onsdag, februari 08, 2006

Hotell Rwanda


Starkt engagerande samtidshistoria



En hotelldirektör, spelad av Don Cheadle, använder allt vad han kan av diplomati under massakern i Rwanda och räddar därmed livet på tusentals människor. Don Cheadle gör sin hittills bästa roll och Sophie Okenedo spelar hans fru i "Hotel Rwanda".
"Hotel Rwanda" är en nagelbitarspännande samtidsthriller med verklighetsbakgrund. Händelserna som ligger till grund för filmen har blott ett tiotal år på nacken.

Regi:
Terry George
I rollerna: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Desmond Dube, Antonio David Lyons, Joaquin Phoenix

I Rwanda utbröt ett uppror 1994 där en folkgrupp, hutuer, systematiskt började döda en annan, tutsier. Såväl FN som resten av världen vände ryggen till. Facit när oroligheterna var över var en miljon döda.

Helvetet brakar löst

I filmens början får vi möta den alltid servile hotelldirektören Paul Rusesabagina, spelad av Don Cheadle. Det är förmodligen hans livs bästa roll. Han är chef för ett belgiskägt lyxhotell i Kigali och lever annars ett stilla förortsliv med fru och barn.
Men en dag brakar helvetet loss. En galen folkhop med slöa machetes drar runt enligt egna regler. Precis som i flera andra kända konflikter står plötsligt granne mot granne, arbetskamrat mot arbetskamrat och så vidare.
I detta kaos fortsätter Paul Rusesabagina att driva hotellet, på nästan samma sätt som förut. Han är själv hutu enligt passet men hans fru -- och därmed hans barn -- tillhör de hotade tutsierna. Paul Rusesabagina mutar maktpersoner diskret och smidigt. Han ljuger, inhöstar gentjänster och köpslår för att skydda nära och kära och hans hotell blir en tillflyktsort, åtminstone skenbart beskyddad av FN.
Filmen bärs av ett tydligt engagemang. Regissören och manusförfattaren, irländaren Terry George, har bland annat en film som "I faderns namn" bakom sig. Även denna är en uppgörelse med ett rättsvidrigt samhälle och rymmer ett starkt patos.

Starka skådespelare

De allra flesta rollerna i "Hotel Rwanda" görs förstås av svarta skådespelare, däribland en mycket bra Sophie Okenedo som gör hotelldirektörens fru, men här finns också Nick Nolte som gör en cynisk FN-överste. Han försöker bland annat göra underverk utan att bruka vapen. "Jag ska bibehålla freden, inte skapa den" är en av hans nyckelrepliker. Joaquin Phoenix spelar en amerikansk journalist som skäms då alla vita evakueras.
Väldigt lite blodsutgjutelser syns i bild, ändå känns alla makabra övergrepp och allt dödande ytterst påtagligt. I centrum finns också en romantisk kärlekshistoria. Det är överlag raffinerat och osentimentalt berättat men försett med pedagogisk övertydlighet ibland.

Vanlig människa

Precis som i exempelvis i Steven Spielbergs "Schindler?s list" är huvudpersonen en ganska vanlig människa som växer till hjälte i en vardag som blir alltmer outhärdlig. "Hotel Rwanda" är en omskakande bra och starkt engagerande film i samma genre. Men den här gången går det inte för betraktaren att gömma sig bakom att stoffet är historiskt och inte längre gäller. Liknande saker utspelas just nu i exempelvis Sudan.

Inga kommentarer: