söndag, januari 01, 2006

Pettson & Findus - Tomtemaskinen





Regi: Jörgen Lerdam och Sanders Sörensen
Manus: Torbjörn Jansson, baserat på Svens Nordqvists bok "Tomtemaskinen"
Röster: Tord Peterson, Lukas Larsson, Mona Seilitz, Gunnar Uddén, Birgitta Andersson

Detta är den tredje filmen om Sven Nordqvists barnboksradarpar och det är den mest underhållande hittills. Produktionsteamet från den danska animerade filmen "Djungeldjuret Hugo" har engagerats i en samproduktion där flera europeiska länder är inblandade och resultatet är överraskande gott. Själva berättandet har fått ett charmigt och humoristiskt lyft jämfört med de andra två filmerna. Kanske för att de roliga "mucklorna" har fått utökat utrymme. I böckerna myllrar de på varje sida i små bihandlingar och kanske finns de bara i Findus fantasi.

För den oinvigde kan berättas att Findus är den uppfinnande hönsbonden Pettsons pigga katt, men man skulle kunna tro att det är gubbens lilla barn. Denna gång vill Findus få besök av tomten på julafton och Pettson får bryderi. Den sura grannen Gustavsson vägrar nämligen att tomta för en katt. Pettsons lösning är att bygga en hemlig tomterobotmaskin. I trakten vistas också en mystisk brevbärare. Han eller hans magiska kraft får en avgörande roll för händelseutvecklingen.

Katten Findus är verkligen jättegullig den här gången, i vissa storögda och hjärtknipande stunder påminner han om Mästerkatten i animerade "Shrek 2". Mellan katten och gubben finns stunder av ömhet som varje varelse med barnasinnet kvar kan sukta efter.
Det verkar också som att filmtecknarna äntligen börjar komma i kapp Sven Nordqvist själv vad gäller detaljrikedomen i bilderna.
Ett par longörer finns, men annars är det hela berättat mycket lättsamt och utan att bli smetigt. Lyckliga alla vuxna som har någon liten människa att dela denna film med.

Inga kommentarer: