söndag, juni 14, 2009

SPF 70 år


Medlemmarna var fattiga och stred för att förbättra ekonomiska och sociala villkor.

Regeringen mötte SPF på Haga slott i Stockholm.


Det är inte aktuellt med skattesänkningar till landets pensionärer.

Det beskedet gav statsminister Fredrik Reinfeldt till medierna samtidigt som pensionsminister Cristina Husmark Pehrsson upprepade budskapet i ett exklusivt möte med SPFs ledning på Haga slott.

När föregångaren till SPF bildades, Sveriges Folkpensionärers Riksförbund, SFRF, 1939 i Göteborg med omnejd, bestod det av kommunister och syndikalister. Medlemmarna var fattiga och stred för att förbättra ekonomiska och sociala villkor.

KG Scherman var Riksförsäkringsverket generaldirektör 1981-1996 och skrädde inte orden när Vänsterpartiet ordnade en pressfrukost i samband med maj månads stora riksdagsdebatt om pensionsystemet.

Pensionspolitiken har åter råkat i kris. Bromsen slår till och raskt samlar sig representanter bakom systemet till åtgärder. Tyvärr inte för att lätta pensionärernas problem utan för att skjuta upp dem till efter valet 2010, sa KG Scherman och presenterade beräkningar som visar att en medelpensionär kommer att gå miste om cirka 50 000 kronor under de kommande fem åren till följd av bromsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg lämnade sitt besked på en presskonferens som handlade om vad Moderaterna hoppas kunna genomföra under nästa mandatperiod, 2010-2014.

"Inget reformutrymme"
Under det fyra timmar långa mötet lämnade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) och finansdepartementets statssekreterare Ingemar Hansson två mycket tydliga besked:

Husmark Pehrsson förklarade att regeringen kommer att gå vidare med sitt förslag att utjämna bromsens sänkningar av pensionerna över en treårscykel - trots kritik från en rad remissinstanser, bland dem SPF.

Finansminister Anders Borgs närmaste man Ingemar Hansson gjorde klart att det inte finns något som helst reformutrymme i sikte i svensk ekonomi.

Borde vara en central fråga
- Jag är bekymrad över att regeringen inte visar större förståelse för våra krav, säger Karl Erik Olsson. Det borde vara en central fråga hur man skulle kunna förbättra situationen för landets pensionärer.

- Jag är särskilt oroad över situationen för de sämst ställda pensionärer som inte har några som helst marginaler att möta sänkta pensioner och uteblivna skattelindringar.

Karl Erik Olsson håller inne med de hårda orden och väljer att i stället vårda den dialog som SPF har arbetat upp med regeringen.
- Men det är tydligt att det behövs fler äldre på politikens alla nivåer, också i regeringen.


- Vårt huvudkrav är lika skatt, vilket vi också förde fram till regeringen. Men vi har också räknat ut hur man tekniskt kan börja i en mindre skala som är mer realistisk i rådande konjunkturläge, säger Karl Erik Olsson.

Källa:http://www.spfportal.se/

Inga kommentarer: