lördag, september 18, 2004

Sensationellt fynd!

svt.se - Publikservice
Hendrix återuppstånden

Ett originalband med Jimi Hendrix från 1969 har hittats i SVTs bandarkiv!

Det gamla tvåtumsbandet har legat i 35 år på en dammig hylla i SVTs bandarkiv den så kallade roboten. Hyllan har använts av SVTs tekniker förr i tiden som lager för privatinspelningar av sådant de velat titta på under långpass. Kopior utan intresse för någon. Trodde alla.

Sedan några år tillbaka har SVT ett projekt igång som kontinuerligt räddar gammalt arkivmaterial genom att spela över det till digibeta. Främst gäller det produktioner under 15-20 år som spelats in på entums- och tvåtumsband. Tvåtumsbanden är de äldsta och maskiner för att spela dem finns knappt längre, eller personal som klarar tekniken. Men SVT har bådadera.

Redigeraren Lennart Pettersson och sändningsingenjören Sven-Olof Hagel jobbar med rädda bandprojektet. Det var också dom, tillsammans
med arkivredaktör Björn Karlin som fick hand om det sensationella fyndet.

Banden på privathyllan skulle kastas, men för säkerhets skull fick projektet gå igenom det.

- Vi tittade på arkivnumret och såg att det inte fanns registrerat, säger Björn Karlin. Då förstod han att de hade en sensation i handen. Bandet som inte fanns. Det enda som tidigare varit känt och sparat från inspelningen var ett antal låtar från det hittade originalbandet som sändes i Popredaktionens halvtimme den 21 januari 1969. De låtarna finns med på en DVD som SVT producerat. DVDn Experience Jimi Hendrix består till hälften av en amerikansk dokumentär och till hälften av Hendrix-material från popredaktionens program. DVDn belönades med en guldskiva 2001 för 50 000 sålda exemplar.

Björn Karlin har en teori om hur det gick till när hela originalbandet räddades. Troligen ställdes det på hyllan av en SVT-medarbetare som gillade Hendrix när bandet skulle raderas. Fyndet är så nytt att ingen ännu hunnit ta ställning till hur det ska användas. Men ett är säkert. Musikhistorien har fått ett häftigt tillskott.

Konserten inleds med att Jimi Hendrix till publikens jubel tillägnar kvällen till de amerikanska Vietnam-desertörerna. Förutom Jimi Hendrix bestod bandet av Noel Redding på bas och Mitch Mitchell på trummor. Jimi Hendrix startar med att be om ursäkt för att bandet inte spelat ihop på sex veckor och hoppas på publikens förståelse att de vill jamma lite.

Några av låtarna som spelas är Spanish castle magic, All along the watch tower, Voodoo Child (eller möjligen Chile) och Fire. Inspelningen är svartvit. Färg-TV infördes först året därefter.

Inga kommentarer: