lördag, juni 18, 2005

Österåker planerar ny skattesänkning



För andra året i följd sänker Österåkers kommun skatten.

Kommunalskatten sänks - liksom förra året - med 35 öre, enligt den borgerliga ledningens förslag till budget för Österåker. Efter sänkningen hamnar kommunalskatten på 19 kronor och 53 öre.

Sveriges Radio - P4 Radio Stockholm

Som en skänk från ovan?




Det nya pensionssystemet bör rivas upp och ersättas av ett mer rättvist system, skriver Ulla Hoffmann (v) i en ny bok.

Om samhällsekonomin går dåligt riskerar pensionerna att sjunka. Det är fel, skriver Ulla Hoffmann i en ny bok.

Hon anser att staten istället borde garantera värdet på pensionerna på samma sätt som i det gamla ATP-systemet.

De som förvärvsarbetar idag har faktiskt avstått en hel del löneutrymme till de som är pensionärer idag. De måste få tillbaka det när de är pensionärer. Då kan man inte säga att tyvärr nu blir det sämre pensioner, man får försöka höja avgifterna och jag är helt övertygad om att något annat går att göra, säger Ulla Hoffmann.

Reserverade sig mot beslutet
Det nya pensionssystemet innebär att pensionen blir lägre om samhällsekonomin går dåligt, det vill säga pensionen sänks om till exempel antalet arbetslösa och sjukskrivna blir för högt, så att färre betalar in avgifter till systemet.

Ulla Hoffmann arbetade med det nya pensionssystemet i pensionsarbetsgruppen på 1990-talet.

Det ledde fram till att de fyra borgerliga partierna plus socialdemokraterna ställde sig bakom förslaget, medan Ulla Hoffmann och vänsterpartiet reserverade sig.

Anser ATP-systemet var tryggare och rättvisare
Ulla Hoffmann anser att det tidigare ATP-systemet var tryggare för pensionärerna. Det var då möjligt att arbeta i 30 år för att få full pension och de 15 bäst betalda åren räknades som pensionsgrundande.

Enligt Ulla Hoffmann var detta mycket mer rättvist för de svaga på arbetsmarknaden, kvinnor och låginkomsttagare.

ATP-systemet gav utrymme för att vara hemma med barn, studera eller vara arbetslös utan att det påverkade pensionen. I det nya systemet är allt avhängigt avgifterna som kommer in så finns det inte tillräckligt många som förvärvsarbetar kan det innebära att pensionerna sänks. Hela risken har gått över från staten till den enskilda, säger Ulla Hoffmann.

Sveriges Radio - Ekot

onsdag, juni 15, 2005

Brist på mål om förtidspensionerna

Regeringen och Försäkringskassan gör för lite för att få förtidspensionärer att återgå till arbete. Det är slutsatsen i en rapport från Riksrevisionen.

Revisionsdirektör Charlotte Andersson säger att följden blir att de flesta förtidspensionärerna aldrig börjar jobba igen.

Vi har dragit slutsatsen att förtidspension är i realiteten en slutstation. Försäkringskassan lägger inte ner mycket arbete på att få tillbaka förtidspensionerade i arbete. Vi kan inte se att det är speciellt många som gör det, säger Charlotte Andersson.

I december förra året var 540 000 svenskar förtidspensionerade med sjuk- eller aktivitetsersättning. Det motsvarar tio procent av den arbetsföra befolkningen.

Ökande kostnader
Statens kostnader för de förtidspensionerade var under förra året 64 miljarder kronor.

Riksrevisionen har granskat vad Försäkringskassan, det tidigare Riksförsäkringsverket och regeringen gjort för att få fler förtidspensionärer att komma tillbaka till arbetslivet.

Få aktiviteter
Slutsatsen är att inte särskilt mycket har gjorts trots de stora kostnaderna och trots att riksdagens socialförsäkringsutskott har uttalat hur viktigt det är att hjälpa förtidspensionärer att kunna börja jobba igen.

De prioriterar inte förtidspensionärer och möjligheterna för dem att få rehabilitering. Regeringen hade i förtidspensionsreformen där man bytte namn på det till sjuk- och aktivitetsersättning och de flyttades från pensionsområdet till sjukförsäkringsområdet inriktningen att det skulle vara aktivare åtgärder även för dessa personer. Det har inte kommit till stånd, säger Eva Lindblom, revisionschef på Riksrevisionen.

Reinfeldt angriper regeringen för att förtidspensionärerna får 64 procent i ersättning. Göran Persson påpekar att moderaterna ju vill sänka de ersättningarna också, mot 60 procent, på detta spara 4 miljarder, och lägga de pengarna på att sänka (avskaffa) förmögenhetsskatten.

?Det ska löna sig bättre att arbeta? upprepar de fyras gäng i trance. Men det är lätt att visa vad det innebär ? helt enkelt mer misär för den som är arbetslös, och även sänkta lägstalöner på marknaden. Maud Olofsson försöker säga att det är låg- och medelinkomsttagarna som tjänar på hennes skattepolitik, men Lars Ohly kunde lätt påpeka att det där är nys ? de med höga inkomster får mer. Och Olofsson stod svarslös och började jiddra om att Lars Ohlys har märkliga ?ekonomiska teorier?. Eh? Det är ju bara att räkna på procentsatser och kronor! När Persson påpekar att svensk ekonomi står stark i europeisk jämförelse, vilket är en enkel och uppenbar faktasanning, så gör sig Reinfeldt till raljant språkrör för de förtidspensionerade och sjukskrivna; ?Göran Perssons budskap till er är att det är bra?. Men han säger inte nästa mening: ?vårt budskap är att nu jävlar ska ni få det ännu sämre?.

Sveriges Radio - Ekot

torsdag, juni 09, 2005

Gubbligan

Gubbligan inför rätta i Tyskland
I Tyskland står tre äldre män inför rätta anklagade för en serie bankrån. Rättsfallet har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland, då
rånarna är 64, 73 och 74 år gamla.

Under rånarluvorna dolde sig tre pensionärer
De kallas för gubbligan. Lothar, Wilfred och Rudolf stormade banker med automatvapen och hotade personalen med handgranater.

Spred skräck
Under fem år spred de skräck bland bankanställda i Nordrhein-Westfalen och de hann med 14 rån innan polisen odramatiskt kunde gripa dem på en parkeringsplats inför ett femtonde tillslag.

Det var då det avslöjades.

Under rånarluvorna dolde sig tre pensionärer. I rättssal 201 i domstolen i Hagen har Rudolf som är äldst av dem, han är 74 år, svårt att höra allt som sägs och under vittnesmålen har det framkommit att i flyktplanen fanns alltid en kisspaus inplanerade för att en av dem har prostatabesvär.

Sammanlagt fick de ihop 1,3 miljoner euro, nästan 10 miljoner svenska kronor.

Ingen pension
Ett behövligt pensionstillskott på ålderns höst, sa en av dem i rättssalen. Alla tre har ett långt kriminellt förflutet och därför knappt någon pension.

I stället för en ålderdom i lyx, väntar nu fängelsestraff på upp till 15 år.

Sveriges Radio - Ekot

söndag, juni 05, 2005

Åkersberga Filmstudioprogram

ÅKERSBERGA FILMSTUDIO
Hösten 2005

Välkommen till biografen FACKLAN onsdagar eller torsdagar kl. 19.00

MEDLEMSKORT kostar 280:- (11 filmer) och säljs på biblioteket från 27/8 till 31/8 eller före varje visning.
Ditt medlemskort gäller för onsdag eller torsdag. Kortet är personligt och får inte överlåtas! Enstaka biljetter säljs inte!

ÅLDERSGRÄNS: 15 år

UPPLYSNINGAR:
Mats Sladö, tel 540 654 36
Eddie Vivenius, tel 540 239 08

31/8 och 1/9 SIDEWAYS
USA 2004, Payne
127 min
Lågmäld och rörande historia i behagligt tempo om kärlek och självförtroende när två omaka manliga vänner gör en utflykt till ett av Kaliforniens vindistrikt. Paul Giamatti, Thomas Haden Church

7/9 och 8/9 ÅTERKOMSTEN
Ryssland 2003, Zvyagintsev
105 min
Pappa som varit försvunnen i tolv år återvänder och tar med sina söner på en fiskeutflykt. Suggestivt foto och storslaget spel med dova psykologiska undertoner i oförglömlig berättelse om tvivel och försoning.

14/9 och 15/9 INGENSTANS I AFRIKA
Tyskland 2003, Link
141 min
Strax innan Kristallnatten flyr den judiska familjen Redlich förföljelserna i Tyskland för att börja ett nytt liv i Kenya. Insiktsfullt, gripande och mångfacetterat om att finna sig tillrätta i en främmande kultur.

28/9 och 29/9 TA MINA ÖGON
Spanien 2003, Bollain
116 min
Omskakande och intensivt men känsligt gjort äktenskapsdrama där misshandlad hustru flyr men lockas tillbaka av sin man som går i terapi för att komma tillrätta med sin aggression. Laia Marull, Luis Tosar

5/10 och 6/10 DEN GRÅTANDE KAMELEN
Tyskland/Mongoliet 2003, Davaa/ Falorni
90 min
Prisbelönt dokumentär om nomadfamilj i Gobiöknen vars ena kamel efter en svår förlossning ger liv åt ett vitt föl. Kamelmamman stöter bort fölungen vars liv hänger på om man i tid kan hitta en musiker.

19/10 och 20/10 SCHULTZE GETS THE BLUES
Tyskland 2003, Schorr
110 min
Nypensionerad ensamstående dragspelande gruvarbetare med rondör fångas av cajunmusikens toner och reser till södra USA. Underfundig humor i stillsam och kompromisslös skildring av ett udda människoöde.

26/10 och 27/10 BRODERIER
Frankrike 2004, Faucher
88 min
Kärv vänskap mellan gravid 17-åring och armenisk sömmerska som nyligen förlorat sin son utvecklas till detaljrik och finstämd vardagspoesi i klassisk fransk filmtradition. Lola Naymark, Ariane Ascaride

9/11 och 10/11 VERA DRAKE
Storbritannien 2004, Leigh
125 min
Välmenande och sympatisk arbetarhustru utför illegala aborter i 50-talets England utan tanke på vilka konsekvenser det kan få. En varm skådespelarfilm av yppersta klass ner i minsta biroll. Imelda Staunton

23/11 och 24/11 MARIE-LINE
Frankrike 2000, Charef
100 min
Fransyska styr med järnhand över sitt städlag där illegala kvinnliga invandrare ingår. Men bakom den tuffa attityden finns ett hjärta. Brännande och obekväm socialrealism som stannar kvar. Muriel Robin

7/12 och 8/12 RAY
USA 2004, Hackford
126 min
Medryckande personporträtt där Jamie Foxx glänser som den blinde musiklegenden Ray Charles. Vi följer Charles? karriär, hans kvinnoaffärer och drogberoende från 40-tal till 60-talets mitt. Regina King

14/12 och 15/12 EN ÖM KYSS
Storbritannien 2004, Loach
104 min
Förälskelsen mellan katolsk lärarinna och muslimsk pakistanier i Glasgow accepteras inte av omgiv-ningen. Om kulturkrockar och kärlekens styrka i ett aktuellt och nyanserat nutidsdrama. Eva Birthistle

Med reservation för ändringar.

Åkersberga Filmstudioprogram

"Kronprinsessan" skall bli film i SVT.

Danskan Hanne-Vibeke Holst är författare, journalist och utnämnd till FN:s goodwillambassadör.
hemlandet är hon känd som kontroversiell feministisk debattör och kombinerar karriären med familjelivet. Hennes nya bok "Kronprinsessan" handlar om tvåbarnsmamman Charlotte Damgaard, som blir erbjuden posten som miljöminister. Charlotte möter påmotstånd som ung, radikal och framförallt kvinnlig minister. Media kastar sig på den karismatiska politikern och upphöjer henne till skyarna för att sedan miniutöst granska varenda litet felsteg hon gör. Både kvinnliga och manliga kollegor hugger kniven i ryggen på henne, gamla bekanta baktalar henne och familjelivet börjar långsamt vittra sönder. Boken, som är inspirerad av Mona Sahlin-affären. Efter mordet på Sveriges"kronprinsessa" Anna Lindh, känns också likheterna obehagliga. Man kan inte låta bli att tänka på att det faktum att Anna Lindh var kvinna och högt uppsatt politiker, i sig var en hotbild mot henne.Charlottes situation i "Kronprinsessan" har stora likheter med kvinnliga politikers karriärer såsom Mona Sahlin och Gudrun Schyman iSverige. Vilka är de främsta hindren för dagens kvinnliga politiker och deras karriärer i Norden tror du? Könet är det mest omedelbara hindret. Kvinnliga politiker (och kvinnor över huvud taget) påminns ju konstant om att de är just kvinnor - och därmed anormala eller svaga. Och kvinnor som bryter mot den stereotypa könsrollen straffas fortfarande hårt, mycket hårdare än de förväntat sig. Det är ännu provocerande att sticka ut, att utmana det manliga maktmonopolet och själva föreställningen om hur en riktig kvinna ska agera. Därför kommer den kvinna som går själv, hon som lämnar flocken av andra kvinnor, bli socialt straffad. Hon blir utestängd från kvinnogruppen(väninnor, kollegor, systrar och så vidare) utan att hon för den skull upptas i männens loge. På så vis bli hon mycket utsatt och mycket ensam och måste vara extremt stark för att kunna klara av den konstanta kampsituation hon befinner sig i. Dessutom kommer hon själv ofta tvivla på om hon är tillräckligt bra och om hon har barn kommer hon i hög grad att lida avdåligt samvete, som inte behöver vara rimligt utan också kulturellt bestämt.På det hela taget kommer hon att känna en längtan efter allt det honvar tvungen att offra för att bli toppolitiker: familjelivet, bullbakandet,trädgården, simturerna, närheten till sin älskade. Därför frågar hon sig också, mer än män gör, om det verkligen är värt att bli politiker. Eftersom det för henne alltid kvarstår möjligheten att realisera en "femininidentitet" utanför kampzonen.Det stora problemet, också för männen, är att det finns ett så begränsat medvetande om den patriarkala kulturens enorma inflytande på våranormer och tankesätt. "Mina" män tror ju själv att de är himla moderna, men inuti dem sitter det en gammal John Wayne som vill ha status, makt, ära ochkontroll över sin kvinna!Min feministiska vision går i korthet ut på att frigöra bägge könen såatt vi kan tillåta oss att utveckla egna, personliga premisser. Mannen ska få lov att slappna av, inte känna sig pressad in i ett hierarkiskt konkurrensförlopp och han ska inte tvingas till att gå ut i krig varenda dag. Kvinnan ska få lov till att fullfölja sin ambition att vara aggressiv,dynamisk och potent om hennes temperament och kvaliteter medger det.I stort handlar det för mig om att bägge könen blir lika mycket värda. Att det ena könet inte dominerar det andra. Att såväl män som kvinnor finneren balans mellan huvud och kropp, det produktiva och det upprätthållande,frihet och förpliktelse och mellan egen identitet och föräldraskap. Det vill säga att vi får tid till våra barn, men inte offrar oss för dem. I Kronprinsessan har jag rent biografiskt fjärmat mig mycket från mig själv, men självklart känner jag till de eviga kvinnodilemman à labarn-eller-karriär, ska-jag-gifta-mig-eller-skiljas och jag är ju själv en kontroversiell kvinna som har upplevt hur det är att gå mot vinden och få stormen rätt i ansiktet. Sedan är jag ju själv engagerad i politik, lätt att reta upp och ibland tämligen naiv.

Hanne-Vibeke Holst

lördag, juni 04, 2005

Samtyckets tidsålder

George Monbiot lägger i sin bok fram vad han själv kallar »en serie motbjudande förslag som kommer att förfära rättänkande människor«. Han gör det på ett resonerande, konkret och övertygande sätt. De förslag han presenterar ska verkligen kunna genomföras. Allra djärvast är idén om ett världsparlament.

Mänskligheten står inför en epokgörande omvandling, kanske den största av dem alla. Vi börjar på allvar se världen som en helhet. Mänskligheten som en enda art. Så skriver den brittiske författaren George Monbiot i sin djärva, starkt kontroversiella och i sann mening utopiska bok Samtyckets tidsålder.

Över hela planeten blir de rika allt rikare medan de fattiga trycks ner av skulder, kriser och katastrofer. De institutioner som är satta att stärka rättvisa och ekonomisk utveckling på den globala nivån, FN, Världsbanken, IMF etc., misslyckas kapitalt i sina uttalade syften.

Det finns bara ett system som kan rädda världen, demokratin. Men för att det ska bli möjligt måste demokratin bli äkta demokrati och omfatta alla människor.
Politik, världshandel, internationell kreditgivning, miljövård, allt kan formas så att det gynnar majoriteten och inte bara fåtalet. Om vi vill det.

Kapitalet kan tvingas att arbeta för människorna.

Tvångets tidsålder kan ersättas av samtyckets.

Ordfront / Samtyckets tidsålder av George Monbiot

Filmen;"Million Dollar Baby"

Regi: Clint Eastwood
Manus: Paul Haggis efter en berättelse av F.X. Toole i boken Rope Burns
Foto: Tom Stern
Musik: Clint Eastwood
Skådespelare: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Anthony Mackie, med flera.

Det finns filmer som man tittar på, konstaterar att man har sett dem och därefter lägger till handlingarna. Och (mer eller mindre) glömmer bort dem. Och så finns det filmer som man bara hamnar rakt inne i, välts omkull av, ohjälpligt drabbas av och varken kan eller vill bli av med.
Filmer som Million Dollar Baby.
En boxningsfilm, på sitt sätt. Men också något så väldigt mycket mera. En flerdimensionell film om tillstånd här i livet som vänskap; kanske till och med kärlek ? om det mänskliga hjärtat i form av en boxningsring ? och förmodligen allra, allra främst: en film om respekt.
Clint Eastwood har i sin regigärning här kapat bort exakt allting som ens liknar klichéer och i stället ersatt det med intelligenta iakttagelser och observationer, av varenda till synes obetydlig emotionell detalj som förekommer i handlingen.
Att se Million Dollar Baby är som att bli träffad, rakt i ansiktet, av en överraskande vänsterkrok som kommer från ? ingenstans alls ?
Vad vi serveras är en både poetisk och tragisk historia och nej, ingen som helst chans: det här glömmer man inte; det här kommer man inte alls undan. Det lär till och med vara så att detta är en i allt väsentligt autentisk (namnen har dock ändrats) berättelse, ur F.X. Tooles bok Rope Burns, som berättar om den outbildade och drygt 30-åriga servitrisen Maggie Fitzgerald som kom från en fattig, rutinmässigt socialbidragstagande och helt enkelt klumpigt dum familj i Ozarkområdet i den amerikanska Södern, och som drevs av den brinnande tanken att hon skulle kunna bli en proffsboxare.
Hon kom till L.A. och fick kontakt med tränaren Frankie Dunn, som först vägrade att ha med henne att göra (språkövning: ?Girlie Tough Is Not Enough?) men som senare insåg hennes potential och förde henne till en karriär som drog in massor av pengar.
Och sedan hände något. Men det kan jag inte ens antyda något om här ?
Clint Eastwood, som fyller 75 senare i år och som de senaste åren har etablerat en andra fas av sin karriär av en allra som mest beundransvärd standard (glöm aldrig förra årets Mystic River), avkräver här sig själv (nej, jag tvekar inte) den allra mest stålskodda och bästa rollprestation som han någonsin har genomfört.Bättre än han var i De skoningslösa. Än I skottlinjen. Eller i Tightrope.
Hans studie av den ensamme, utan all kontakt med sin vuxna dotter, regelbundet kyrkobesökande, av den irländske poeten Yeats flitigt studerande och av boxning helt besatte Frankie Dunn saknar motstycke.
Det här skulle kunna användas som åskådningsexempel i filmskolor. Det föreligger inte en tillrättalagd eller falskt klingande sekund här. Bara att följa verbalsparrandet och den vid andra ögonblick tysta samförståndskontakten mellan Frankie och hans gamle boxarkompis Scrap (den väldigt sällan mindre än hundraprocentigt magnifike Morgan Freeman) är enbart sann lycka.
Eastwood gör alltså en knockoutprestation. Både som regissör, skådespelare och även som kompositör av filmmusiken.
Men då har vi ännu inte ens nämnt Hilary Swank. Hon investerar allt hon äger och har och kan kommunicera med, i rollen som Maggie. Det lyser omkring henne. Hon rör sig oklanderligt och hon fightas lika oklanderligt. Och bara det där när hon adresserar tränaren Frankie med det där över alla generationer kamratliga ordet ?Boss?, gör att man aldrig vill komma bort från henne eller hela den här filmen.
Million Dollar Baby, som fick några Oscars och som gärna hade kunnat få några flera också, är en film av den där så sällan förekommande och helt oförglömliga sorten.
Innehållande scener som aldrig kommer att lämna mig.
Sättet att skildra boxare påminner om det som John Huston använde sig av i Fat City ? Chansernas stad, med Jeff Bridges och Stacy Keach, från tidigt 70-tal.
Sättet att rent berätta på är världsmästarmässigt. Det finns inget annat betyg att sätta än den fullkomliga bulls eye-femman. Sedan ser ni Million Dollar Baby

Filmen:"Million Dollar Baby"