fredag, juni 09, 2006

Upphovsmannen till nationaldagen föddes i Österåker.



På Storängstorget i dag kunde man inledningsvis lyssna på Måndagsbandet och Musikskolans blåsorkester, sångsolister samt Bergsättraskolans kör som musicerade. Sedan talade Sören Norrby (fp) kommunfullmäktiges ordförande och vice ordförande i Österåkers hembygds-och fornminnesförening. De tillsammans med Österåkers kommun samt Företagarna i Åkersberga centrum var arrangörer.

Sören Norrby berättade att hans anfader var dansk amiral med samma namn som honom. Anfadern förde befäl över den danska flotta som krigade mot Österåker och övriga Sverige i Trälhavet, som hör till kommunen. Norrby berättade också om Österåkers historia och den unika anledningen till att vi just idag samlades för att fira vår gemensamma nationaldag över hela Sverige.
Vår tids Sören Norrby hälsade särskilt invandrare välkomna till nationaldagsfirandet samt påminde om att Sverige faktiskt grundlades i Österåker. Med anor från vikingatiden från Trälhavet till Uppsala via Långhundraleden. Men idag sa han återstår endast Åkers Kanal av denna historiska pulsåder. Men den är en hjärteangelägenhet för hela vår kommun än idag tyckte han.
Österåker ortnamn år 1298 var Aker och det har ansetts syfta på en i förkristen tid helig åker. Öster- är tillagt för att skilja namnet från VästeråkerSveriges officiella nationaldag sedan 1983 är den 6 juni, årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning. 1974 års regeringsform antogs också 6 juni.
Gustav Vasa (Gustav I) föddes troligen den 12 maj 1496 på Rydboholms slott i Österåkers kommun. Vasatornet byggdes på 1400-talet. Det är också troligt att Gustav Vasa här hade sin studiekammare.

Han hette egentligen Gustav Eriksson och tillhörde en känd adelssläkt, Vasaätten. Som de flesta unga adelsmän vid den här tiden ville han bli krigare. Vid den här tiden var Danmark det ledande landet i Norden, och danska kungar ansåg sig genom Kalmarunionen ha rätt till Sveriges tron. Därför låg Sverige och Danmark nästan ständigt i krig med varandra. Vid ett slag 1518 blev Gustav Vasa tillfångatagen och förrädiskt förd till Danmark där han sattes i fängelse. Han lyckades rymma, men när han återkom till Sverige två år senare hade danskarna segrat och Sten Sture den yngre stupat. Danskarnas kung, Kristian II, i Sverige kallad "Kristian Tyrann", hade låtit avrätta nästan alla viktiga svenska ledare i Stockholms blodbad, bland dem Gustavs egen far Erik Johansson Vasa. Hans mor Cecilia Månsdotter och syster hade skickats till fängelse i Danmark.

Lions Club delade ut stipendier. Ett ungdomsledarestipendium till Johan Persson på Svinninge Gård för hans stöd till ungdomar. Samt ett kulturstipendium till Berga Brass Band för deras bevarande av den traditionella engelska mjukjazzen i kommunen. Stipendierna var på 10 000:- vardera.

Fotograferade gjorde Claes-Göran Axelsson.

Metro - Österåker välkomnade nya medborgare

Inga kommentarer: