söndag, januari 08, 2006

Buss till Italien


Trevlig bussresa till Italien


Ia och körledaren Ylva ger sig av på en resa med många upptäckter. Rollerna görs av Anna Lyons och Livia Millhagen.

Regi: Daniel Lind Lagerlöf
I rollerna: Livia Millhagen, Karl Linnertorp, Adam Pålsson
Varför envisas vissa filmskapare med att inleda en film med slutet?
Det är lika kul som att någon i biografen högljutt avslöjar hur det går redan under trailershowen. Enda anledningen måste vara att de ansvariga är just såna som brukar sitta och förstöra överraskningen för alla andra.
Utöver den besvikelsen är "Buss till Italien" en trevlig film. Före visningen hade jag inga förväntningar på vare sig omvälvande drama eller hejdlös komedi. Och det fick jag inte heller. I stället fick jag en lågmäld dramakomedi med fantastiska skådespelare och mängder av fyndiga observationer över den typiska svenskheten. Som när den äldre manliga körmedlemmen upptäcker att ingen dansar på en välkomstfest i Italien och uttrycker med ångest "Nu tycker de att vi är svenska".
Filmens karaktärer är som tagna rätt ur livet och skulle kunna vara de ansikten man möter i mataffären.
"Buss till Italien" handlar om en kyrkokör som åker med buss till Italien. De ska sjunga i en vänort och besöka sevärdheter på vägen. Men för de flesta är resan bara ett välkommet avbrott i vardagen.
Dagarna före avfärden upptäcker körledaren Ylva sin man i sängen med barnvakten. Hon är en av dem som rannsakar sitt liv under resan. Bussresan rörs även om av två tonårskillar som går med i kören enbart för resans skull.
Ylva spelas av Livia Millhagen som bländade oss med sitt skådespel i komedin "Miffo". Nu är hon lika bra och får förlängt förtroende. Kanske är det samarbetet med regissören Daniel Lind Lagerlöf som ger ett lyckat resultat, för han regisserar även här.
Med egensinnig musik och ett foto som blir varmare ju närmare resesällskapet är Italien, har han knåpat ihop en sevärd film.
Skådespelarna känns äkta hela vägen och lyfter projektet. Vissa av dem ska även ha beröm för en del modiga sexscener som måste ha varit jobbiga att spela in.
Jag önskar emellertid att filmen varit textad p.g.a. det mycket dåliga ljudet, med knappast hörbara dialoger.

Inga kommentarer: