I Lourdes får vi följa rullstolsburna Christine på en resa till mirakelorten Lourdes. En morgon vaknar hon upp och känner sig botad. Plötsligt börjar hon bli intressant för omgivningen och isoleringen som präglat hennes liv blir äntligen bruten.
Med Sylvie Testud, Léa Seydoux och Bruno Todeschini
Regi Jessica Hausner
Lourdes är en stad i södra Frankrike, nära Pyrenéerna, belägen i departementet Hautes-Pyrénées och regionen Midi-Pyrénées. Staden har cirka 15 000 invånare.
Lourdes är Europas mest besökta vallfartsort och besöks årligen av mer än sex miljoner pilgrimer, detta på grund av att en 14-årig bondflicka, Bernadette Soubirous, 1858 påstod sig ha sett uppenbarelser av Jungfru Maria i Massabielle-grottan nära staden, en händelse som katolska kyrkan firar som Vår Fru av Lourdes. Enligt den religiösa traditionen sprang det i samband med detta även fram en källa med helande vatten i grottan.
Besökarna dricker vatten från kranar som kommer från källan, köper flaskor med källvatten och badar eller tvättar sig i det 12-gradiga vattnet. Katolska kyrkan understryker att vattnet i sig inte är heligt utan att det är tron som gör vattnet heligt.
I Lourdes tar man emot över 100 000 sjuka per år som får bo gratis i särskilt anpassade sjukhusbyggnader. Antalet anställda är 450. Verksamheten kostar cirka 800 miljoner kronor per år. Man får inga bidrag vare sig av franska staten eller Vatikanen, utan pengarna kommer från försäljning av vaxljus, kollekter vid mässor, försäljning och testamenten.
Uppemot femtusen personer säger sig ha blivit mirakulöst botande av vattnet från källan, och för att hantera detta har den katolska kyrkan instiftat en process för att certifiera dessa mirakel. Endast ett sextiotal har godkänts, varav de flesta i början av 1900-talet när många idag hanterbara sjukdomar betraktades som obotliga. Men det är det anmärkningsvärt snabba förloppet från obotlig sjukdom till hälsa som kyrkan betraktar som mirakulöst.
Bland de dagar under året som flest pilgrimer besöker Lourdes är den 15 augusti, för att fira Jungfru Marie himmelsfärd. Festligheterna stördes av bombhot år 2010, men polisen hittade inga bomber och gav klartecken för festligheterna igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar