholms kommun. Trots att de har beslutats på ett odemokratiskt sätt mellan (s) och (mp) och drabbar oss som bor i kranskommunerna men endast för närvarande gynnar innerstadsborna. Om inte den framtida avsikten är en omfördelning av trängselavgiftsintäkterna till gagn för en bättre kollektivtrafik? Bygg ut 276:an till 2+1 väg. En av Sveriges farligaste vägar är länsväg 276 norrut från Åkersberga mot Norrtälje. Vägen är smal, krokig och full av förrädiska backkrön. Trafikbelastningen är redan i dag hög och ökar kraftigt genom öka bebyggelse längs hela sträckan. Den senaste tidens försök att öka säkerheten med nya vägräcken har närmast gjort vägen ännu farligare. Vänsterpartiet vill driva frågan om en viss breddning i första han upp till Roslagskulla för att där kunna skapa s.k. 2+1 väg med mitträcken mellan körbanorna. Åkersberga ligger på gammal sjöbotten och är förstås känsligt för förändringar av grundvattennivån.

Har Vänsterpartiet några planer - och i så fall vilka - på hur vi ska komma till rätta med de ökande TRAFIKSTOCKNINGARNA längs 276:an?

Förbifart genom Röllingby backar. Förläng tunneln under länsväg 276 till Skånsta med lokaltrafik på tunneltaket. Även en förlängning av Roslagsbanan norrut till Norrtälje skulle utgöra en god möjlighet att avlasta länsväg 276. Vad kommunala och statliga löften om nya trafikleder är värda vet redan de flesta luttrade kommuninvånare i Österåker. Vägtunnel till Ljusterö. Det är lätt att se att tillväxten på kommunens största ö, Ljusterö, kommer att öka i en allt snabbare takt. Det är viktigt att redan nu planera för en fast förbindelse till Ljusterö i form av en vägtunnel i samma sträckning som färjorna nu går.

Blandad bebyggelse med olika boendealternativ.

Österåkers kommun är en av landets snabbast växande kommuner och i den regionala planen tror man i n t e att tillväxten kommer att minska de närmaste 25 åren. I kommunen dominerar villor, grupphusbebyggelse och radhus. Egna hem är den dominerande boendeformen, därefter kommer bostadsrätter och slutligen hyresrätter. Det är viktigt att mångfalden i boendet bevakas när kommunen växer. Det som måste till är fler små bostäder i form av hyresrätter i centrala Åkersberga. Det är också viktigt att villabebyggelsen i omvandlingsområdena blandas med grupphusområden och radhus både som bostadsrätter och egna hem.
Vänsterpartiet vill värna om den enskildes valmöjligheter när det gäller boendet.

Vill Vänsterpartiet verka för att det byggs billiga HYRESRÄTTER i Österåker - och i så fall var och på vilket sätt?

Ja, och även servicelokaler till våra äldre invånare. I centrala Åkersberga längs järnvägen och kanalen. Hyresrätter och/eller kooperativa hyresrätter, det bästa av dessa upplåtelseformer.

Ett växande båt- och friluftsliv.

I Österåker finns en landets största båtklubbar. Kommunens karaktär av skärgårdskommun inbjuder till ett rikt och mångfasseterat båtliv. Vänsterpartiet vill värna om och utveckla det växande båtlivet i kommunen. Genom att stötta och underlätta för ideella krafter tror vi att kommunen ännu bättre i framtiden kan leva upp till förväntningarna hos de invånare som sökt sig till kommunen och valt ett liv i en Sveriges vackraste kommuner.

Vad anser Vänsterpartiet vara viktigast för att utveckla en LEVANDE SKÄRGÅRD?
För att få folk att bo permanent måste nya arbetstillfällen skapas i skärgårdsområdena. En lokal taxibåtringlinje etableras. Allemans- och strandrätten bevaras. Fastighetsskatten upphöra samt ersättas med höjd reavinstskatt vid försäljning.

Ett förverkligat kulturcentrum.

Ett kulturcentrum med bl.a. en ny biograf med flera salonger ligger Vänsterpartiet mycket varmt om hjärtat.
Vi vill även se ett centrum för kultur, sport, fritid och nöje. Kulturcentrats framtid är en del av Österåkers framtid och vice versa. Projektet ska dimensioneras för Österåkers utökning och bli en naturlig samlingspunkt för både unga och äldre. Nuvarande kulturanläggningar bör utgöra utgångspunkt för den fortsatta utvecklingen.

Enligt ett förslag ska Åkersberga IP vid Kungsängen flyttas till Röllingbyområdet så att där skapas ett IDROTTSOMRÅDE med unika möjligheter.

Vill Vänsterpartiet medverka till det?

Nej, inte för närvarande. Först bekämpning av drogmissbruk och omhändertagande av äldre med bl.a. utbyggnad av servicehem m.m. Allt kan göras, men det mest akuta först. Samverkan med närliggande kommuner. Förvaltningen av skattebetalarnas pengar kan effektiviseras genom samutnyttjande av resurser av olika slag med andra kommuner i vår närhet. Vänsterpartiet i Österåker vill pröva olika former av samverkan inom flera områden för att därigenom öka kvalitén på tjänster till invånarna samtidigt som kostnaderna minskar.

Anser Vänsterpartiet att KOMMUNALSKATTEN måste höjas för att klara verksamheterna 2007?

Nej. Den bör på sikt sänkas eftersom den inte är progressiv utan främst drabbar dem med svaga resurser genom att den är proportionell. Skapa balans i ekonomin, minska låneskulden och neka kommunala borgensåtaganden till privata friskolor. Kommunen skall endast på ett ansvarsfullt sätt bedriva de verksamheter den är skyldig till enligt svensk lag.

Är ALLA KANDIDATER på Vänsterpartiets valsedel beredda på att arbeta kommunalpolitiskt efter valet?
Ja!


Vänsterpartiet i Österåker

Inga kommentarer: