lördag, augusti 27, 2005

Filmen Batman Begins


Regi: Christopher Nolan
Skådespelare: Christian Bale, Liam Neeson, Katie Holmes, Michael Caine
Batmans mörka upprättelse
Till skillnad från tidigare Batmanregissörer väljer Christopher Nolan att undersöka fladdermusmannen själv och hans mänskliga gestalt Bruce Wayne.

1997 gjorde Joel Schumacher "Batman & Robin". En gräll, kitschig, urvattnad soppa som av de allra flesta (flera av de inblandade inte minst) räknas som en av 90-talets sämsta filmer. Enligt alla konstens regler borde det ha varit spiken i kistan för den Batmanfranchise som annars började så bra med två till stora delar utmärkta Tim Burtonregisserade filmer.
Men Christopher "Memento" Nolan ville annorlunda. Han ville inte se sin barndoms idol dö på ett så urbota fånigt sätt. Och Batman begins är återuppståndelsen, återupprättelsen, återtåget.

Jag hade turen att få besöka inspelningen av filmen för ett drygt år sedan och alla jag träffade då pratade om en mörk film. Det var, visade det sig, bara förnamnet. Nolans intention har varit att närgånget undersöka den person ingen av de tidigare filmerna egentligen har handlat om, den föräldralösa miljardären Bruce Wayne och hans alter ego Batman. Burtons och Schumachers filmer har, på gott och ont i Burtons fall, bara ont i Schumachers fall, mer kretsat kring de mer färgstarka, men samtidigt också mer endimensionella skurkarna. Medan Nolans film gräver sig djupt ned i den komplexe och, trots alla hans ninjaegenskaper, väldigt mänskliga hjälten (Batman saknar ju till skillnad från andra superhjältar helt övermänskliga krafter).
Det innebär att regissören har vridit på och skruvat till historien om hur Wayne får se sina föräldrar mördas och sedan hämnas dem genom att hindra allehanda brottslighet i den fiktiva metropolen Gotham.

Nolan har till exempel lagt till en stor dos österländsk kampsportsträning och mysticism. Men han har gjort det av alla de rätta skälen. Han har gjort det för att fördjupa både vår förståelse och fascination för Bruce Wayne och Batman, sätta fingret på hur skuldkänslorna och hämndbegäret efter föräldrarna på samma gång skrämmer honom och ger honom oanad styrka. Nolan och Christian Bale i huvudrollen vill få oss i publiken att förstå hur varje nyans av Bruce Waynes bakgrund får honom att vilja klä ut sig till en förvuxen fladdermus och rensa upp i den stad han ser slitas i stycken av maffian, den stad hans föräldrar försökte rädda.
Det tar sin lilla tid, med sina nästan två och en halv timmar är "Batman begins" i sammanhanget nästan att betrakta som ett episkt mastodontverk. Jag gillar det. Nolan tar i ända nere från tårna, lämnar inget åt slumpen och motiverar faktiskt det mesta. Visst finns det överflödiga sekunder och kanske något enstaka onödig scen, men de är, som det heter "few and far between".

Filmen Batman Begins

Inga kommentarer: